Güdümlü füzeyle mi?

Afrin operasyonunda, Atak helikopter düştü. İki asker şehit oldu. TSK helikopterin kırıma uğradığını ifade ederken, Başbakan Yıldırım henüz net değil dedi, Güvenlik uzmanı Ağar ise güdümlü füze ile vurulmuş olabileceğini söyledi.

Güdümlü füzeyle mi?

HABER MERKEZİ

TSK'nın Afrin'e yönelik gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı'nda bir helikopterin düşmesi sonucu iki asker şehit oldu. TSK'dan yapılan açıklamada helikopterin nasıl düştüğünün yapılacak teknik inceleme sonrası belli olacağı açıklandı. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, katıldığı bir televizyon kanalında helikopterin güdümlü bir füzeyle vurulmadığını açıkladı.

ATAK HELİKOPTERİ DÜŞTÜ

Malatya'daki 2'nci Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan havalanan ATAK tipi helikopterin dün öğle saatlerinde kırıma uğraması sonucu Kara Pilot Üsteğmen Erdem Mut ile Kara Pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Kahraman şehit oldu. Bir asker de yaralandı.

TSK; KIRIMA UĞRADI                                      

TSK'dan gelen açıklamada "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Afrin’de devam eden operasyonlar esnasında, 10 Şubat 2018 saat 13.00 sularında, ATAK tipi bir helikopterimiz kırıma uğramış, helikopterde bulunan iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Olayla ilgili teknik heyet tarafından inceleme başlatılmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet,şehitlerimizin kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz." denildi.

Zeytin Dalı Harekatı'na katılan bir helikopterin düşürüldüğünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti İl Başkanlığı istişare toplantısında açıkladı.

HAVA HAREKETLİLİĞİ

Afrin bölgesinde görev uçuşu yapan ATAK helikopterin kırıma uğramasının ardından, sınırın sıfır noktasında hava hareketliliği yaşanıyor. TSK tarafından hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor.

Bölgede görev yapan ATAK helikopterinin kırıma uğramasının ardından, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinin Suriye sınırı noktasında hareketlilik yaşandı. Savaş uçağı ve çok sayıda askeri helikopterin bölgede uçuş yaptığı görülüyor.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım: "Afrin bölgesinde görev uçuşu yapan iki ATAK helikopterimizden biri maalesef düştü. İki kahraman Silahlı Kuvvetler mensubumuz şehit oldu. Herhangi bir dış müdahaleyle düştüğü konusunda elimizde kesin bir delil yok, belge yok." dedi.

GÜDÜMLÜ FÜZEYLE Mİ VURULDU?

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, katıldığı bir televizyon kanalında helikopterin güdümlü bir füzeyle vurulmadığını açıkladı. Ağar, " Görüntülerde üç atak helikopterimizin uçuş yaptığını görüyoruz. Bu uçuş sırasında helikopterlerimizden bir tanesi hızlı irtifa kaybediyor. Yani bir güdümlü füzeyle vurulduğuna dair bir emare yok. Helikopterimizin düştüğü veya kırıma uğradığı yerde bir patlama meydana geliyor. Bunu da bir mühimmat patlaması olarak değerlendiriyoruz.

"MÜHİMMAT PATLAYINCA ŞEHİT OLDULAR"

Güdümlü bir füzeyle düşürülmediği çok net olarak görülüyor. Ama bir doçka olma ihtimali var. Uçaksavar da olabilir. Böyle bir şekilde irtifa kaybetmesine sebebiyet veren bir etkiyle karşı karşıya kalmış olasılığı oldukça güçlü. Ama bir diğer tarafıyla da teknik bir arıza olup o arızaya bağlı bir irtifa kaybı ve kırım yaşanmış olabilir. Ama sonuçta gerçekleşen bir patlama var. Muhtemelen vermiş olduğumuz şehitler o patlamaya bağlı..."

ABD'NİN DESTEKLEDİĞİ SİLAH

Sözde DEAŞ ile mücadele etmek için başka terör örgütlerini koruması altına alan ABD, terör örgütlerine silah yardımı yapmıştı. Silahların DEAŞ'tan başka hiçbir güce karşı kullanılmayacağını iddia eden ABD, bugün helikopterimizi vuran füzenin üreticisi!..

ABD geçtiğimiz aylarda PYD/PKK'ya, Türkiye'nin tüm ikaz ve çağrılarına rağmen tam 2018 TIR silah yardımında bulunmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) edinilen belgede, Suriye'de PYD/PKK'nın da içinde olduğu gruplara verilecek silahlar listesinde, 12 bin adet kalaşnikof marka tüfek, 6 bin adet makineli tüfek ve 3 bin 500 adet ağır makineli tüfek yer alırken, 3 bin adet Amerikan yapımı RPG-7 ve bin adet Amerikan yapımı AT-4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavar da yer aldı. Ayrıca aynı kapsamda değişik kalibreye sahip 235 adet havan topu, 100 adet keskin nişancı tüfeği, 450 adet PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 adet kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbünün yer alacağı belirtiliyordu.

ŞEHİTLERİN BABA OCAKLARI

Şehit düşen üsteğmen Erdem Mut'un, Kırıkkale'deki baba ocağında üzüntü yaşanıyor. Çalılöz Mahalllesi'ndeki evinde oğlunun şehadet haberini alan anne Ayşe ile baba Ali Mut'u, yakınları ve komşuları teskin etmeye çalıştı. Sinir krizi geçiren şehidin yakınlarına, sağlık görevlileri müdahale etti.

ACI HABER EŞİNE DE VERİLDİ

Malatya'da oturan 4 yıllık evli olduğu eşi Gizem Mut'a acı haber askerler tarafından verildi.

ŞEHİT KAHRAMANIN AİLESİ

Şehit düşen Kara Pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Kahraman'ın başkentteki eşine acı haber verildi.

Şehit Kahraman'ın kayınpederinin Mamak ilçesi Balkiraz Mahallesi'ndeki evine giden askeri yetkililer, eşi Duygu Kahraman'a acı haberi sağlık görevlileri eşliğinde verdi.

Haberi alan ailenin yakınları ve akrabaları eve gelerek taziyede bulunurken, bazılarının ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü. Şehidin kayınpederinin evine ise Türk bayrağı asıldı.

Şehit Kahraman'ın ailesinin İzmir'de yaşadığı ve babasının emekli polis olduğu, şehidin eşi Duygu Kahraman'ın ise Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) araştırma görevlisi olarak görev yaptığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz