Eşbaşkanlık Suç Unsuru!

İçişleri Bakanlığı HDP ve DBP’li belediyelerin uyguladığı eş başkanlık unvanının suç olduğunu belirtip hapis cezası verilmesi için idari ve cezai sürecin başlatılması talimatı verdi.

Eşbaşkanlık Suç Unsuru!

İçişleri Bakanlığı HDP ve DBP belediyelerin uyguladığı ‘Eş Başkanlık’ sisteminin suç olduğunu belirtti ve Valilere talimat verdi.

İçişleri Bakanı Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, 'belediyelerde eş başkanlık tabiri ve unvanının kullanılmasının Türk Ceza Kanunu’nun 'Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi' suçunu oluşturacağı' belirtildi. 11 Kasım’da yollanan yazıda Siyasi Partiler Yasası’nın 15. maddesine atıf yapıldı: "Mevzuatımızda eş başkanlık, tüzüklerde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla, eş genel başkanlık adıyla yalnız siyasi partiler için düzenlenmiştir. Ancak mevzuatımızda belediye ve diğer mahalli idarelerde eş başkanlıkla ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Mahalli idarelerin organları ise kanunlarda açıkça sayılmış, eş başkanlık adı altında bir organ ya da kadroya yer verilmemiştir."

Siyasi partilerdeki eş genel başkanlar haricinde tüm eş başkan tabir ve uygulamalarının 'usulsüz, geçersiz ve hukuka aykırı' olduğunun ifade edildiği yazıda, 'eş başkanlık uygulaması bulunan bazı belediyelere ilişkin idari yargıda görülen davalarda, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkililerin yasalarda düzenlenmeyen ve ‘eş başkan’ olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasının öngörüldüğü ve belediye başkanının yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kılındığı' ifade edildi.

'EŞ BAŞKAN İMZALI YAZILAR İŞLEME KONULMAKSIZIN İADE EDİLMELİ'

Yine idari davalardaki kararların vurgulandığı yazıda, "Eş başkanlar imzalı yazıların kamu kurum ve kuruluşları tarafından işleme konulmaksızın iade edilmesi gerektiği açıktır" denildi.

3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS

Yazının sonunda ise valilere eş başkanlar hakkında '3 aydan 2 yıla kadar' hapis cezası verilmesi için idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz