Gelecek Partisi'nde 'A takımı' açıklandı

Gelecek Partisi Başkanlar Kurulu açıklandı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkan olduğu partide sözcü Selim Temurci olurken Genel Sekreter Şenol Gürşan olarak belirlendi.

Gelecek Partisi'nde 'A takımı' açıklandı

Partisinin “başkanlık” ve “politika izleme" kurullarını açıklayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın Libya ile anlaşmasını doğru, Kanal İstanbul projesini ise yanlış buldu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Parti Başkanlık Kurulu ve “gölge kabine” olarak nitelendirilen Politika İzleme Kurulu başkanlarını açıkladı. Ankara’da bir otelde açıklama yapan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'a Libya ile anlaşma konusunda destek verirken, Kanal İstanbul projesinin doğru olmadığını belirtti.

LİBYA ANLAŞMASINA DESTEK

Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, “Politika İzleme Kurulu önümüzdeki hafta Kanal İstanbul ve kapsamlı bir ekonomik tahlil raporu ile 2019 yılının değerlendirmesi konularında raporlar açıklayacağız. Libya konusunda Doğu Akdeniz’de stratejik çalışmalar yapılırken bizler de görevdeydik. Doğu Akdeniz Türkiye’nin en önemli hayat alanıdır. Stratejik açıdan ihmal edilememesi gereken, çıkarlarımızın olduğu, gelecekte ülkemizin güvenliği ilgilendiren sadece askeri güvenliğini değil enerji güvenliğini de ilgilendiren bir karar” dedi.

“Dolayısıyla Libya ile yapılan anlaşma doğrudur” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye Akdeniz’in en uzun kıyısına sahiptir. Akdeniz ile ilgili hiçbir gelişmenin dışında kalamaz. Doğu Akdeniz’de özellikle Mısır’la ilişkilerimizin iyi olduğu 2012 yılında Türkiye-Mısır-Libya arasında Doğu Akdeniz bağlamında bir mutabakat sağlanmak üzereydi. Ancak Mısır’da gerçekleşen darbe sonrasında Türkiye ve Mısır arasındaki ilişki kötüleşince maalesef yapılamadı. Şimdi Türkiye ve Libya yapılan anlaşma bir koridor olarak Türkiye’nin ana kıta ülkesi olarak son derece önemlidir ve doğru bir adımdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus Libya’nın uluslararası alanda tanınmış hükümeti ile çalışmalar yürütülürken, Libya’da da bir iç savaş sürüyor. İç savaşın seyrinin doğru takip edip Türkiye’yi bu iç savaşta ileride telafisi mümkün olmayacak askeri risklerin içine girmeksizin bu çalışmaların yürütülmesi lazım. Türkiye soğukkanlı bir şekilde soruna yaklaşmalı. Atılacak askeri adımlar dikkatle atılmalı.”

‘KANAL İSTANBUL’ SORUN

Davutoğlu, Kanal İstanbul tartışmaları için de şunları söyledi: “Montrö ve Kanal İstanbul ile ilgili kapsamlı bir raporu haftaya sizinle paylaşacağız. Kanal İstanbul gündeme geldiğinde Dışişleri Bakanı olarak Montrö’de doğurabileceği sıkıntıları devlet içi istişarelerde dikkat çekmiştik. Başbakanlığımız döneminde de Kanal İstanbul’la ilgili kanaatlerimizi özellikle ilgili kurumlarla stratejik çerçeve gerçekleştirdik. Burada ekolojik olarak çok ciddi sorunlar söz konusu. Diplomatik olarak Montrö’nün Türkiye’nin en önemli anlaşmalarından ve kazanımlarından biri olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu kazanımlara halel getirecek herhangi bir uygulamadan kaçınılmalıdır. Ekolojik fizibilite raporları dikkatle incelenmeli, Marmara Denizi’nin ekolojik özellikleri ve su havzaları tekrar gözden geçirilmeli. Başbakanlık görevindeyken aldığım raporlardan tatmin olmadığım için birçok alanda fizibilite yapılması konusunda talimat verdim. Çok ciddi kaygılarımız söz konusuydu.”

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hepimizin üzerinde durması gereken şu, insanlık tarihinde en zor korunan alan adalardır. Kanal İstanbul projesinin hayata geçmesi halinde ada oluşacak. O zamanki Genelkurmay Başkanı’na böyle bir adanın nasıl savunulması gerektiği konusunda çalışma yapması için talimat vermiştim. Bu köprülerin çökmesi durumda ana İstanbul’un nasıl korunacağı konusunda talimat vermiştim. Bu proje siyasi kutuplaşmaların dışında teknik, ekolojik olarak konunun uzmanları tarafından tartışılmalı. Bu konunun salt siyasi gündem olması konusunda tartışılarak bu bağlamda gelecek nesillere bırakacağı İstanbul konuşulmalı. Ben bütün bu konuları Sayın Cumhurbaşkanı’na Ocak 2018’de aktardım. Kanal İstanbul ile kaygılarımı ilettim, bu projeden vazgeçilmesi konusundaki görüşlerimi aktarmıştım.”

Kurulda yer alan isimler şöyle:

BAŞKANLIK KURULU

Siyasi İşler Başkanlığı ve Parti Sözcülüğü: Selim Temurci

Teşkilat Başkanlığı: Nedim Yamalı

Seçim ve Hukuk İşleri Başkanlığı: Ayhan Sefer Üstün

Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı: Selçuk Özdağ

Politika İzleme Kurulu Koordinatörlüğü: Feridun Bilgin

Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanlığı: Doğan Demir

İletişim Başkanlığı: Neslihan Çevik

Dış İlişkiler Başkanlığı: Ümit Yardım

Sosyal Politikalar Başkanlığı: Feramuz Üstün

Araştırma, Geliştirme ve Bilişim Başkanlığı: Etiyen Mahcupyan

İnsan Hakları Başkanlığı: Vahdettin İnce

Parti İçi Eğitim Başkanlığı: Mehmet Ali Pulcu

Kültür ve Sanat Politikaları Başkanlığı: Sema İlkin Ün

Kadın Politikaları Başkanlığı: Habibe Çiftçioğlu Başar

Gençlik Politikaları Başkanlığı: Mustafa Gözel

İdari ve Mali İşler Başkanlığı: Abdullah Başçı

Genel Sekreter: Şenol Gürşan

POLİTİKA İZLEME KURULU

Adalet Politikaları Başkanlığı: Ali Aydın

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Politikaları Başkanlığı: Seren Yıldız

Çevre Şehircilik Politikaları Başkanlığı: Cuma İçten

Hazine ve Maliye Politikaları Başkanlığı: Serkan Özcan

İçişleri Politikaları Başkanlığı: Yeşim Karadağ

Kültür ve Turizm Politikaları Başkanlığı: Yusuf Ziya Özcan

Savunma Politikaları Başkanlığı: Salih Aynural

Sağlık Politikaları Başkanlığı: Serpil Bulut

Sanayi ve Teknoloji Politikaları Başkanlığı: Ali Akmaz

Ticaret Politikaları Başkanlığı: Mustafa Mente

Ulaştırma ve Altyapı Politikaları Başkanlığı: Mustafa Öztürk

Kaynak: Diyarbakır Söz