Görüş Bildir

'FETÖ'yle ilgili endişelerimizi ilettik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Gülen örgütünün gizli planlarını ifşa ettiğini belirtti.

'FETÖ'yle ilgili endişelerimizi ilettik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Ankara'da ağırladı. İki liderin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Ankara'ya devlet başkanlığı temsilinde gerçekleşen ilk ziyareti nedeniyle Nazarbayev'e teşekkürlerini iletti.

15 Temmuz'daki darbe girişiminin Gülen örgütünün gizli planlarını ifşa etiğini belirten Erdoğan, örgütün faaliyet gösterdiği diğer ülkeleri de uyardı.

Cumhurbaşkanı, "Artık şunu net olarak biliyoruz, FETÖ sadece Türkiye'ye değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkelere de tehdit niteliğini taşıyor. Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Bilhassa başbaşa görüşmemizde, Nazarbayev'e bu konudaki endişelerimizi ilettik. Dost bildiğimiz ülkeler nezdinde de bu endişelerimizi dile getirdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaklaşık 40 yıldır takiye ile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. " dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev'in en son İslam İşbirliği Teşkilatı'nın "Liderler Zirvesi" öncesinde Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, kendisini, son ziyareti üzerinden 4 ay geçmeden tekrar misafir etmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Erdoğan, ziyaretin bilhassa 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen ardından gerçekleşiyor olmasını da son derece anlamlı bulduğunu vurguladı.

Nazarbayev'in, darbe girişimi sonrasında Türkiye'yi ziyaret eden,Türk milletiyle dayanışmasını açık ve net bir şekilde ortaya koyan ilk devlet başkanı olduğunu belirten Erdoğan, "Şüphesiz bu dönemler, gerçek kara gün dostlarıyla diğerlerinin ayrıştığı dönemlerdir. Bağımsızlığından bu yana geçen 25 yılda her daim Kazakistan'ın yanında yer almış bir ülke olarak bugün bu ziyaretle vücut bulan kardeşliği asla unutmayacağız. Bir Kazak atasözünün dediği gibi 'kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşünür.' 15 Temmuz sonrası yapılan bu ziyaret, Kazakistan'ın Türk dünyasının aksakalı Nazarbayev'in, bu ülkeyi ve milleti düşünen bir kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

"Bölgesel ve çok taraflı işbirliğimizi bu arada gözden geçirdik"

Bugün baş başa yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye taşımak, 10 milyar dolar hedefini yakalamak için neler yapılabileceğini ele alma imkanı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gündemimizdeki bir diğer önemli konu da 15 Temmuz darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ'nün bu süreçteki rolü. Malumunuz ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır. Yaklaşık 40 yıldır takiye ile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bu teşebbüse, yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumlarında çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir."

'Kazakistan için en önemli stratejik ortak'

Nazarbayev ise "Kazakistan için en önemli stratejik ortak Türkiye Cumhuriyetidir. 15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de özel bir üzüntü kaynağı olduğunu gördüm. Ben buraya sayın Erdoğan'ın yanında olduğumu göstermek için geldim. Biz Cumhuriyet olarak kendimizi ilan ettiğimizde rahmetli özel bana telefon açarak 'Türkiye sizi tanımaktadır' dediğinde çok duygulanmıştım." dedi.

"Türkiye'nin siyasi yapısı bizim için çok önemli" diyen Nazarbayev, "Bu sene üçüncü görüşmemiz. Biz bu iki halkın dostluğunu artırmamız lazım. Ekonomi ve ticarette önemli mesafeler katettik. Bunun devamı gelecek. Ben Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'nde olmasını destekliyorum" dedi.

Kazakistan'daki Gülen okulları

Erdoğan, gazetecilerin "Kazakistan'daki okulların kapatılmayacağı açıklanmıştı, bu görüşme sonrası bir değişiklik yapılması söz konusu mu" sorusuna "Bu Kazakistan'daki Fethullahçı Terör Örgütü okullarıyla ilgili görüşmelerimizi yaptık. Bizim Maarif Vakfı, Kazakistan'daki eğitim bakanlığı yetkilileriyle görüşecek. Sayın Nazarbayev'in şu sözü önemlidir, "Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır". Bugün bize bunu yapanlar, yarın başkalarına da yaparlar. Maarif Vakfı ile Kazakistan Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarıyla gerekli adımlar atılacak" bilgisini verdi.

Nazarbayev ise "Kazkistan'daki okulların hepsi devlet kontrolünde. Dört ilde eğitim veriyorlar. Öğretmenlerin yüzde 90'ı Kazakistanlı öğretmenler. Geri kalanları Türkiye'den gelen öğretmenler" dedi.

Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi için gerekenin yapılacağı sözü veren Kazak lider, "Okulların finansmanını Kazakistan'ın yerel yönetimleri sağlıyor. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu bizim çıkarımıza gelmez. Biz bunu istemiyoruz. Biz anlaştık, iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak. Eğer gerçekten tespit edilirse onların ilişkisi biz o öğretmenleri geri göndereceğiz; fakat Türkiye devleti olarak başka öğretmenler isteyeceğiz. Bu mesele rahmetli Turgut Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değilim. Biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi