Gül'den Uludere yorumu: Gereksiz polemik doğru değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberle birlikte gündeme tekrar gelen Uludere olayı ile ilgili iddiaları “gereksiz polemiğe girmek” olarak değerlendirdi.

Gül'den Uludere yorumu: Gereksiz polemik doğru değil

NATO Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Uludere olayı ile ilgili Wall Street Journal gazetesinin gündeme getirdiği “istihbaratın ABD’nin insansız hava aracından alındığı” yönündeki iddialara değindi. Gül insansız hava araçlarının zaman zaman hata yaptıklarını, ABD’nin Pakistan’da bu konuda acı tecrübeleri bulunduğunu anımsatarak haberin aslında bununla ilgili olduğunu savundu. Gül bu konuda Genelkurmay’ın açıklamalarına güvenilmesi gerektiğinin altını çizerek “Biz kendi milli kaynaklarımıza önce güvenmemiz gerekiyor. Bununla ilgili hükümetimiz, ilgili kurumlarımız, Genelkurmayımız, Başbakanlığımız bir açıklama yaptıysa, kendini bağlayacak şekilde yazılı bir açıklama yaptıysa önce hepimizin buna güvenmesi gerekir. Bu bir dedikodu bir fısıltı şeklinde olursa ayrı bir konu ama açık bir yazıyla bildiriyle bir metinle bu söylendiyse o zaman buna önce inanmak gerekir. Bu tip olaylarda biliyorsunuz ABD ile terörle mücadelede işbirliğimiz söz konusu. Uzun süredir onların imkânlarından da faydalanıyoruz. Bizim kendi açıklamamıza göre ilk bilgiler kendi kaynaklarımızdan, daha sonra orada bir görüntü olduğuna göre siz de çekersiniz o da çekebilir. Bütün bunlar nihayetinde Türkiye’ye gönderilir. Burada çok gereksiz bir polemiğe girmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Orada bir olay var bir saniyelik bir olay değil. Orayı gözleyen herkes o fotoğrafları çekebilir. İlk bilgiler kendi imkânlarımızla temin edilmiş daha sonra başka yerlerden de bu tip bilgiler gelmiş olabilir, bunlar gayet normaldir” diye konuştu.

BARZANİ’NİN ZİYARETİ

Gül, bir basın mensubunun, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesine ilişkin soruları da yanıtladı. Görüşmede hangi mesajların verildiği yönündeki soruya Gül şu yanıtı verdi:

“Biz Irak’taki bütün gruplarla, bütün önemli siyasi aktörlerle görüşüyoruz. Dolayısıyla onlar Türkiye ziyaretlerinden daima Türkiye ile istişareye önem veriyorlar. Dolayısıyla biz de önem veriyoruz tabii. Çünkü komşumuz. Ayrıca kuzey söz konusu olduğunda terörle mücadelede PKK ile mücadelede onların bu işbirliği içerisine riayet edebilmesi de çok önemli bununla ilgili güvenlik birimlerimizin hepsi zaten ayrı temaslar halinde Dışişleri Bakanlığımız, hükümetimiz temas halinde. Bu görüşmemizde önce tabii ki bütün bunlar konuşuldu. Hükümet üyeleri sayın başbakan bakan diğer güvenlik birimleri ile yaptıkları görüşmelerde bunlar konuşuldu. Ancak tabii ki Irak’ın kendi içinde çok büyük sorunlar var maalesef. Bizim ta başından beri tekrarladığımız bir husus var Irak’la ilgili. Kendi halkı ile barışık ve komşuları ile de barışık bir Irak istiyoruz biz. Eğer bir ülke kendi halkı ile barışık olmazsa bütün siyasi aktörler Irak’ın kaderi ile ilgili alınacak kararlarda devrede olmazlarsa çok büyük bölünmüşlükler söz konusu olursa o zaman bu ülkenin enerjisi boşa gider. Maalesef bugün böyle bir durum söz konusu. Komşusu olarak izliyoruz ve bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz. İstikrarsızlık bölgemizde bizim için en büyük tehdittir. Bunun için tüm komşularımızdaki istikrara da önem veririz. İstikrarın korunması önce o ülkeyi yönetenlere düşer tabii ki onların siyasi anlayışıyla onların herkesi kucaklaması hele ırak gibi bu kadar büyük çalkantılarla kendini yeniden imar eden inşa eden bir ülkede bunlarla ilgili bize bilgiler verdi biz de görüşlerimizi paylaştık.”

“ESAD’IN ELEŞTİRİLERİNİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rus televizyonunda verdiği mülakatta Türkiye’nin dış politikasına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de bir değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Suriye arasında ikili ilişkilerden dolayı bir problem olsaydı bu tip söylemlere hak verilebileceğini ancak konunun iki ülke arasında olmadığını söyledi. Gül “Bu olay Suriye halkı ile Suriye yönetimi arasına bir olay. Bu tip insanlığı ilgilendiren olaylar ülkelerin kendi içinde kalmıyor, bu dünyanın meselesidir. BM Güvenlik Konseyi’nde de bununla ilgili kararlar alındı, nasıl alındı. Nasıl bütün ülkeler bu işin içine girdiler. Bu ikili bir olay değil bütün dünya ile ilgili bir meseledir. Türkiye’ye yönelik eleştirileri kabul etmek mümkün değildir” dedi. Gül ayrıca NATO Zirvesi’nin resmi gündemi dışında Suriye’de yaşanan olayların da birçok platformda görüşüleceğini sözlerine ekledi.

TUTUKLU VEKİLLER

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine Türkiye’nin NATO Zirvesi’ne AB yetkililerinin katılması konusunda itirazları bulunduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını, o konunun NATO ve AB’nin kurumsal bazı işbirliği toplantıları konusunda Türkiye’nin rezervleri bulunduğunu belirterek bu konuların karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Tutuklu vekiller konusunda BDP eski Milletvekili Şerafettin Halis ile yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine ise “Şerafettin Halis şu anda milletvekili değil. Bana bir mektup yazmıştı o çerçevede görüştük. Bu konuyla ilgili fikirlerimi biliyorsunuz. Hepsini Meclis’te görmek istediğimizi söylemiştim ama bunun ötesindeki polemiklere girecek halim yok” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz