Güneydoğu 1 Mayısı Ruhuna uygun geçirdi

Sürekli gerilim ve olaylı geçen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Güneydoğu illerinde "ruhuna" uygun çoşkulu geçerken, katılımların düşük olması ise dikkat çekti.

Güneydoğu 1 Mayısı Ruhuna uygun geçirdi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Güneydoğu illerinde "ruhuna" uygun coşku içerisinde geçti. Her yıl gerilimi ve olaylı geçen kutlamaların bu yılki bölümünde gösterilen olaysız sona ererken, Diyarbakır'daki, kutlama alanı ve çevresinde 2 bin 500 polis görev yaptı.

Diyarbakır'da 1 MAYIS

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Diyarbakır'da da coşkuyla kutlandı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından organize edilen kutlamalar, merkez Yenişehir İlçesi İstasyon Meydanı'nda düzenlendi. Etkinlik nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü dün geceden itibaren mitingin yapılacağı alanda güvenlik önlemi alarak, alana çıkan yolları trafiğe kapattı. Bu sabah saatlerinden itibaren önlemleri artıran polis, alanda bomba araması yapdı.

KATILIM HAYLİ DÜŞÜK OLDU

Daha sonra alan çevresindeki 5 ayrı noktada, üst araması yaptığı göstericilerin alana girişine izin verildi. Tertip komitesinin belirlediği bayrak ve flamaların dışında yazılı herhangi afiş ve flama kutlama alanına sokulmadı.  Seyyar satıcıların alınmadığı ve saat 12.00'de başlayan kutlamalarda yaklaşık 2 bin 500 polis görev alırken, kutlamalara katılanlardan çok polisin görev aldığı gözlendi.

ETKİNLİKLER OLAYSIZ SONUÇLANDI

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca'nın da katıldığı kutlamalarda Türkçe, Kürtçe müzik eşliğinde göstericiler halay çekti. Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da miting alanına gelerek güvenlik önlemlerini yerinde inceledi. Çocuk işçilerin de katıldığı kutlamalarda yasak sloganların atılması üzerine sık sık uyarı anonsları yapıldı, örgüt lehine slogan atan bir  kişi ise gözaltına alındı. Kutlamalara katılanlar gönüllerince halay çekerek eğlendi. Kutlama sonunda, göstericiler olaysız dağıldı.

SİİRT'TE KUTLAMALAR SÖNÜK GEÇTİ

Siirt Belediye İş Sendikası önünde toplanan işçiler kutlama yapmadan, basın açıklamasından sonra dağıldı. Belediye İş Sendikası önünde toplanan işçiler adına konuşan Belediye İş Sendikası Başkanı Halit Akınay insanca yaşamak istediklerini belirterek, taşeron ve güvencesiz, kuralsız çalışmaya karşı olduklarını söyledi. Yapılan açıklamanın arıdan grup, olaysız dağılırken, kent merkezindeki sivil toplum kuruşları da 1 Mayıs için herhangi bir kutlama yapmadı.

 BATMAN'DA KONSERLİ HALAYLI KUTLAMA

Batman'da 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçerken, alana gelenler müzik eşliğinde halay çekti.  16 Mayıs şehir stadı bitişiğindeki alanda yapılan kutlamalara HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mehmet Ali Aslan, Petrol İş Genel Merkez yöneticisi Mustafa Tekik ve tertip komisyonu temsilcileri katıldı. Kutlamalar yerel sanatçı Şerzad'ın sahneye çıkmasıyla başladı. Daha sonra Kürt sanatçı Rojda sahneye çıktı. Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın konuşması ardından Özgün müzik sanatçısı Servet Kocakaya konseri ile etkinlik sona erdi.

HDP'Lİ YILDIRIM: İŞÇİNİN DEĞİL İŞSİZİN BAYRAMI

HDP Muş Milletvekili ve Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım alanda yaptığı konuşmada, işsizliğin had safhada olduğunu belirterek şunları söyledi: "1 Mayıs maalesef AKP'nin sayesinde işçinin emekçinin değil, işsizin bayramı haline getirildi. Çünkü 1976'dan beri en yüksek işsizlik oranına 2016- 2017'de ulaştı. Yani son 41 yılın en büyük işsizlik sorunuyla karşı karşıyayız. Bunlar hep 'istikrar için bize oy verin' dediler, Koalisyonların olduğu dönemi kötülediler. Türkiye'de 80 darbesinden sonra işsizlik oranı koalisyon dönemlerinde ortalama yüzde 8 civarındaydı. AKP döneminde yüzde 10 oranındaydı, bugün ise işsizlik yüzde 13'e ulaşmıştır. Toplumda her 5 kişiden biri işsiz, toplumu artık işsizler oluşturuyor. İnsanlar çalışmak istiyor, rızıklarını alın teriyle kazanmak istiyorlar ama AKP 15 yıllık iktidarı döneminde 4 milyon resmi rakamlara göre işsiz, gerçek rakamlarda ise 7 milyon civarında olduğu bir gerçektir."

MARDİN'DEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Mardin'de, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerince 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik merkez Artuklu ilçesi 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı'nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılanlar, üst aramasının ardından alana alındı.

Tertip komitesi adına konuşma yapan Eylem Ergün, katılımcıların, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin konuşmasının ardından etkinlik konserle son buldu.

ŞANLIURFA'DA KATILIM AZ OLDU

Şanlıurfa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, az sayıda işçinin katılımıyla kutlandı. Kentteki 1 Mayıs kutlamaları, öğle saatlerinde Paşabağı Mahallesi'ndeki alanda yapıldı. Kutlamaya gelenler, polis noktalarında yapılan üst aramasından geçirildikten sonra alana alındı. Platformdan çalınan Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde halay çeken yaklaşık 200 kişilik kalabalık, sık sık 'Yaşasın 1 Mayıs' ve 'Baskılar Bizi Yıldıramaz' sloganları attı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin bayrak ve flamalarının açıldığı kutlamalarda bin polis görev yaparken, seyyar satıcıları ise kutlamanın sönük geçmesinden dolayı satış yapamadıklarından yakındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz