Görüş Bildir

Gözyaşları döküldü!

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de cuma namazını kılmak için gelen vatandaşlar caminin kapalı olduğunu görünce geri dönerken, gözyaşları döktüler.

Gözyaşları döküldü!

Çin'in Wuhan kentinden bütün dünyaya yayılan Corona virüs salgınından dolayı Diyarbakır Tarihi Ulu Cami'de namaz kılınamadı.

Diyanet İşleri Başkanlığının, "Corona virüs salgınından dolayı ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla cuma günü ve Kandil Gecesi camilerimiz kapalı tutulacak ve Cuma namazı için sala okunmayacaktır." kararı sonrasında bugün tüm Türkiye'de olduğu gibi Diyarbakır'daki tüm camilerde de Cuma namazı kılınmadı.

BURUK AYRILDILAR

Çınar ilçesinden cuma namazını kılmak için Ulu Cami’ye gelen Nuri Eren, 5. Harem-i Şerif olduğu için burada namaz kılmaya önem verdiklerini söyledi. Ulu Cami imamı okunan ezanın ardından cami hoparlöründen yaptığı konuşmada, vatandaşların namazı evde kılmasını ve bu sürecin atlatılması için dua etmelerini istedi.

Alınan kararın yerinde olduğunu vurgulayan Eren, "Biz bu karara uyacağız. Büyüklerimiz, liderimiz ne derse ona uyacağız. Devletimiz ne karar alsa biz uyacağız." ifadelerini kullandı.

Her cuma namaz için tarihi Ulu Camiye geldiğini belirten Tarık Anazay, "Bu cuma da geldim, cami kapalı, üzüldüm. Ama ne yapalım. Caminin kapalı olması belki daha hayırlıdır. Tedbir iyidir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının Corona virüs salgını riskinden dolayı Cuma namazı için aldığı kararı doğru bulduğunu belirten Mustafa Yavuz, "Peygamber Efendimiz de salgın için birçok şey söylemiş. Corona virüsünden dolayı camilerin kapalı olmasına yaşlılarımız bazen sitem ediyor. Fakat böyle bir süreçte camilerimizin kapalı olması Müslümanlar için daha yararlı olacaktır, diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Corona virüs salgının son bulması için Rabbimize yalvarışta bulunulması gerektiğini belirten Yavuz, "Ulu Cami'de nereden bakarsanız 3-4 bine yakın insan girebiliyor. Namaz kılabiliyor. Düşünün bir kişide Corona virüs hastalığı varsa diğer insanlara bulaştırma ihtimali ne kadar doğru. Kanaatimce Corona virüs salgını riskinin bitmesine kadar evlerimizde namazlarımızı kılalım. Nafile ibadetlerimizi yapalım. Corona virüs hastalığının bitmesi için ellerimizi semaya açıp Rabbimize yalvarışta bulunalım. Rabbim bu virüsün bir an önce bitmesi için yardım eder de camilerimize tekrardan kavuşuruz." şeklinde konuştu.

İLK DEFA İBADETE KAPANDI

Tarihi Ulu Cami'nin kapalı halini ilk defa gördüğünü belirten Osman Mersin, "Rabbim hem dünya hem de ahiretimiz için en hayırlı olanı versin. İnşallah Rabbim Corona virüs hastalığını da hayırla sonuçlandırır. Bu hastalığı tüm dünyada kaldırır inşallah. Sağlık ve sıhhat versin bütün insanlara. Ayrıca bütün Müslümanlara birlik beraberlik nasip etsin inşallah. 80 yaşındayım, ilk defa Ulu Camii'nin kapalı olduğunu görüyorum. Tabi insanların sağlığı için yapıldığını biliyoruz. Rabbim inşallah en kısa sürede Corona virüs salgınını bitmesini nasip eder de tekrardan gelip Ulu Cami'de namazımızı kılarız." temennisinde bulundu.

VİRÜSE KARŞI ŞİFA

Corona virüs salgının bir an önce bitip tekrardan Ulu Camii'de namaz kılmayı arzulayan Zahit Han, "73 yıllık bir ömre sahibim. İlk defa Ulu Cami'nin kapalı olduğunu görüyorum. Daha önce böyle bir durum ile karşılaşmamıştım. Rabbim Müslümanları hak yoluna getirsin. Rabbim herkese yardımcı olsun. Allah-u Teala, bu Corona virüs hastalığına da bir şifa ihsan etsin. Rabbim tekrardan Ulu Camii'de namaz kılmayı bizlere nasip eder inşallah." ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR RİSK VAR

Toplu yaşam alanlarında Corona virüs salgının yayılma riskinin fazla olduğunu belirten Mehmet Tuna, "Ulu Camii'yi bu şekilde kapalı görmek açıkçası bizleri üzdü. Fakat Corona virüs salgınından dolayı kapalı olmasını normal görüyorum. Çünkü toplu yerlerde virüsün yayılma riski çok daha yüksek. İnşallah en kısa sürede Corona virüs salgını biter de camilerimiz ibadete açılır." dedi.

İZİN VERİLMEYİNCE

Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde bulunan Errahman mescidinde cuma namazı kılınmak istendi.

Mescide gelen güvenlik güçleri ile namaz kıldırmak isteyen imam arasında görüşme gerçekleştirildi. Namaz kıldırmak isteyen imama polisler izin vermedi.

Ezanın okunmasının ardından imam mescidi kapattı. Mescide cuma namazı kılmak için gelen vatandaşlara da polisler gerekli uyarıda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi