Görüş Bildir

Eski müftüye 26 yıl hapis!

Cinsel saldırı iddiasıyla yargılanan Hazro eski müftüsü rekor cezaya çarptırıldı. 26 yıl ceza alan Kaya tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Eski müftüye 26 yıl hapis!

Evli ve 6 çocuk babası olan Müftü Kaya hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı tarafından “zincirleme sureti ile şantaj”, “zincirleme sureti ile cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, ve “zincirleme sureti ile nitelikli cinsel saldırı” suçlarından hazırlanan iddianame ile Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 28 Kasım günü görüldü. Mahkeme, 26 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdiği müftü İsmail Kaya tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Müftü Kaya’nın çıkarılan Whatsapp dökümlerinde H.Y.’ye, gönderdiği “Yarın otele gel desem gelmek zorunda olduğunu biliyorsun değil mi? Evlenmeye de zorlarım bunu da biliyorsun değil mi? Bunu sakın unutma seni asla bırakmayacağım, Allah şahidim olsun ne müftülük, ne imamlık, ne günah, ne rezillik, ne görev, ne şeref, ne haysiyet umurumda bile olmayacak. Zaten Rabbim’e secde bile edemiyorum artık daha neyi kaybedeyim” şeklindeki mesajlar da dosyada yer aldı.

Bir Kuran kursunda çalışan kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle görevinden alınan eski Hazro Müftüsü İsmail Kaya, yargılandığı davada 26 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı.

Diyarbakır’ın Hazro İlçe Müftüsü İsmail Kaya, Hamidiye Kız Kur'an Kursu Yatılı Hafızlık Külliyesi Sorumlusu H.Y.'ye mayıs ayında tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklandı.

Jinnews'in haberine göre, evli ve 6 çocuk babası olan Müftü Kaya hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı tarafından “zincirleme sureti ile şantaj”, “zincirleme sureti ile cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, ve “zincirleme sureti ile nitelikli cinsel saldırı” suçlarından hazırlanan iddianame ile Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 28 Kasım günü görüldü. Mahkeme, 26 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdiği müftü İsmail Kaya tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay, tecavüz mağduru H.Y.’nin 29 Mayıs günü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu ile ortaya çıkmıştı.

H.Y. başvurusunda “Hazro Müftüsü olan şüpheli İsmail Kaya’nın evli olmasına rağmen kendisi ile evlenmek istediğini, Ramazan ayının ilk haftasında sanık İsmail Kaya ve kardeşi ile görüştüğünü sonrasında ise sanığın kendisini zorla araca bindirdiğini ve cinsel saldırıya uğradığını” anlattı. H.Y.’nin, kendisine şantajda bulunup, tehdit eden sanıktan şikayetçi olduğunu söylemesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İsmail Kaya hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İFADESİNİ GERİ ÇEKTİ

Bunun üzerine 30 Mayıs’ta gözaltına alınan sanık İsmail Kaya, suçlamaları reddetti. H.Y. ise, 31 Mayıs günü Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikayetini geri çekti. Bunun üzerine sanık, çıkarıldığı Diyarbakır 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından 31 Mayıs’ta adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilerek serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ise H.Y. ve İsmail Kaya görevlerinden ihraç edildi.

KAMU DAVASI AÇILDI

H.Y. şikâyetini geri çekse de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı müftü Kaya hakkında “zincirleme sureti ile şantaj”, “zincirleme sureti ile cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “zincirleme sureti ile nitelikli cinsel istismar” suçlarından iddianame hazırlanıp, kamu davası açıldı.

TANIK ANLATIMLARI VE GÖRÜŞME KAYITLARI DOSYAYA GİRDİ

İddianamede, H.Y.’nin beyanlarının yanı sıra olay hakkında bilgi sahibi olan N.B. ifadeleri yer aldı. N.B., alınan ifadesinde sanığın sürekli telefonla arayarak rahatsız ettiği H.Y.’ye yine tehdit içerikli mesajlar attığını gördüğünü iddia etti.

Müftü Kaya’nın çıkarılan Whatsapp dökümlerinde H.Y.’ye, gönderdiği “Yarın otele gel desem gelmek zorunda olduğunu biliyorsun değil mi? Evlenmeye de zorlarım bunu da biliyorsun değil mi? Bunu sakın unutma seni asla bırakmayacağım, Allah şahidim olsun ne müftülük, ne imamlık, ne günah, ne rezillik, ne görev, ne şeref, ne haysiyet umurumda bile olmayacak. Zaten Rabbim’e secde bile edemiyorum artık daha neyi kaybedeyim” şeklindeki mesajlar da dosyada yer aldı.

İddianamede, yapılan soruşturma ve toplanan delillerin mahkeme tarafından değerlendirilerek şüphelinin, “zincirleme sureti ile şantaj”, “zincirleme sureti ile cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “zincirleme sureti ile nitelikli cinsel istismar” suçlarını işlediği kanaatine varılmakla bu suçlardan ayrı ayrı cezalandırılması, hapis cezasına mahkûmiyeti halinde belli haklardan yoksun bırakılması talep edildi. Hazırlanan bu iddianame sunulduğu Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

26 YIL 2 AY 15 GÜN HAPİS

Açılan davanın 28 Kasım’da görülen karar duruşmasına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları da katıldı. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, “cinsel saldırı” suçundan 17 yıl 6 ay, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 5 yıl 7 ay, “şantaj” suçundan 2 yıl 13 ay 15 gün hapis cezası ve 187 gün para cezasına çarptırılmasına hükmettiği sanığın tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan sanık cezaevine gönderildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi