Esnafa can suyu!

Günlerce süren terör ve şiddet olayları nedeniyle büyük zararlar gören Sur ilçesindeki Esnaf, "destek çığlığının" duyulmasını isterken, STK temsilcileri destek olmak için "Can suyu kredisi" verilmesini istedi.

Esnafa can suyu!

Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, terör olayları nedeniyle zarar gören Sur ilçesindeki esnafa destek olmak için alışverişlerin bir hafta boyunca ilçeden yapılması çağrısında bulundu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, "Bu 3 aylık dönemde, ekonomik verilere baktığımız zaman, Çözüm Süreci'ndeki pozitif artış negatife döndü. Bölgede yaşanan durumun afet olarak değerlendirilmesini ve esnafımıza, sanatkarımıza, tüccarımıza, sanayicimize bu kapsamda destek verilmesini istiyoruz"

Bölgedeki olaylar nedeniyle girişimcilerin ve işletmelerin büyük sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Sayar, bu nedenle işten çıkarmaların başladığını aktardı. Sayar, Çözüm Süreci'nin yeniden başlamasını istediklerini anlatarak, "Hem manen hem ekonomik alanda sürece ivedi bir şekilde dönülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sıkıntılarımızın çözülmesi için barış sürecine dönülmelidir" diye konuştu.

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri terör olaylarından zarar gören esnafa destek olmak için vatandaşlara ilçeden alışveriş yapmaları çağrısı yaptı.

Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, son dönemde terör olaylarının yoğun yaşandığı merkez Sur ilçesini ziyaret ederek, esnaf ile görüştü. DTSO Başkanı Ahmet Sayar, yaptığı açıklamada, farkındalık yaratmak amacıyla bir kampanya başlattıklarını söyledi.

BİR HAFTALIK ALIŞVERİŞ

Kampanya kapsamında her vatandaşın Sur ilçesinden alışveriş yapmasını istediklerini ifade eden Sayar, bu sayede esnafa destek olunacağını belirtti.

"Esnafımızın ticari hacmi düştü, çek ve kredilerini ödeyemez duruma geldi. Bir bütün olarak baktığımızda esnaftan sanatkara, tüccardan sanayiciye kadar tüm kesimler bu gelişmelerden olumsuz etkilendi" diyen Sayar, şöyle devam etti:

3 AYLIK DÖNEMDEKİ KAYIP

"Bu 3 aylık dönemde, ekonomik verilere baktığımız zaman, Çözüm Süreci'ndeki pozitif artış negatife döndü. Bölgede yaşanan durumun afet olarak değerlendirilmesini ve esnafımıza, sanatkarımıza, tüccarımıza, sanayicimize bu kapsamda destek verilmesini istiyoruz. Bu kapsamda 3 somut talebimiz var. Birincisi, KOBİ, esnaf ve sanatkarlara faizsiz, ertelemeli can suyu kredisinin verilmesidir. Reyhanlı'da yaşanan patlama sonrasında yaklaşık bin esnafa 100 bin lira 18 ay ötelemeli kredi imkanı sunuldu. Tüccar, sanayici ve yatırımcılarımızın vergi, stopaj ve kredilerinin en az bir yıl ötelenmesi gerektiğini, bu kredinin de faizinin tümü veya bir kısmının hazine tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Bölgedeki olaylar nedeniyle girişimcilerin ve işletmelerin büyük sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Sayar, bu nedenle işten çıkarmaların başladığını aktardı.

Sayar, Çözüm Süreci'nin yeniden başlamasını istediklerini anlatarak, "Hem manen hem ekonomik alanda sürece ivedi bir şekilde dönülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sıkıntılarımızın çözülmesi için barış sürecine dönülmelidir" diye konuştu.

HÜKÜMETE RAPOR SUNULDU

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu da ekonominin desteklenmesi için bölgenin "afet bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini savundu. Bu kapsamda iş dünyası olarak bir rapor hazırladıklarını dile getiren Ebedinoğlu, raporu hükümete ve ilgili bakanlıklara sunduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz