Görüş Bildir

Esnafın yarası sarılıyor.

Terör saldırılarıyla mağdur olan Sur ilçesindeki tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yeri, tarihi dokuya uygun yenileniyor.

Esnafın yarası sarılıyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yeri, yürütülen "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında tarihi dokuya uygun yenileniyor.

İlçede PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle iş yerlerini aylarca açamadığı için büyük mağduriyet yaşayan esnaf, güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarla huzurun sağlanmasının ardından devletin sunduğu destekle yaralarını sarıyor. SGK ve vergi borçları ertelenen, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1 yıl kira bedeli alınmayan ve faizsiz 50 bin liralık krediye kavuşturulan esnafın son olarak da iş yerleri, "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında modernize ediliyor.

Yüzyıllara dayanan geçmişiyle yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden olan tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yerine cephe sağlıklaştırma, sıva, boya, otomatik kepenk, aydınlatma, elektrik tesisatı ve açılıp kapanan üst çatı yaptırıyor.  Her bir iş yeri için ortalama 40 bin lira harcayan bakanlık, çalışmalar dolayısıyla esnaftan ücret talep etmiyor.

- "Devletimiz bize kol kanat gerdi"

Esnaf Ayhan Girişen, geçen yıl Sur'da örgüt üyelerinin düzenledikleri saldırıları anımsatarak, "Çukur siyaseti güdenlerden, terörden çok çektik." dedi.

Yaklaşık 4 ay iş yerinin kapalı kalmasından dolayı o süreçte kira, çek ve diğer borçlarını ödeme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Girişen, şöyle konuştu:

"4 aylık sürenin ardından sağ olsun devletimiz bize kol kanat gerdi. Dükkanlardan bir yıl kira almadı, 3 bin lira hibe verdi. Ayrıca esnafa faizsiz kredi verilecek. Geçen yıl teröristler Sur'u yakıp yıkarken devletimiz Sur'u tekrar inşa etti. İnşallah cazibe merkezi haline getirecek. Sur, devletin katkısıyla maddi ve manevi olarak hak ettiği değere inşallah kavuşacak."

Girişen, düzenlemelerin mimari dokuya uygun yapıldığını ve bakanlığın Sur'u yeniden inşa etmeye çalıştığını söyledi.

Yapılan çalışmalarda iş yerlerinin büyüklüğüne göre masrafın değiştiğine işaret eden Girişen, "Bazı dükkanlara 50 bin-100 bin lira masraf yapılıyor. Ortalama her bir dükkan için yapılan masraf 40 bin liradan aşağı değil." şeklinde konuştu.

Sur'un alışveriş açısından kentin kalbi olduğunu, çarşının da ilçe için çok önem taşıdığını belirten Girişen, çarşının mevcut haliyle hak ettiği değerde olmadığını ifade etti.

Yürütülen projeyle birçok sorun çözüleceğinden çalışmaları önemsediklerini dile getiren Girişen, "Diyarbakır'a gelenlerin çarşıya uğramadan gideceğini zannetmiyorum. Sur bu yeni yüzü, yeni konseptiyle inşallah milyonlarca turisti ağırlayacak." dedi.

- "İnşallah daha güzel günler göreceğiz"

Huzur istediklerini, huzur sağlanmasıyla birçok sorunun biteceğini aktaran Ayhan Girişen, şunları kaydetti:

"Devletimiz huzur ve güvenliği sağlamak için bir yandan dağda teröristle mücadele ederken diğer taraftan halka ve esnafa hizmet ediyor. Dükkanları, çarşıyı yeniliyor. Komple bir kalkınma hamlesiyle çalışmalar yaparak bir yandan da dağlarda savaşıyor, bir yanda da huzuru sağlamak için çalışmalar yapıyor. Hem ekonomi hem de güven anlamında çalışmaları var. Bundan sonra inşallah güzel şeyler olacak. Huzur sağlanmış. İnşallah daha güzel günler göreceğiz."

İlçelerine turlar düzenlenmesini isteyen Girişen, "Şu an Sur bölgesi Türkiye'nin en güvenli yerlerinden biridir diye bilirim. Türkiye'nin her tarafından Diyarbakır'a, Sur'a turlar düzenlensin istiyorum. Yerli, yabancı turistler gelsin, alışveriş yapsınlar, Sur esnafına yardımcı olsunlar. Gelsinler, Sur'un güvenli bir yer olduğunu kendi gözlemleriyle yerinde görmelerini isterim." ifadelerini kullandı.

- "Sur'a büyük bir katkısının olacağını bekliyoruz"

Çarşıda 28 yıldır esnaflık yapan Fırat Bakır da işinin dededen kalma olduğunu söyledi.

Çarşının altyapı, dizayn, çarpık düzen, elektrik, dükkanların iç içe olması, yağmur sularının yarattığı sorunlar bakımından eksiklikleri olduğunu anlatan Bakır, şöyle devam etti:

"Çarşının eski yüzü ile yeni yüzü arasında bir kıyaslama yapılacaksa yeni yüzü daha güzel olacak. Gelen vatandaş ne aradığını, ne almak istediğini çok rahatlıkla bulabilecek. Dükkanlar tek tip olacak, düzen olacak. Baktığı zaman neyin nerede olduğunu görebilecek. Bizim için de bütün dükkanlarımız güzelleşecek, çarşımız güzelleşecek, altyapı sıkıntımız giderilecek. Bir yağmur yağıyordu, sular hep çarşıya doluyordu fakat bu sıkıntı kalkacak. Çarşıda büyük bir gelişme bekliyoruz. Bu çalışmanın tarihe ve Sur'a büyük bir katkısının olacağını bekliyoruz."

Sur ilçesinde yapılan çalışmalara da değinen Bakır, "Genel olarak güzel şeyler yapılıyor. İnşallah bunun sonu gelir, bittiği zaman da güzel şeylerin olacağını temenni ediyoruz. Projeler tamamlandığında yabancıların daha çok gelmesini bekliyoruz çünkü ne yapıldı diye bir merak olacaktır. Zaten gözle görülen şeyler yapılıyor." diye konuştu.

- "Yeni hali çok güzel olacak"

Bilal Akdal ise çalışmalardan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Çarşının üstünün kapalı olmadığı için dükkanların yazın çok sıcak, kışın ise çok soğuk olduğunu, yağmur yağdığında da ıslandıklarını ifade eden Akdal, "Yeni hali çok güzel olacak. Turistler gelip bakıyordu ama tarihi bir yapı görünmüyordu fakat şimdi daha görünür olacak. Tarihi çarşının önceki hali buraya hiç yakışmıyordu. Gelen yabancılar da beğenmiyordu. Daha çok turist çekeceğini düşünüyorum. Ziyaretçiler rahat bir şekilde dolaşacak." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi