Görüş Bildir

Habere adanan ömürlerin onur günü

Vatandaşın haber alma hakkını teslim etmek için gece gündüz, yaz kış, sıcak soğuk demeden çalışan gazeteciler için "10 Ocak" tarihi özel bir anlam taşıyor.

Habere adanan ömürlerin onur günü

Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen ve yasal güvenceler içeren "212 Sayılı Kanun"un 1961'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih olan 10 Ocak, gazetecilik mesleği için dönüm noktası oldu ve zaman içinde "Çalışan Gazeteciler Günü" adıyla kutlanmaya başlandı.

Zaman zaman mermilerin ve bombaların gölgesinde, insanlık dramlarının tam ortasında, çoğu zaman en tehlikeli alanlarda görev yapan gazetecilerin bazıları haber peşinde koşarken kimi zaman yaralandı, kimi zaman da yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ

Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen ve yasal güvenceler içeren "212 Sayılı Kanun"un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 tarihi, gazetecilik mesleği için bir dönüm noktası oldu. Vatandaşların haber alma hakkını teslim etmek uğruna çalışan gazetecilerden bazıları görev başında yaralandı ya da hayatını kaybetti.

Vatandaşı doğru bilgilendirmek için gece gündüz, yaz kış, sıcak soğuk demeden, kimi zaman hayatı pahasına çalışan gazeteciler için bugün, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlanacak.

Basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 Sayılı Kanun"un 4 Ocak 1961'de kabul edilip Resmi Gazetede yayımlanması, gazetecilik mesleği için bir dönüm noktası oldu.

"İş sözleşmelerinin yazılı yapılması", "Sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması"nı da içeren ve gazetecilere sosyal haklar veren kanun, bazı gazete sahipleri tarafından ise tepkiyle karşılandı.

GAZETECİLER GÜNÜ

Yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu, "212 Sayılı Yasa"nın ve "Basın İlan Kurumunun Oluşmasına İlişkin 195 Sayılı Yasa"nın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bir bildiriye imza attı ve gazetelerin baskısını 3 günlüğüne durdurduklarını duyurdu.

"9 Patron Olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Basın gazetesi 11 Ocak'ta yayına başlayıp, 3 günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü.

Bu gelişmelerin ardından 10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" ismini aldı. 10 Ocak, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için sadece Türkiye'de kutlanan bir gün olmanın dışında, haber uğruna görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin anıldığı bir gün olma özelliği de taşıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi