Görüş Bildir

Faili meçhul bırakmayız!

Baro Başkanı Özmen, cinayeti faili meçhul bırakmayacaklarını belirtirken, "Bir kez daha bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızın sözünü verip, barış, demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Faili meçhul bırakmayız!

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin merkez Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda hasar gören tarihi Dört ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra çıkan çatışmada yaşamını yitirmesinin üzerinden bir yıl geçerken, o gün Yeni kapı sokakta yaşanan çatışma ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bir işyerinin güvenlik kamerası görüntülerinde cadde başında 2 polisi şehit eden 2 PKK'lının hızla sokağa girişi ve insanların panik halinde kaçışları görünüyor. Elçi dün vurulduğu yerde ve mezarı başında anılırken, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen  "Bir kez daha bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızın sözünü verip, barış, demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz" dedi.

VURULDUĞU YERDE ANILDI

Elçi'nin hayatını kaybettiği terör saldırısının gerçekleştirildiği Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'taki törende, terör olaylarında zarar gören Dört Ayaklı Minare'ye dikkati çekmek amacıyla düzenlediği basın açıklamasındaki konuşması hoparlörden dinletildi. Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Elçi’nin tam bir yıl önce bu sokaktan herkese seslendiğini hatırlattı.

Özmen, Elçi'nin barışın sesi olduğunu ve ömrünü insan hakları mücadelesine adadığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Elçi, fıtratının geleceğini salık veren bir rüzgar gülüydü aslında. Elçi’nin dikkat çektiği ve engellemek için de hayatını ortaya koyduğu olaylar, bütün ağırlığıyla yaşandı ve toplumda kaybolmayacak kadar derin izler bıraktı. Tahir Elçi, 1990’lı yılllarda yaşanan ve ağır bedeller ödenen sürecin tanığı olarak, bir aydın, hukukçu ve insan hakları savunucusu sorumluluğuyla her fırsatta ve her süreçte toplumsal barışın tesisi için çaba sarf etmiş, herkesi toplumsal sorunların, özellikle de Kürt sorununun çözümüne katkı sunmaya davet etmiştir. Bulunduğumuz bu mekanda aldığı son nefese kadar da bunu yapmaya devam etmiştir."

FAİLİ MEÇHUL KALMAYACAK?

Özmen, Diyarbakır Barosu, dostları ve arkadaşları olarak ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına adayan Elçi'nin dosyasının takipçisi olduklarını aktardı. "Elçi'nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz." diyen Özmen, ölümünün birinci yılında Elçi'yi sevgi ve minnetle andıklarını dile getirdi.

Özmen, "Bu vesileyle bir kez daha bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızın sözünü verip, barış, demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz." ifadesini kullandı. Daha sonra Elçi’nin hayatını kaybettiği Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu sokağa karanfiller bırakıldı. Programa Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosundan avukatlar, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Feleknas Uca ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

MEZARI BAŞINDA ANMA

Merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığında düzenlenen anma töreninde, mevlit okundu, dua edildi, Elçi'nin mezarına karanfil bırakıldı. Törene katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Elçi'nin hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü dile getirerek, başta eşi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diledi.

"Aslında Elçi'ye değil, onun temsil ettiği değerlere kurşun sıkıldı. Tahir Elçi barışı, demokrasiyi ve insan haklarını savunuyordu. O gün o sıkılan kurşun sadece Tahir Elçi'nin bedenine değil, bütün bu değerleri savunan insanlara karşı yapıldı. Onun taşıdığı barış bayrağını düşürmeyeceğimizi belirtiyoruz." diyen Ağbaba, saldırının faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini aktardı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de, yapılan konuşmaların ve bugün anma etkinliklerine gösterilen ilginin Elçi’nin bu halk ve toplum için neler yaptığının göstergesi olduğunu belirtti.

ORTAYA ÇIKAN YENİ GÖRÜNTÜLER

Baro Başkanı Tahir Elçi'nin merkez Sur ilçesi tarihi Dört ayaklı Minare önünde bir yıl önce öldürülmesinden sonra başlatılan soruşturmada şimdiye kadar bir sonuç alınamazken, olay ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Olayın yaşandığı Yeni kapı sokakta bir işyerinin güvenlik kamerası görüntülerinde, cadde başında polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'u şehit eden PKK'lılar Mahsun Gürkan ve Uğur Yakışır'ın sokağa hızla girişi, kaçmaları ve silah sesleri ile vatandaşlar ise esnafların kaçışları görünüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi