Görüş Bildir

HDP Grup Başkanvekili Demirel'e 23 yıla kadar hapis istemi

Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HDP Grup Başkanvekili Demirel'e 23 yıla kadar hapis istemi

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelenmeye alındı.

Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demirel hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, güvenlik güçlerince Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda Demirel'in, terör örgütünün çağrısı üzerine toplanan kalabalıkla sokağa çıkma yasağı bulunan Sur ilçesine girmeye çalıştığı belirtildi.

Geçen yıl Dicle ilçesinin Kurşunlu Mahallesi'nde terör örgütü mensupları ve işbirlikçileri tarafından sözde "şehitlik" olarak tabir edilen bölgede askeri operasyon gerçekleştirildiği anımsatılan iddianamede, Demirel'in, operasyonun ardından bölgeye gittiği ve burada konuşma yaptığı kaydedildi.

Demirel'in konuşmasına ilişkin, iddianamede şu değerlendirmede bulunuldu:

"Şüpheli Demirel, konuşmasında ölen teröristlere 'şehit', bunların gömüldüğü yerden 'şehitlik' olarak bahsetmiş, örgüt üyelerine yönelik operasyonları 'katliam' olarak nitelendirmiştir. Operasyon sırasında örgüt elemanları tarafından kazılan çukurların, mayınlı tuzaklamalardan övgüyle bahsettiği anlaşılmıştır. Sur, Silvan, Cizre, Nusaybin ve Varto'daki çukur kazma ve bombalı tuzaklamalarla bağlantı kurarak bu durumu Kürt halkının 'direnişi' olarak göstermiştir."

Şüphelinin, örgütün cebir ve şiddete dayalı silahlı faaliyetlerini destekleyici ve meşru gösterici mahiyette, silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığının belirlendiğine işaret edilen iddianamede, Demirel'in teröristlerce yapıldığı halde tarihi eserlere, camilere ve diğer yapılara güvenlik kuvvetlerince zarar verildiği yönünde algı oluşturmaya çalıştığı vurgulandı.

İddianamede, Demirel'in terör yöntemlerini kullanmayı özendirdiği ve terörizmi yücelttiği belirtildi.

- Demirel'in konuşmalarının hukuki açıdan tahlili yapıldı

Demirel'in yaptığı konuşmaların hukuki açıdan tahlilinin yapıldığı iddianamede, açıklama ve olaylara ilişkin Yargıtayın daha önce verdiği örnek kararlar emsal gösterildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Demirel, yaptığı konuşmalarda, terör örgütüne yönelik güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili olumsuz bir algı da oluşturmaya çalışmıştır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü aleyhine açıklamalar yapmıştır. Şüphelinin örgütün yaptığı çağrılara uyarak yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı tespit edilmiştir."

Demirel hakkında, "PKK/KCK terör örgütünün 'basın sözcüsü' gibi hareket ederek bölücü terör örgütünün eylem çağrıları ile örgüt yöneticilerinin talimatları ve örgütün çıkarları doğrultusunda örgüt üyesi olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır." denilen iddianamede, şüphelinin terör örgütünün propagandasına dönüşen 11 gösteriye katılarak, örgütten aldığı talimatlar doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte konuşmalar yaptığının tespit edildiği bildirildi.

- İstenilen ceza

İddianamede, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi