Halkımız teröre prim vermedi!

Vali Hüseyin Aksoy "Milli birlik ve kardeşliğimizi hedef alan terör olaylarına son dönemde Diyarbakır halkı prim vermemiş, terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur"

Halkımız teröre prim vermedi!

400'e yakın akademisyenin katıldığı; "Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu" başladı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy "Milli birlik ve kardeşliğimizi hedef alan terör olaylarına son dönemde Diyarbakır halkı prim vermemiş, terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur"

İlk toplantı ve sunumun yapıldığı Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda, açış konuşması yapan İl Valisi Valisi Hüseyin Aksoy, ilin güzellikleriyle tanıtılmasına katkı sunacağı sempozyum sayesinde Diyarbakır hakkında bugüne kadar açığa çıkmamış pek çok bilginin gün yüzüne çıkacağını söyledi.

Sempozyumda, Diyarbakır'ın arkeolojiden tarihe, müzik ve güzel sanatlardan tarım, gıda ve hayvancılığa, turizmden edebiyata 27 konu başlığı altında bilim insanları tarafından masaya yatırılacağını aktaran Aksoy, üniversitelerden, sivil toplum ve kamu kuruluşlarından uzmanların katılımıyla il hakkında farkındalık çalışmasının yürütülmesini hedeflediklerini kaydetti.

Yoğun ilginin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:

"Program çalışmaları sırasında sekretaryamıza 365 bildiri ulaşmış, sempozyum bilim kurulumuz tarafından 281 bildiri kabul edilmiştir. 77 oturum kapsamında 267 sunum ve 14 poster sunum gerçekleştirilecektir. Sempozyumda 400'e yakın bilim insanını ağırlayacağız."

Vali Aksoy, kentin 13 bin yıllık geçmişiyle Abbasi döneminden Mervanilere, Akkoyunlulardan Artuklulara, Anadolu Selçuklulardan Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır Surları, hem eskilik hem de yükseklik bakımından dünyadaki kaleler arasında ilk sırada yer almaktadır. Diyarbakır kültürel kimliğiyle, yalnız ülkemizin değil tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biridir. Şehir 1 milyon 654 bin nüfusuyla Türkiye'nin 12. büyükşehri konumundadır."

4 Eylül 2016 günü bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklanan "Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Hamlesi" ile ilin cazibe merkezi olma yolunda önemli mesafe alacağını vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Vatandaşların yaşam kalitesini, sosyal ve ekonomik durumlarını ve istihdamı artırmak için devletimiz, Diyarbakır'a özel bir önem vermektedir. Diyarbakır son 14 yılda 30 milyarlık kamu yatırımı yapıldı. 6 bin kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgesinin genişlemesine yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. "

- Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruldu

Vali Hüseyin Aksoy, çok sayıda kişiye istihdam oluşturacak "Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nin kuruluşunun tamamlandığın işaret ederek, faaliyete girmesi durumunda ticaret önemli katkı sunacağını belirtti.

Türkiye'nin en önemli kalkınma projelerinden olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin en önemli ayağı olan Silvan Barajı'nın yapımının sürdüğünü kaydeden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamamlandığında 2 milyon 351 bin 230 dekar zirai alan sulanacak, ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar lira katkı sağlayacak, 305 bin kişiye istihdam alanı oluşturacaktır. Böylesine önemli ekonomik potansiyele sahip Diyarbakır'a iş adamlarımızın yatırımlarını taşımaları ve yeni yatırımlar yapmaları için büyük önem taşımaktadır."

- "Terör örgütü ile arasına mesafe koydu"

  Ülkenin istikrar, huzur ve güvenini hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde Diyarbakır'ın milli iradeye sahip çıkarak sokaklarda demokrasi nöbeti tuttuğunu anımsatan Aksoy, şöyle devam etti:

"Bu duruşlarından dolayı Diyarbakır halkına tekrar teşekkür ediyor, 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Milli birlik ve kardeşliğimizi hedef alan terör olaylarına son dönemde Diyarbakır halkı prim vermemiş, terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur.Tüm kışkırtmalara rağmen teröre destek vermeyen Diyarbakır halkına tekrar teşekkür ediyorum."

- "Diyarbakır'ın bu algısı değişecek"

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise  Diyarbakır'ın 13 bin yıllık geçmişi ile 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Her medeniyetin iz bıraktığı şehir olan Diyarbakır'da tarihte çeşitli nedenlerle yaşanan göçler dolayısıyla farklı kültürlerin birlikte yaşadığını vurgulayarak, "İslam medeniyetinin Anadolu'ya açılan kapısıdır." dedi.

Kentin çok sayıda bilim adamı yetiştirdiğini ifade eden Gül, "Böylesi muhteşem bir kentin son yıllarda terörle anılması içimizi acıtıyor. İnşallah en kısa zamanda Diyarbakır'ın bu algısı değişecektir. Bu etkinlikler buna katkı sunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Törene AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sempozyum 4 gün sürecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz