Halkın cevabını duyacaklar?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Halkın 16 gün sonra vereceği cevabı Avrupa, Pensilvanya ve Kandil duyacak, Türkiye de 16 Nisan'dan itibaren koşar adımlarla yola devam edecek." dedi.

Halkın cevabını duyacaklar?

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Diyarbakır Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birliğine, dirliğine ve ülkenin geleceğine sahip çıkmalarından dolayı halkı yürekten tebrik ettiğini söyledi.

Bu coğrafyada oynanan oyunları halkın gördüğüne dikkati çeken Kurtulmuş, bir asır önce bölgenin sınırlarını suni olarak ayıran ancak Kürt, Arap ve Türk'ün kalplerini birbirinden ayıramayanların bir asır sonra başka bir oyun oynadıklarını dile getirdi.

Kurtulmuş, bu oyunu oynayanların, bu coğrafyada yaşayan insanların zihinlerini ve gönüllerini bölmeye çalıştıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Buna müsade etmeyeceğiz. Bu coğrafyanın insanları olarak dirliğimize ve birliğimize sahip çıkacağız. 16 Nisan, dirliğimize ve birliğimize 'Evet' demenin tarihidir. Referandum dolayısıyla son günlerde şimdiye kadar hiçbir seçimde ve kampanyada görülmeyen nişaneleri görüyoruz. Bu kez sadece Türkiye'de 'Evet' veya 'Hayır'ı destekleyenler değil, dışarıdan da bu kampanyaların istenmeyen misafirleri oldu. Önce, 'Erdoğan ve arkadaşları Avrupa'ya gelmesin.' dediler. Bakanlarımızı ve milletvekillerimizi vatandaşlarımızla buluşturmadılar. Türkiye'de 'Hayır' kampanyasına destek vermek üzere orada bölücü örgütün miting düzenlemesine müsade ettiler.

 İsviçre'de bir gazete, Sayın Cumhurbaşkanı'nın resmini koyarak Türkçe, 'Erdoğan'ın diktatörlüğüne Hayır' diye manşet attı. Almanya'da da bir gazete, 'Erdoğan ve arkadaşlarını istemiyoruz.' diye manşet attı."

"Referandumda İsviçre, Avusturya, Hollanda ve Almanya'nın ne işi var?" diye soran Kurtulmuş, kararı vatandaşların vereceğini vurguladı.

Kurtulmuş, "Terör örgütü liderlerinden birisi dedi ki: 'Bu referandumdan 'Evet' çıkarsa PKK'nın sonu olur. Onun için Kürt halkının üstüne baskı yapın, 'Hayır' desinler ve kampanyaya destek versinler.' Ne yaparlarsa boş. Diyarbakır'da Kürt kardeşlerimiz kararını vermiş ve 'Evet' diyor." şeklinde konuştu.

"Halk 'Evet' derse Türkiye'nin ayağındaki prangadan kurtulacağını, vesayetin tarihe karışacağını, PKK, DEAŞ, FETÖ ve bütün terör örgütlerinin diz çökeceğini, Türkiye'nin dünyadaki bütün mazlumlara daha rahat sahip çıkacağını biliyorlar. Güçlü ve büyük Türkiye, kardeşlik, barış, huzur ve refah istemiyorlar." ifadelerini kullanan Kurtulmuş, şimdi söz sırasının halkta olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, "Halkın 16 gün sonra vereceği cevabı Avrupa, Pensilvanya ve Kandil duyacak, Türkiye de 16 Nisan'dan itibaren koşar adımlarla yola devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hiç endişe etmeyin, terörü bitireceğiz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da halkın darbelerle, terörizmle ve ekonomik krizlerle terbiye edilmeye çalışıldığını söyledi.

16 Nisan'da sadece 18 madde için halk oylamasına gidilmediğine dikkati çeken Soylu, "1961 ve 1982 Anayasası ile bu milleti sürekli terbiye etmeye çalışanlara karşı, 'Bu vatan bizimdir ve kardeşlik bizimdir." diye haykırmayı istiyoruz." dedi.

Soylu, şunları kaydetti:

"Bu ülkede birliğimizi bozmak isteyen, PKK, FETÖ ve DEAŞ, topyekun hepsi bir araya gelsinler, birliğimizi ve kardeşliğimizi yıkamazlar. Hiç endişe etmeyin, terörü bitireceğiz, kardeşliğimizi kuvvetlendireceğiz ve ülkede topraklarımızın her noktasında gençlerimiz iş, aş ve huzur bulacaktır. Emrinize amadeyiz. Bu ülkeyi birbirine düşürmeye çalışanlara hesap sormazsak namerdiz. Diyarbakır'da terör bitecek, huzur, iş, aş, turist, sanayi ve zenginlik gelecek. Bu PKK'yı tarihin dibine sokmazsak, silip atmazsak bu ve öteki dünyada bize hesap sor Diyarbakır."

- "15 yılda büyük zaferlere imza attık"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da 15 yıllık AK Parti iktidarları döneminde gelenekselleşen, büyük ve güçlü Türkiye'nin temel yapı taşlarından olan açılışlar zincirine bir yeni halkayı daha eklemek için Diyarbakır'da bulunduklarını söyledi.

"Eski Türkiye'de malum temel atmalar bolca yapılır, icraat yok, bol bol konuşulur, hizmet yok. AK Parti iktidarı olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 15 yılda büyük zaferlere imza attık. İşte bunların açılışını gerçekleştirmek için buradayız. 16 Nisan'da büyük ve güçlü Türkiye'nin kapılarının açılacağının farkındayız çünkü Diyarbakır, Türkiye ve dünya için çok önemli bir şehir." ifadelerini kullanan Albayrak, Diyarbakır'ın 16 Nisan'da vereceği sesin bütün dünyadan duyulmasını beklediklerini kaydetti.

Albayrak, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinerek, darbe teşebbüsünü unutmadıklarını, unutturmayacaklarını vurguladı.

15 Temmuz'da vatandaşların darbeye karşı gösterdiği kahramanlığı anlatan Albayrak, "Bütün dünya ve onun buradaki hain maşaları bu ülkeyi yıkmak ve bölmek için toplandı. O gece 80 milyon Cumhurbaşkanımızın talimatıyla sokaklara indi. Bu hainlerin tanklarından, toplarından ve tüfeklerinden korkmadık. 16 Nisan'da büyük ve güçlü Türkiye'nin yeniden inşası ve 15 Temmuz'un rövanşı noktasında 'Evet' demeye, büyük Türkiye'ye var mıyız? Ülkemizi bölmeye çalışanlara karşı bugüne kadar ve 15 Temmuz'da nasıl korkmadıysak, 16 Nisan'da da korkmadan kapı kapı çalışıp, 'Evet' demeye var mıyız?" şeklinde konuştu.

- "Sur'da yepyeni bir şehir inşa ediyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Diyarbakır'da vatandaşlar için büyük projeler yaptıklarını, Sur ilçesinde ne kadar yakılan, yıkılan yer varsa hepsine ilişkin çalışma yürüttüklerini anlattı.

Hazreti Süleyman Camisi ile 27 sahabenin mezarının bulunduğu bölgenin pırıl pırıl yapılarak ziyarete açıldığına işaret eden Özhaseki, 115 bin metrekarelik alanı düzenlediklerini, bu alanın artık sahabelerin ismine yakışır hale geldiğini vurguladı.

Özhaseki, Gazi ve Melikahmet caddelerini baştan sona yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Diyarbakır'ın klasik ve geleneksel evlerini yeniden inşa etmeye çalıştıklarını söyledi.

Tarihi eserlerin hepsini yeniden elden geçirdiklerini dile getiren Özhaseki, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sur'da alt ve üstyapısı, parkları ve yollarıyla yepyeni bir şehir inşa ediyoruz. Devletin bütçesinin kıt zamanında buralardaki işleri yapabilmek için tam 2 trilyon para ayrıldı. Buraları yakıp, yıkıp gidenler şimdi de mazeret uydurmaya çalışıyorlar. Bizim yaptıklarımızı çekemiyorlar, yalanlar söylemeye devam ediyorlar. Biz bu işlere başlarken, 'Sur'un içini yıkacaklar ve zenginlere peşkeş çekecekler.' diye utanmadan yalanlar söylediler. 'Oralarda iş merkezleri yapılacak.' diye Mecliste konuşmalar yaptılar. 'Fakir, fukaranın evlerini ellerinden alacaklar, başkalarına peşkeş çekecekler.' diye her gün yalan söylediler. Ne oldu şimdi, yalanlarınız nerede, siz neredesiniz? İnsanların içine çıkabiliyor musunuz? Hiçbiri çıkamıyorlar.

Allah'a hamdolsun, tarlada izimiz var, buraya gelmeye de yüzümüz var. Hizmet etmeye devam edecek, inşallah güçlü şekilde referandumda da Diyarbakır'dan 'Evet' çıkaracağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz