Görüş Bildir

GABB başkanlığına Selçuk Mızraklı seçildi

GABB'ye başkan seçilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, birliğin son bir kaç yıldır işlevsizleştirildiğine dikkat çekerek, "Bu kurumu çalıştırmak, işletmek ve verimli kılmak gerekiyor" dedi.

GABB başkanlığına Selçuk Mızraklı seçildi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB), 2019 yılının birinci dönem meclis toplantısını Yenişehir'deki Sümerpark sosyal hizmet binasında gerçekleştirdi. Toplantıya, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen'in de bulunduğu birliğe bağlı 101 belediye eşbaşkanı ve başkanı ile belediye meclis üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GABB Yazı İşleri Müdürü Metin Akdeniz, birliğin yapısına ve yönetim sistemine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan seçim sonucu Birlik Başkanlığı'na DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı seçildi. Seçilmesinin ardından kısa bir konuşma yapan Mızraklı, katılımcılara teşekkür ederek, "Verdikleri göreve layık bir çalışma, yürütme sözünü veriyorum. Hep beraber birlik bünyesi içindeki bütün belediyelerimizle ciddi bir senkronizasyon, orkestrasyon ve nitelikli bir çalışma, verili bir faaliyet dönemi yürüteceğimize olan inancımı ifade etmek istiyorum" dedi.

'BİRLİĞİMİZDE DEMOKRASİ DEĞERLERİ GÜÇLENSİN'

Türkiye'de birliklerine benzer birçok birliğin olduğunu dile getiren Mızraklı, geçen haftalarda yapılan seçimlerde birlik bünyesine herhangi bir HDP'linin alınmadığı Türkiye Belediyeler Birliği toplantısını hatırlattı. Toplantıya değinen Mızraklı, "Bu toplantıda, yerellerden güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken demokrasi değerleri anlamında bazı talihsizlikleri yaşadık. Şimdi biz umuyoruz ve temenni ediyoruz ki bizim bünyemizde demokrasi değerleri güçlensin ve demokratik temsiliyet, katılımcı mekanizma güçlenerek kendisini birlik faaliyetlerinde ifade etsin. Bu tür birlikler ha deyince bir araya gelen birlikler değil. Maddi birlikler de değildir. Hem anlayışı, kapasitesi olan hem de bu anlayışı ve kapasiteyi bir kolektif hayati çerçevede kullanan birliklerdir" diye konuştu.

'SON BİR KAÇ YILDA GABB İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ'

Bölgedeki kaygıların tüm partiler açısından ortak olduğuna işaret eden Mızraklı, "Dolayısıyla özellikle yerel yönetimlerden yana bu sürecin içerisinde bulunan herkesin de bu biriken kaygıları telafi edecek bir yaklaşım içerisinde olmalıdır. Buranın altını kalın çizgiyle çizmek istiyorum. Bu konuda daha önce GABB ciddi ve saygın bir kuruluş olarak görev yaptı. Ve o dönemde birçoğumuzun bildiği gibi gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde kabul gören, muhatap alınan ciddi anlamda da proje desteği sağlayan bir bünyesi oluşmuştu. Fakat, Türkiye'nin ve özellikle bölgemizin son bir kaç yıl içerisinde yaşamış olduğu talihsizliklerden bir tanesi de GABB'ın işlevsizleştirildiği bir dönemi yaşamış olmasıydı. Şimdi artık bizlerin elinde bir kapasite var, bir birlik ve kurum var. Bu kurumu gerçekten kurum gibi çalıştırmak, işletmek ve verimli kılmak gerekiyor. Bütün bu çalışmaları da yaparken de nasıl ki biz yerellerde işlerimizi yaparken demokratik katılımı esas alan sadece kurumsal bünyesinden değil toplumsal bünyesinden beslenen o demokratik işleyişi esas alıyorsak, burada da birlik bünyesindeki bütün aktörleri söz ve karar süreçlerinde katılım imkanı veren bir işleyişi esas almamız gerekiyor" ifadesinde bulundu.

'SORUNLAR ÖNÜMÜZDE DURUYOR'

Birlik bünyesinde üretilen değerlerin de hakkaniyet ve adalet ile dağılımı ve paylaşımın gerektiğinin altını çizen Mızraklı, şunları söyledi: "İhtiyaçların özellikle belirlenmesinde veya telafi edilmesi konusunda yine hakkaniyet ve adaletin esas alınması, bölgede biriken temel başlıklar altına tarif edecek olursak; belediyelerin örneğin başta hukuk, eğitim, diplomasi ihtiyaçlarından birlik bünyesinde ciddi ofisin oluşması, beraberinde güçlü bir proje ofisinin tesis edilmesi gerekir. Bütün bunlarla beraber hepimizin önem ve değer atfettiği özellikle başlık olarak ifade etmem gerekirse kadın, çocuk, çevre ve engelsiz kentler gibi başlıklarda önemli bir takım adımların da atılması gerektiğini bence hepiniz kabul ediyorsunuzdur. Bu noktada yapılması gereken önümüzde birçok iş olacak. Beraberinde arkadaşlarıma şunları hatırlatmak isterim ki nasıl ki biz belediyeler birliği ve şu an ki meclis marifetiyle bir takım eksiklikleri telafi etme çabası içine girdiysek, belediyelerde demokratik katılımın en önemli organlarından birisi olan kent konseylerinin bir an önce tesis edilmesi gerekir. Kent konseylerine toplumsal katılımın ve toplumun farklı aktörlerinin ve meclisler üzerinden paralel yapılar olarak güçlendirilmesi ve kent konseylerinin kapasitelerinin artırılması gibi bir takım başlıklar da önümüzde duruyor."

'KAYYIMLIK VİCDANLARIMIZ YARALADI'

Bilgi, birikim ve deneyim paylaşımının esas alınması gerektiğini vurgulayan Mızraklı, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Bütün bu belediyeler arasında bu tür işbirliklerinin sadece birer protokol olmaktan öteye birer cisimleşmiş hallerini de ortaya koymak durumundayız. Örneğin, Amed söz konusu olduğu zaman burada bir istisnadır büyükşehir ama 17 özellikle alt kademe belediye olmak üzere hepsiyle ciddi organizasyon ve orkestrasyonun kurulması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Tabi bütün bunlar olurken yaşamış olduğumuz talihsizlikleri de hepimiz biliyoruz. Bunlardan da demokrasi değerleri anlamında hepimizin vicdanlarının yararlandığını da çok iyi biliyoruz. Sizler de biliyorsunuz ki kayyumlar atandığı zaman 2016 yılında AKP'li meclis üyeleri bile mecliste basın açıklaması yapmıştır ve bunun da demokrasiye yakışmadığını ifade etmişlerdir. Kayyımlık gibi bir ucubenin bir daha hiç bir şekilde yaşanmaması hepimizin de temel talebi olmak durumundadır. Bu konuda da gerek kayyımlık gerekse de YSK marifetiyle geliştirilen kayyumluklara karşı olmak gerekir. Yani Demokratik irade adeta anayasanın yazılmamış birinci maddesi gibidir. Seçmen iradesi, yurttaşlık hakkının en temel tezahürlerinden bir tanesi bu anlamda da bu çalışmaların buraya hepsinin nakşedilmesi gerekecek. Şeffaflık, katılımcılık ve demokratik temsiliyetinin en güçlü seviyeye çıkarılması, nasıl ki yerellerde temel çıkış noktamız olacaksa aynı şeyi GABB bünyesinde de yaşanması ve yaşatılması için elimizden gelen çabayı harcayacağımızın sözünü vererek, hepinizi saygıyla selamlıyorum ve başarılar diliyorum."

Mızraklı'nın konuşmasının ardından Birlik Meclisi Başkanlık Divanı, birlik encümeni, plan ve bütçe komisyonu, denetim komisyonu üyeleri seçildi. Daha sonra oylamaya sunulan birliğin faaliyet raporu ise oy çokluğuyla kabul edildi.

YENİDEN BİRLİĞE KATILDILAR

Önceki yıllarda kayyum döneminde birlikten ayrılan Muş'un Korkut ilçesine bağlı Altınova, Erzurum'un Karaçoban, Iğdır merkez bağlı Halfeli, Bitlis'in Güroymak, Van'ın Erciş ve Özalp, Ağrı'nın Patnos, Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Sarıcan beldesi, Iğdır merkez, Kars merkez, Hakkari merkez ve Erzurum'un Karayazı belediyeleri yeniden oy çokluğuyla birliğe alındı. Birlikte olan Erzurum'un Hınıs, Şırnak Silopi'ye bağlı Başverimli ve Elazığ'ın Karakoçan belediyeleri ise birlikten ayrıldı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi