DTSO’nun aidat zammına tepki

DTSO’nun üyelerden habersiz aidatlara yaptığı yüksek zam tepkilere neden oldu. Birçok üye, zam kararının geri alınmasını istiyor.

DTSO’nun aidat zammına tepki

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), faal olan 10 bine yakın üye aidatlarına yüzde 11 ile 50 arasında zam yaptı. DTSO’nun yılbaşında aldığı zam kararı, yasa gereği Haziran ve Ekim aylarında aidatlarını ödemeye giden üyeler zamdan haberdar oldu. DTSO yeni tarifeye göre, üyelerinden aldığı hizmet işlem bedelini 100 TL’den 150 TL’ye, ilan bedelini 200 TL’den 300 TL’ye yükseltirken, harçlara da yüzde 40 civarında zam yaptı. Zam politikasını şirketleri kategorize ederek yüzde 33 ile 50 arasında belirleyen DTSO’nun, bu durumdan üyeleri haberdar etmediği ileri sürüldü.

‘MESLEK ALANLARINA GÖRE ZAM YAPILDI’

DTSO üyesi işveren Süleyman Yıldırhan, yıllık üyelik aidat ödemeye gittiğinde yüzde 50’ye yakın zammı öğrendiğini belirterek, oda yönetiminin, üye sayısının yoğunluklu olduğu meslek alanlarında yüksek oranda zam yaptığı, az yoğunluklu meslek alanlarında ise daha düşük oranda zam yaparak matematiksel bir illüzyona giriştiğini söyledi. Yıldırhan, geçen yıl 440 TL aidat ödediğini bu yıl ise 650 TL’ye çıktığını kaydetti.

'ZAMLAR HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI'

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin bölgede daha çok hissedildiğini dile getiren Yıldırhan, şunları söyledi: “İşsizliğin tavan yaptığı, şirketlerin kapandığı, iflasların olduğu, işverenlerin banka kredi faizlerinin altında ezildiği bir dönemde yapılan bu zamlar kabul edilebilir değildir. Ayrıca hayatın olağan akışına da aykırıdır. Bir yandan bankalarla görüşüp üyelerimiz için kredi faizlerini düşürün, krediye erişimi kolaylaştırın diyeceksiniz, diğer taraftan üyelerinize yüzde 50 oranında zam yapacaksınız. Bu çelişkili bir durumdur. DTSO yönetiminden beklentimiz, yanlış olan bu karardan bir an evvel dönülmesidir.”

YASA NE DİYOR?

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 24’ncü Maddesi; “Kayıt ücreti ile yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin brüt tutarının yüzde onundan az, yarısından fazla olamaz” diyor. Bu yasaya göre Ticaret Odaları’nın üyelerinden alacağı en alt limitteki aidat miktarı 255 TL, üst limit ise bin 279 TL.

DTSO AÇIKLAMA YAPACAK

Üye aidatlarına yapılan zamma ilişkin görüşmek istediğimiz DTSO yetkileri ise konuya ilişkin açıklama yapacaklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz