Hasta yakınlarının değişmeyen dramı!

D.Ü'nun duyarsız kaldığı Söz'ün gündeme getirdiği "Bahçe Palas" dramının yarattığı yankıya, Vali Güzeloğlu sessiz kalmadı. Aileler, Belediye misafirhanesinde ağırlanırken, benzer manzaralar Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de yaşanıyor.

Hasta yakınlarının değişmeyen dramı!

Diyarbakır Söz Gazetesinin önceki gün manşetten yayınladığı “Bahçe palas” haberi büyük yankı uyandırdı. Skandal uygulama ve yaşanan drama duyarsız kalmayan İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, talimat vererek, Dicle Üniversitesi Hastanesi karşısındaki bahçede ilkel ortamda sabahlayan hasta yakınları Belediye misafirhanesinde ağırlattı.

HABER VE BÜYÜKTİMUR’UN YAZISI SORUNU ÇÖZDÜ

Gazetemizin Cuma günkü manşetinde, insanlık ne halde dedirten “Bahçe palas” haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur’unda "Bu manzara içinize siniyormu?" başlığıyla köşesine taşıdığı duruma Vali ve Belediye Başkanvekili Hasan Basri Güzeloğlu sessiz kalmadı.

GÖREVLİLER HASTA YAKINLARINI DAVET ETTİ

Haber ve yorumun ardından Büyükşehir Belediyesi Sosyal Daire Başkanlığı birimine talimat veren Vali Güzeloğlu, hasta yakınlarının belediyenin kent merkezindeki misafirhanesinde, ağırlanmaları için gerekli çalışmayı başlattı. Bunun üzerine dün sabah saatlerinde Dicle üniversitesi Hastaneleri bölgesine giden görevliler, bahçede sabahlayan hasta yakınlarını ziyaret ederek, misafirhanelere davet ettiler.

VATANDAŞLARDAN VALİ GÜZELOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Görevliler ayrıca, üzerinde misafirhanenin adresi ve iletişim bilgilerinin yer aldığı broşürler ve kartvizitleri hastane önünde bekleyen vatandaşlara dağıtarak, hastanenin duyuru panolarına bilgilendirici afişler astılar. Hasta yakınları, Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği ilgiden dolayı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güzeloğlu'na teşekkür ettiler.

MİSAFİRHANE 391 YATAKLI

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 136 oda ve 391 yataklı misafirhanenin her odasında mini buzdolabı, televizyon, saç kurutma makinesi, havlu ve kişisel bakım malzemeleri (şampuan, sıvı sabun vb.) bulunuyor. Hasta yakınlarına, kahvaltı, revir hizmetleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, çamaşırhane, ütü, hizmetlerinin tümü ücretsiz olarak sunuluyor. Bu hizmetlerin dışında hasta yakınlarının hastane ortamından uzaklaşmalarını sağlamak amacıyla farklı günlerde moral geceleri ve çeşitli sosyal etkinliklerde düzenleniyor.

YAŞARGİLDE DE AYNI MANZARA!

Öte yandan, D.Ü kampüsünde yaşanan çağın ayıbı rezeletin benzer durumunun Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde de yaşandığı objektiflere yansıdı. Hastane bünyesinde bir dinleme tesisi bulunduğu ancak hasta yakınlarının burayı tercih etmedikleri öğenilirken, hasta yakınları yere serilen kilim ve battaniyelerin üzerinde sabahlıyorlar. Hastane bahçesinde kamp havasının hâkim olmasına neden olunurken hasta yakınları, dram içerisinde dram yaşıyoruz diyerek, tepki gösterdi.

“PİKNİK HAVASI VAR”

Hasta yakınlarından Tahsin Bozkaplan, “Hastane bahçesinde yaklaşık 1 aydır bekliyoruz. Hastanede bekleme salonu yok diye buraya çadır kurduk. Şimdi havalar iyi ama soğuduğunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hasta ziyaretine gelen misafirlerimizi burada ağırlamak zorunda kalıyoruz. Büyük sıkıntı çekiyoruz. Oturduğumuz alan zaten çöpten geçilmiyor.” dedi.

“HASTANE ADETA HARABEYE DÖNMÜŞ”

Şerafettin Acan ise hastanenin hijyenik olmadığını iddia ederek, “Hastanenin yoğum bakım ünitesi kısmı komple inşaat halinde ve hastanede temizlikten eser yok. Burada yatan hastaların hayatta kalması bile bence büyük bir mucize oluyor. Hastane içinde bekleme salonu var ve orada da oturulmuyor. Çok kötü ve ağır kokular geliyor.”

“SAĞLAM GELEN HASTA OLUYOR”

Hastanede steril bir ortam ve kapalı bir bekleme salonu olmadığı için mağdur olduklarını belirten Mahmut Koca ise yetkilileri göreve çağırdı. Koca şöyle dedi; “Hastaneye sağlam gelen hasta oluyor. Bakımsızlıktan hastane duvarları çökecek duruma geldi. Hastalarımızı ağa diplerinde bekliyoruz. Bize yardımcı olmaları gerekirken tam aksine şikâyet etmemize kızıyorlar. Burası kimsenin babasının malı değil. Devlet bu hastaneyi biz yararlanalım diye yaptı. Çalışanlar ise sürekli bizleri sözleriyle ezmeye çalışıyorlar. Türkçe bilmiyorum diye şikâyetimi de dile getiremiyorum. Artık birinin çıkıp bu duruma bir dur demesi gerekiyor. Devlet büyükleri sesimizi duymuyorlar.”

“KIŞ GELİNCE BİZDE HASTA OLACAĞIZ”

Mardin'den Diyarbakır'a geldiklerini belirten Turan Türk ise havaların soğumaya başladığına dikkat çekerek, "Annemi Mardin’den getirdik. Yaklaşık 5 aydır buradayız ama bizde hastalanacağız. Önümüzde kış var ve artık akşamları burada kalamıyoruz. Kış gelince bizde hasta olacağız ve sonrasında biz burada yatacağız. Kimse sesimizi duymuyor. Biz sadece buranın düzelmesini istiyoruz. Neden kimse bizi ciddiye almıyor. Maddi durumumuz yeterli olmadığı için özel hastaneye gidemedik diye buraya geldik. Ancak burada hepimiz hasta olacağız. Kışın şimdi oturduğumuz ağaç diplerini bile arayacak hale geleceğiz. Hiç kimse bizi önemsemiyor. Bizde bu ülkenin vatandaşıyız ve sorunlarımızla ilgilensinler istiyoruz” diye konuştu.

TESİS OLDUĞU İDDİASI

Buarada, hastane bünyesinde bulunan 1 adet ücretsiz dinlenme tesisi olması dikkat çekerken, ancak hasta yakınları tesise gitmeyip, hastane bahçesinde bekliyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz