Esnaf: biz ne olacağız?

Diyarbakır esnafı, yaşadıkları ekonomik sıkıntıların giderilmesi yönünde "bizim halimiz ne olacak' diyerek, destek istedi.

Esnaf: biz ne olacağız?

Diyarbakır koronavirüs yasaklarına alışmaya çalışırken, esnaf dükkanını açarak, ayakta kalmanın derdinde. “Evde kal” çağrılarına destek verdiklerini ancak eve de ekmek götürmek zorunda kaldıklarına işaret eden esnaflar, yetkililerden sıkıntılarının giderilmesini istedi.

Koronavirüs, sosyal hayatımızı önemli ölçüde değiştirdi. Mecburi yasaklara alışmaya çalışan vatandaşların bir kısmı evinde hastalığın etkisinin yitirmesini beklerken, toplumun ihtiyacını gideren esnaf kesimi ise dükkanını açmak zorunda aklıyor. İş yapamamaktan şikayet eden ve Koronavirüs’ün neden olduğu belirsizlik nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten esnaflar, devletten destek istedi.

Söz haber ekibinin sorularını yanıtlayan esnaflar, şöyle konuştu;

“PARASI OLAN İÇİN EVDE KALIN ÇIKMAYIN DEMEK KOLAY”

Özcan Güner, “Gördüğünüz gibi cadde bomboş. Bu iş nereye gider nasıl olur bilemiyoruz. Dar gelirli ailelerin bu konuda ciddi anlamada endişeleri var. Bu aileler için bence fonlar açılabilir. Parası olan için evde kalın çıkmayın demek kolay ama öte yandan mağdur olan insanların gerçeği de ortada. Aç olan insan daha da aç oldu. Bu insanların sıkıntıları giderilmezse ileriki günlerde daha fazla infiale neden olur. Gerçekten risk durumu bu kadar yüksek ise bence sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gerekiyor. En azından vatandaş da neyin ne olduğunu bilsin.”

“ESNAF SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ BİR AN ÖNCE UYGULANMASINDAN YANA”

Adil Aydın, “ İşin ciddiyeti belli ancak görünen o ki vatandaş kendi sağlığını pek de düşünmüyor ki sokaklar hala insanlarla dolu. Sürecide göz önünde bulundurarak sokağa çıkma yasağının getirilmesinde fayda olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü göründüğü gibi vatandaşlarımız evde kalın çağrısına riayet etmiyorlar. Vatandaş bu hastalığı ciddiye almıyor sanki onlara virüs bulaşmazmış gibi davranıyor. Bu nedenle devlet büyüklerimizin en azından hastalık daha da büyümeden sokağa çıkma yasağını ilan etmelerini bekliyoruz. Esnaflar belli zorluklardan geçiyor ama dişimizi bir süre daha sıkmalıyız zaten esnafta sokağa çıkma yasağının bir an önce uygulanmasından yana.”

“ÇIKMAK ZORUNDAYIZ, ÇÜNKÜ EVE BİR EKMEK GÖTÜREBİLMEK İÇİN”

Hasan Kuşçu, “Yetkililer uyarıyor ama sokağa çıkanda dikkat edilirse hep alt tabaka çaresiz insanlar diye düşünüyorum. Zengin adam evinde oturuyor her şeyi var bir ihtiyacı yok ama garibanlar öyle değil. Çıkmak zorundayız, çünkü eve bir ekmek götürebilmek için.”

“KÜÇÜK ESNAF DÜKKÂNINI AÇMAK ZORUNDA”

Mehmet Yiğiter,” Dünyayı etkileyen bir salgın insanların çoğunluğu ev karantinasına girdiler ama ne yazık ki insanlar yine akıllanmıyorlar. Biz inançlarımızdan uzaklaştık, bizde komşusu açken tok yatılmaz diye güzel bir söz var ama uymadık kimsenin kimseden haberi yok. Bugün küçük esnaf dükkânını açmak zorunda, zengin adamın zaten ihtiyacı yok tatil köyünde ya da yazlığı varsa çekilmiş orda karantinaya almış kendini. Biz korkmuyoruz sabah gelip dükkânımızı açıyoruz kendi canımızı değil borçlarımızı düşünüyoruz. Borçlu gelip kapımızı çalmasın çekimiz karşılıksız kalmasın bunları düşünüyoruz.”

YETKİLİLERDEN ERZAK YARDIMI TALEBİNDE BULUNMUŞTUK AMA KİMSE BİZE YARDIM ETMEDİ”

Öte yandan evinde eşiyle yaşayan Sevim Ertaş, isimli yaşlı bir kadın ise ihtiyaçlarını kimselerin göremediği için eşinin faturaları yatırmaya gittiğini ifade ederek, “Eşimle yalnız yaşıyorum ihtiyacımızı karşılayacak kimse yok eşim de yaşlı korkuyoruz sokağa çıkmaması gerekiyor ama başka yardımcı olacak kimsemiz olmadığı için faturaları eşim yatırıyor. Eşim olmazsa bir ekmek alacak birisi bile yok. Yetkililerden erzak yardım talebinde bulunmuştuk ama kimse bize yardım etmedi.”

Kaynak: Diyarbakır Söz