Görüş Bildir

FETÖ’NÜN Eğitim üssü olmuştu!

Gül, FETÖ'nün üniversitedeki yapılanmasına ilişkin soruşturmayı değerlendirirken, "Dicle Üniversitesi eğitim üssü gibi kullanılmış, gelen hızlı bir şekilde doçent olmuş gitmiş." dedi.

FETÖ’NÜN Eğitim üssü olmuştu!

Rektörlük görevine atandıktan sonra önceliklerinin  FETÖ ve uzantılarının üniversiteden temizlenmesini olduğunu belirten Gül, yaptıkları inceleme ve soruşturmalarda, kimsenin haksız yere mağdur edilmemesi için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. Soruşturma kapsamında hazırladıkları raporu YÖK'e gönderdiklerini bildiren Gül, şöyle konuştu: "Kesin rakam söylememekle beraber ihraçlar olacaktır. 100'ün üzerinde öğretim görevlisi açığı görünüyor. YÖK ile görüştük, hızlı bir şekilde o bölümlere hoca isteği için görüşmeler yapıyoruz. Beyin cerrahi bölümünde 2 profesör var ama her ikisi de açığa alındı, bunlardan biri tutuklandı. Yeni kadrolarla tamamlamak zorundayız. En kısa sürede açığı gidereceğiz."

Soruşturma sürecinde medya yoluyla DÜ ile ilgili açıklama yapanlardan, yazılı olarak veya bizzat gelerek komisyona bilgi vermelerini talep ettiklerini dile getiren Gül, FETÖ'nün geçmişte üniversitede kadrolaştığını bildiklerini kaydetti. Prof. Dr. Gül, şu değerlendirmelerde bulundu: "Geriye kalan bir kısmı istifa etti. Tatile gidenler gelmedi, yurt dışı görevlendirmesine gidenler dönmedi. Dicle Üniversitesinden sadece Malatya İnönü Üniversitesine son 2 yılda 36 kişi gitmiş. Dolaysıyla gelenlerin hepsi burada kalmamış. Şu an çok ciddi ve samimi bir soruşturma sürdürülüyor. Hiçbir üniversitede mektup yazılıp da 'FETÖ'cü var mı, yok mu' diye çalışma yapılmadı. Biz bunu yapıyoruz. Burası eğitim üssü gibi kullanılmış gelen hızlı bir şekilde doçent olmuş, gitmiş."

M. Emin FİDAN/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR-15 temmuz'daki darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın yerine Dicle Üniversitesi'ne Rektör olarak atanan Prof. Dr. Talip Gül, "Dicle'yi üs olarak kullanmışlar. Getirdiklerine Yardımcı Doçent ve Doçentlik gibi akademik unvanlar verdikten sonra başka üniversitelere ve yurt dışına göndermişler" dedi. Rektör Gül, "Dicle Üniversitesi hem devlet, hem halk nezdinde itibar kaybetmiş, bu itibarı yeniden kazandırmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, üniversitede düzenlediği basın mensupları ile tanışma toplantısında, FETÖ/PDY ve üniversite ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Gül, dünyada eşi görülmeyen bir darbe girişimi süreci yaşadıklarını ifade ederek, "Eski Rektör tutuklandı, yani normal bir süreçte göreve gelmedik. Yeni yönetimi oluşturmaya çalışıyoruz. 1966 yılında kurulan üniversitemiz, son yıllarda devlet ve halk nezdinde ciddi bir itibar kaybı yaşamış. Dicle'den yıllar sonra kurulan bazı Üniversitelerin bugün öğrenci sayısı 100 binlerle ifade edilirken, bu kadar köklü geçmişi olan üniversitemizdeki öğrenci sayısı maalesef halen 22 bin civarında. Üniversitemizin yaşadığı bu itibar kaybını gidermeye çalışıyoruz" dedi.

'FARKLI DÜŞÜNENLERİ ÖTEKİLEŞTİRİP, UZAKLAŞTIRMIŞLAR'

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kendisini bütün dünya görüşlerine sahip insanların desteklediğini, geçmişte üniversiteyi yönetenlerin kendileri gibi düşünmeyen akademisyenler ötekileştirip, uzaklaştırdığını da belirterek, "Çok sayıda kaliteli bilim adamı Dicle'den ayrılmak zorunda bırakılmış. Herkesi kucaklayan liyakat ve adalet çizgisinden sapmayan, yeni bir yönetim oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Dezavantajlarının FETÖ örgütünün üniversitede yarattığı tahribat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"FETÖ terör örgütü ile ilgili soruşturmalar kapsamında üniversiteden 144 kişi açığa alınıp gözaltına alındı. Bunların 36'sı tutuklandı. Üniversitemiz bünyesinde 3 komisyon kuruldu ve açığa alınanlar ile ilgili soruşturmalar yapılıp sonuçları YÖK'e gönderildi. Halen üniversite bünyesinde bu örgüte mensup kişiler olabilir, bunları tespit etmek kolay değildir. Öğretim üyelerine mektuplar yazarak çevrelerinde FETÖ'cü bulunup bulunmadığını, varsa bize bildirmelerini istedik. Bazı geri dönüşler aldık. Bunlarla uğraştığımız için 1 aydır asli görevimiz olan eğitim çalışmalarında aksamalar oldu. Bundan sonra eğitim çalışmalarına bakacağız. Geçmişte üniversitemizden uzaklaştırılan, ötekileştirilen hocalarımız ile temasa geçtik, gelmek isteyenlere tekrar geri getirmek istiyoruz. Şu anda bazı bölümlerde akademisyen sıkıntısı çekiyoruz."

'ÜNİVERSİTEYE ÜS OLARAK KULLANMIŞLAR, YAKALANANLAR FETÖ'NÜN AYAK TAKIMI'

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Talip Gül, Dicle Üniversitesi'nin FETÖ'cü grup tarafından merkez üs olarak kullanıldığını, Diyarbakır'a getirdikleri mensuplarına akademik unvanlar verdikten sonra başka üniversite ve yurt dışına gönderdiklerini de belirterek, "Dicle'yi üs olarak kullanmışlar. Getirdiklerine Yardımcı Doçent ve Doçentlik gibi akademik unvanlar verdikten sonra başka üniversitelere ve yurt dışına göndermişler. Darbe girişiminden sonra yurt dışına gidenler gelmedi, izne ayrılanlar bir daha dönmedi. Buna göre yakalananlar FETÖ'nün ayak takımıdır, beyin takımı henüz ele geçirilmemiştir" diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi