'Gelin Başkanlık sistemini Türkiye'ye getirelim'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ak Parti Mardin il kongresinde yaptığı konuşmada son günlerde gündemde olan başkanlık sistemi tartışmalarına değindi.

'Gelin Başkanlık sistemini Türkiye'ye getirelim'

Muhalefetin başbakanlık sistemine devlet başkanını halkın seçeceği iddiası ile karşı çıktığını söyleyen Bozdağ, şöyle dedi:

"Türkiye bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbür gün, ama mutlaka bir gün bu sistemi tartışa tartışa geçecek. Ben buna inanıyorum çünkü diğer yollar sistemler çıkmaz sokaktır. Milletin aradığı huzuru refahı istikrarı güveni, temin edememiştir. Etmesi de mümkün gözükmüyor. Ama demek ki biraz daha bedel ödemeye ihtiyaç var. Biraz daha yol yürümeye ihtiyaç var. Bu yol ne kadar yürülürse yürülsün yol ne kadar uzarsa uzasın sonu bir gün mutlaka başkanlık sistemine geçilecektir. Öyleyse Türkiye'yi geciktirmenin anlamı yok. Geciktirerek bir başka kötülüktür. Doğru iş doğru zamanda yapmak hem milletimize hem de ülkemize çok şey kazandırır. Biz bunu ifade ediyoruz"

Bozdağ, zamanında karşısında durdukları için bugün Türkiye'nin yolsuzluğun hırsızlığın olmadığı ekonomisi güçlü istikrarlı, kuvvetli, kudretli bir Türkiye olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Onun için diyoruz ki kudretini ondan sonrada devam etsin. Ne yapalım gelin Türkiye'de yeni bir sistem kuralım. Başkanlık sistemini Türkiye'ye getirelim. Niçin başkanlık sistemine geçelim çünkü başkanlık sistemi güçlü ülkeleri oluşturur, güçlü ekonomiyi oluşturur, güçlü demokrasiyi oluşturur, hukukun üstünlüğünü daha iyi bir şekilde temin eder. Onun için gelin bunu yapalım. Ama beyefendiler karşı çıkıyor, niye karşısısınız. Argümanları yok. Ne olur diktatörlük gelir. Sultanlık olur ne olur padişahlık olur kardeşim neden gelir gel bir anlat bakalım. Nasıl gelecek sultanlık, diktatörlük, padişahlık seçim mi kalkacak. Bizim bildiğimiz sultanlar, padişahlar, anadan babadan tevarüz olarak geliyor. Seçimli bir padişahlık dünyanın neresinde var? 80 yıl boyunca 61 hükümet kuruldu. Farz edin sistemi olmuştur. 61'inci başkanın seçilmesi için kaç sene geçmesi lazım, tam 305 yıl geçmesi lazım. Şimdi biz 88 yılda 61'inci hükümeti kurmuşsuz. Onlarla hükümeti yönetiyoruz. İstikrar böyle bir yerde olur mu? İstikrarlı olunmaz. Demin saydığım iki tane darbe, üç tane muhtıra var burada. Memleket faturasını ödemiş her alanda öte yandan ekonomik krizlere girilmiş. 5 Nisan kararlarında Türkiye'de kriz var, Türkiye koalisyonda. 21 Şubat'ta kriz var Türkiye'de koalisyon var. Ne zaman kriz var. Türkiye kaybetmiştir. Ne zaman koalisyon var o zaman Türkiye'de kriz olmuştur. Ne zaman Türkiye iyiye gitmiştir. O zaman Türkiye'de tek başına bir parti iktidardadır"

Bozdağ, tek başına iktidar olduğunda Türkiye'nin kalkındığını belirterek, şöyle dedi:

"Son 10 yıldır tek başına güçlü bir iktidar var artık krizleri konuşmuyoruz. Artık milletin bataklıktan nasıl kurtulacağın konuşmuyoruz. Artık dünyaya yardım eden bir Türkiye konuşuyoruz. Her alanda değişmiş gelişmiş güçlenmiş bir Türkiye'yi var. Kendi içinde istikrarlı bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir lider Türkiye var. Eğer koalisyon olsaydı Türkiye bu güce 10 senede olaşır mıydı? Bu siyasi güce erişebilir miydi? Etrafında olup bitenler karşısında bu böyle olmaz bu böyle olacak diyebilir miydi? Bu 10 yıllık güçlü bir iktidar sayesindedir. Türkiye böyle yola devam edemez. Sistem sorunu var. Bu sorunu da başkanlık sistemi çözer diyen Demirel ondan sonra başka şey söylüyor. Bakıyorsunuz Alparslan Türkeş de, Bahçeli de başka söylüyor. 70'lerde o da diyor ki biz başkanlık sistemi ile iflah oluruz. Tek meclis olacak, tek başkan olacak. Yürütme Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında bakanlar kurulu bölünmeyecektir. Şimdi biz bunu söylediğimizde karşı çıkıyorlar. Türkiye'nin yönetiminde bulunmuş. Türkiye'nin yönetimine talip olmuş. Sağda bulunan partiler lider düzeyinde neredeyse dünden bugüne başkanlık sistemini istemiştir. Ama şimdi Bahçeli başka bir şey söylüyor. Tabi onlar 9 ışığı unuttukları için 9 ışığın aydınlığında yürümeyi unuttukları için merhum Türkeş'in dediklerinden haberleri yok. Ama ben diyorum ki. Mardin'den birazda aç orayı okuyun. Başkanlarını okuyacağınıza 9 ışığı okuyun da ne diyor o ışığı söndürmeyin yakın. Yakın ki aydınlıktan istifade edin. Ama bunlar belli ki o ışıktan haberleri yok. Peki sol karşı çıkıyor niye karşı çıkıyor? Peki sağdaki niye karşı çıkıyor? O da çok basit. Radikal görüşler başkanlık sisteminde iktidara gelemezler. Neden gelemezler yüzde 50.1 radikal görüşü hiçbiri partinin başkan adayı o kadar oyu alamaz. Ki kazanamazlar ister milletin sağından solundan isterse de merkezin sağında solunda nerede olursa olsun. Milletin değerleri ile kavga etmeyin, milletle buluşan milletle aynı istikametler aynı istikamette yol alan alır. Millete göre rotasını çizenler alır. Ama millet yanlış yapıyor ben bunları adam edeceğim, hepsi benim gibi düşünecek benim gibi düşünmeyenler potansiyel tehlikedir diyenler. Bakan ideolojik partiler radikal görüşler burada halktan vize alamazlar. Çünkü millet onlara iktidar bileti veremez"

Kongre sonunda tek adayla gidilen seçimlerde İbrahim Fide, AK Parti'nin yeni Mardin İl Başkanı seçildi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz