Eğitim Sen'den LYS'ye ilişkin açıklama

Eğitim Sen, sınav odaklı eğitimin pratik sonuçlarının eğitim sisteminde ayrışmaya neden olduğu vurgusunda bulundu.

Eğitim Sen'den LYS'ye ilişkin açıklama

Eğitim Sen, LYS'ye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bugün sonuçları açıklanan LYS sınavında 189 bin 410 adayın en az bir puan türünden sıfır puan aldığına dikkat çekilerek, ”Liselilerin onda birinin 'sıfır çekmiş' olması, Türkiye’de bir süredir tartışma konusu olan 'eğitimin niteliği' tartışmalarının boşuna olmadığını göstermektedir” denildi.

BÜYÜK BİR EĞİTİM BOŞLUĞU

İyi bir işe girmek için yurttaşların önüne tek çıkış kapısı olarak üniversite sınavının konulmasının, eğitim sistemini tam bir çıkmaza ittiği vurgusu yapılan açıklamada, “Son yıllarda üniversitelerin siyasi iktidar ve sermayenin lehine yaşadığı dönüşüm, yükseköğretim sistemini sosyo-ekonomik durumu daha iyi olan öğrencilerin gidebildiği, ‘fırsat mekanları’ haline getirmiştir” denildi.

BÜTÜNLEMEYE ENGEL DURUM

Açıklamada, eğitim sisteminde dikkat çeken bir diğer nokta ise, dershane sisteminin daha da büyümesi olduğu belirtilerek, “Dershane sistemi, bugün başlı başına bir sektör haline gelmiş ve eğitime yeterli kaynak ayrılamaması, okullarda nitelikli eğitim verilememesi, özel dershane sisteminin her geçen gün büyümesine ve neredeyse okullara alternatif kurumlar haline gelmesine neden olmuştur” denildi. Türkiye’de sınavların tek başına bir yarışma ve eleme sistemi olmanın çok ötesinde anlamlar taşımakta olduğuna dikkat çekildiği açıklamada, sınavların son yılların önde gelen ekonomik kazanç kaynağı haline gelmesinin, sınav sektöründen geçinenlerin sayısını her geçen gün arttırmakta olduğuna işaret edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz