Güneydoğu’da 1 Mayıs şenliği

Güneydoğu’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Güneydoğu’da 1 Mayıs şenliği

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır Tabip Odası ve TMMOB öncülüğünde 1 Mayıs kutlaması, İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilidi.

Miting alanına "Barış, İş, ve Ekmek için Alanlardayız”, “Jin Jiyan Azadî”, “KHK'lar onurumuz ve irademizi gasp edemez”, “Burası çok önemli kıdem tazminatı hakkımızı söke söke alırız”, “Haramilerin saltanatına son vereceğiz” “Amed barış en çok sana yakışır baharın gelişi barışı filizlendirecek” ve “Çocuğun çıkaramadığı sesi ol” yazılı pankartlar asıldığı gözlendi.

KESK, DİSK ve TMMOB bağlı sendikalar, ayrı ayrı kortejler halinde miting alanına girdi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Remziye Tosun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, ESP Diyarbakır il örgütü, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Amedspor Direniş Taraftar Grubu mitinge katılanlar arasında yer aldı.

KUTLAMA BAŞLADI

Miting Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Hasan Hayri Eroğlu, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Günü’nü kutlayarak, “Adalet, yaşam hakkı, emeğin özgürlüğü için, çocuklarımız için, güzel yarınlar için, tüm ezilenlerin hakları için, bugün her zamankinden daha çok örgütlenmeye, mücadeleye, dayanışmaya ve birliğe ihtiyacımız var. Bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yaşasın 1 Mayıs” dedi.

‘FAŞİZMİ YENECEĞİZ’

Miting Tertip Komitesi’nde yer alan kadınlar adına konuşan Esra Adem ise, anneleri selamlayarak, “Tarihten bir süreçten geçiyoruz. Faşizm en barbar şekilde halkların karşısında durmaktadır. Biz emekçiler faşizmi yeneceğiz. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil özgürlüğü savunuyoruz” diye konuştu.

MEMLEKET İSTERİM ŞİİRİ

Mitingde Diyarbakır Tabip Odası adına konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiirini okuyarak konuşmasına başladı. Yerlikaya, “Çalışırken ölmediğimiz değil, yaşayacağımız bir memleket istiyoruz. Devletin kendi kurallarına uymayan yer memleket değildir. Devletin kendi hukukuna uyduğu bir memleket istiyoruz. İnsanların açlık grevine girmek zorunda kalmadığı bir memleket istiyoruz. Toplumsal sorunlarda şiddetin bir yöntem olarak kullanılmadığı bir memleket istiyoruz” diye konuştu.

‘HİÇBİR ŞEYİN CEFASINI BİZ EMEKÇİLER ÇEKMEYECEĞİZ’

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun da, konuşmasına açlık grevlerinde olan tutukluları selamlayarak başladı. Hatur, şunları söyledi: “Analarımızın çığlığını duymayanlara karşı ısrarla beyaz tülbenti asıyoruz. Bu ülkenin ne krizini, savaşını ve bekasını biz emekçiler yaratmadık. Ülkenin krizini de, savaşını da sarsan haramilerdir. Bunun hırsını biz emekçilerden almak istiyorlar. Hiçbir şeyin cefasını biz emekçiler çekmeyeceğiz. İhraç edilen KHK’lı emekçileri saygıyla selamlıyorum. Halkların iradesini temsil eden arkadaşlarımızı selamlıyoruz.”

‘TÜLBENT, BARIŞIN SİMGESİDİR’

DİSK adına konuşan Mehmet Salih Doğrul ise, açlık grevlerinin ölüm orucuna evrilmesi üzerine Diyarbakır’da toplanan tutuklu annelerinin yaptığı seferberlik çağrısı üzerinde durdu. “Barış tülbentlerini boynumuza astılar. Mezopotamya topraklarında tülbent barışın simgesidir. Toplum yeni bir travmayı kaldıracak durumda değil. Trajik bir son olmaması için cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması adına herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz” diyen Doğrul, emekçiler olarak ülkede barışın ve özgürlüğün teminatı olma sözünü yinelediklerini ifade etti.

ÖZTÜRK: BU TARİHİ BİR DİRENİŞTİR

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de, boyunda beyaz tülbentle platforma çıktı. Alanında bulunan tutuklu annelerini ve emekçileri selamlayarak konuştu.

CEYLAN: İHRAÇ ETTİLER, TESLİM ALAMADILAR’

DTK Eşbaşkanı’nın ardından OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle işlerinden ihraç edilenler adına mazbatası verilmeyen Bağlar Belediyesi Başkanı adayı Zeyyat Ceylan konuştu. Sözlerine kayyum zihniyetini yıktıklarını ifade ederek başlayan Ceylan, “Siyaset yapmayın diyorlar. Toplumsal sorunlara dikkat çekmeyin diyorlar. Bizi bu yüzden ihraç ettiler. Bizi teslim alamadılar. Suç işlemedik. Vicdanımızla halkımızın içindeyiz. Başımız dik” dedi.

SİİRT'TEKİ KUTLAMALAR

Siirt’te, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Siirt Belediye İşçi Sendikası Siirt Şubesi öncülüğünde, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı önünde toplanan grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Görevli olan Polis memurlarına tatlı ikramında bulunuldu. Burada grup adına açıklama yapan Belediye İşçi Sendikası Siirt Şubesi Başkanı Halit Akınay, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Yapılan açıklamanın ardından toplanan işçiler 1 Mayıs’ı davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

MARDİN'DEKİ ETKİNLİKLER

Mardin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Artukluspor salonu önünde düzenlenen miting ile kutlandı. Öğle saatlerinden itibaren alana gelmek isteyen vatandaşlar, polis ekipleri tarafından oluşturulan arama noktasından üst aramaları yapıldıktan sonra alana giriş yaptı. Kentte faaliyet gösteren bazı sendika ve parti üyelerinin katılımıyla başlayan mitingde vatandaşlar bayraklarla halay çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

ŞIRNAK'IN CİZRE İLÇESİNDE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde işçiler, 4 yıl aradan sonra 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı. Cizre’de 1 Mayıs nedeniyle Şırnak il ve ilçelerinden gelen Şırnak KESK Şubeler Platformu, DİSK, HDP Şırnak merkez ve ilçe teşkilatları, Cizre ve Silopi Belediye Eşbaşkanlarının da bulunduğu kalabalık kitle KESK Platformu Cizre Şubesi önünde toplanarak davul zurna eşliğinde halay çekti. Çekilen halayların ardından bir araya gelen kalabalık adına açıklama yapan KESK Şırnak Şube Başkanı ve Dönem Sözcüsü Muzaffer Yıldırım, “Biz işçiler, işsizler, emekçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler. biz her gün her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar, emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda güzel günler göreceğiz çocuklar diyebilmek için yan yanayız. Birlikteyiz ve bugün artık birlikte olduğumuzda kazanabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar halaylar çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz