Hantaş olayı Meclis'te!

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Recep Hantaş’ın polisce açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Hantaş olayı Meclis'te!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Sümerpark’ta Recep Hantaş’ın geçtiğimiz hafta polislerce açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesi hakkında hakkında Meclis Araştırması açılmasını istedi. Beştaş, Meclis Araştırma önergesinde, Diyarbakır Valiliği’nin “dur ihtarı” açıklaması ile ortaya çıkan kamera kayıtları ve polislerin aileye Hantaş’ı “yanlışlıkla” öldürdüklerine yönelik beyanının kolluk görevlilerinin yetkilerini aştığı ve orantısız güç kullandığını iddialarını konu etti.

“Dur ihtarına” uyulmadığı takdirde silah yetkisinin kullanılmasının yalnızca caydırma amaçlı olup kişinin ölümünün hedeflemeyeceğini kaydeden Beştaş, “Oysa Hantaş’a isabet eden 4 kurşunun ikisi başına isabet etmiştir. Bu ölüm vakası kolluğun yetkilerini aştığının vahim bir örneği olup polise verilen sınırsız yetkilerin derhal ele alınması ve Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda acilen bir düzenleme yapılması elzemdir” dedi.

‘ŞİDDET MEŞRULAŞTIRILIYOR’

Kolluğun açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Recep Hantaş’ın maruz kaldığı yaşam hakkı ihlali endişe ve tartışmaları da beraberinde getirdiğini ifade eden Beştaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasına konulan olay anına ilişkin görüntü kayıtları için olayın “yargısız bir infaz olduğu”nun belirtildiğini kaydetti.  Beştaş, “Recep Hantaş’ın ölümünde de açıkça görüldüğü üzere, yaşam hakkı kolluğa yönelik  ‘önleme hukuku’ adı altında getirilen düzenlemeler ile yok sayılmakta ve şiddet meşrulaştırılmaktadır. Orantısız güç kullanımı neticesinde meydana gelen ölümlerin son bulması adına Recep Hantaş’ın ölümünün araştırılması ve kolluğa verilen yetkilerin neden ve sonuçları ile bu konuda neler yapılması gerektiğinin tespiti amacıyla mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını gerekli görmekteyiz” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz