Görüş Bildir

Erdoğan: Türkiye'nin Uzay'a ilk adımı buradan olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan: Türkiye'nin Uzay'a ilk adımı buradan olacak

Cumhurbaşkanı Uzay Sistemleri Açılış Töreni'nde şunları söyledi:

TUSAŞ sivil havacılık sektörünün dev firmaları ile işbirliğini sürdürüyor. TUSAŞ'ın hikayesi Türkiye Cumhuriyeti'nin hikayesi ile aynıdır. Bu kurumumuz kapanmak üzereydi. Göreve geldiğimizde bir kararlılıkla işin üzerine gitmiş ve bugün TUSAŞ 1 milyar doların üzerindeki cirosu ve 5 bin çalışanı ile dünyanın en büyük 80. firması. Sadece OSTİM'e aktarılan iş hacmi 12 yılda 10 kat arttı. İşte TUSAŞ böyle bir başarının içinden çıkmıştır.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 80. ŞİRKETİ

HÜRKUŞ uçağımız Avrupa'da sertifika alma aşamasına geldi. ANKA insansız hava aracımız hedeflediğimiz düzeye yaklaştı. GÖKTÜRK 2 uydumuzu 2012'de uzaya fırlatmıştık. TUSAŞ sivil havacılık sektörünün dev firmalarıyla iş birliği içinde büyümesini sürdürüyor. TUSAŞ'ın hikayesi Türkiye'nin hikayesinin aslında bir özetidir. Bu kuruluşumuz 2000 yılında 90 milyon dolarlık cirosu ve 2 bin çalışanıyla neredeyse kapanma durumuna gelmişti. Ve o gün iktidara geldiğimizde doğrusu o zamanki savunma bakanım Vecdi bey ile birlikte değerlendirmelerimizi yapmış ve bir kararlılıkla işin üzerine üzerine gitmiştik. Bugün ise TUSAŞ 1 milyar doları aşan cirosu ve 5 bin çalışanıyla kendi alanında dünyanın en büyük 80'nci şirketi olarak karşımızda duruyor.

HEDEF 2023

TUSAŞ'ı sadece buradan ibaret görmemek gerekiyor. Biz sadece burada yoğuz. OSTİM'de varız. OSTİM'i hareketlendirdi burası. Sadece OSTİM'e aktarılan iş hacmi 12 yılda 10 kart arttı, çok önemli. TUSAŞ'ın bugün sadece yan sanayiye verdiği iş hacmi 2005 yılındaki toplam cirosundan dahi fazla. İşte böylesine önemli bir başarıyı konuşuyoruz. 2023'te TUSAŞ'ı her bakımdan çok daha ilerde görmek istiyoruz. Milli muharip uçağımızla ilgili karar savunma sanayi icra kurulundan çıkmış bulunuyor. Bu uçağı 2023'te semalarımızda görmeyi arzu ediyoruz. Ben aslında tezcanlıyım öne çekmenin gayreti içinde olmamız lazım.

UZAY TESİSİ...

Bugün açtığımız merkez stratejik bir alt yapıdır. Bu tür tesisler uzay çalışmaları yapan söz sahibi az ülkelerde bulunur. Türkiye'nin uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini söyleyebiliriz. 100 milyon avroluk destekle hayata geçen bu merkezde testler yapılacak. Göktürk 1 uydumuz da Fransa'dan buraya getirildi. Göktürk 3 ve diğer uydularla ilgili çalışmalar başlayacak. Bu tesis uzaya ilk adım niteliğini taşıyor. Türkiye ilklerinden birini de uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor.

Savunma sanayi konusunda çok büyük bir muktesabatı olan bir milletiz. Savunma sanayisi konusunda 2003'ten sonra atağa geçtik. "Artık biz bize yetmek zorundayız" dedim. Dünyanın bir ucundaki de insan biz de insanız. O yapabiliyorsa biz de yapabiliriz. Birileri bariyeri koyuyor, "Atlayın" diyor. Biz bariyerleri de atlayacağız. Eskiden beyin göçünden korkuyorduk. Artık bu göç kendine dönmeye başladı. Yüzde 45 dışa bağımlıyız. 2023'te dışa bağımsızlığı yüzde 100 yapacağız. Pek çok uçağın yedek parçasını üretip gönderebiliyoruz. Türkiye tüm savunma sanayi ürünlerini üretebilir konuma 2023'te ulaşacaktır. Cumhurbaşkanlığı görevim sürecinde de bu alandaki gelişmeleri takip edeceğim. Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmeler bizimle birlikte tüm dost ve kardeş ülkeleri de ilgilendiriyor. Paranız da olsa istediğiniz silahları alma imkanına sahip değilsiniz. Bunları üreten ülkeler "Sen bana bağımlı olacaksın" diyor. Yeri gelir yedek parçasını vermez sizin de ürettiğiniz boşa gider.

Kaynak: Gazeteuzay.com

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi