Görüş Bildir

HDP yönetiminden "seçim sonucu" değerlendirmesi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bu seçimin kazananı HDP olmuştur. Her türlü olanaksızlıklara ve engellemelere rağmen yüzde 10 seçim barajını aşarak, parlamentoya 67 milletvekili kazandıran bir parti olarak HDP, bu seçimde büyük bir başarı elde etmiştir." görüşünü savundu.

HDP yönetiminden

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sezai Temelli, partilerinin genel merkezinde 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Önemli bir seçim sürecinin yaşandığını, seçimlerden sonra yapılan toplantılarda bu süreci masaya yatırdıklarını aktaran Buldan, kendilerine oy veren ve vermeyen herkese teşekkür etti.

Her seçimin bir kazananı bir de kaybedeni olduğuna değinen Buldan, "Bu seçimin kazananı HDP olmuştur. Her türlü olanaksızlıklara ve engellemelere rağmen yüzde 10 seçim barajını aşarak, parlamentoya 67 milletvekili kazandıran bir parti olarak HDP, bu seçimde büyük bir başarı elde etmiştir." diye konuştu.

Barajın geçilmesiyle insanların HDP'siz bir parlamento istemediği mesajını verdiğini aktaran Buldan, bundan sonra kendilerini parlamentoda önemli görev ve sorumlulukların beklediğini söyledi.

- "Toplamda oy artışımız 725 bin"

Sezai Temelli de parti yönetimi adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. 24 Haziran seçiminin OHAL'de yapıldığını belirten Temelli, "Tüm bunlara rağmen HDP barajı aşmıştır. HDP, hem oy oranı hem de parlamento içi dağılım açısından Türkiye'nin üçüncü partisi olmuştur." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını da isteyen Temelli, şöyle devam etti:

"Sayısal verilere dair ilk değerlendirmelerimizin ortaya koyduğu tablo, önümüzdeki günlerde neler yapmamız gerektiğine dair bizlere ışık tutmaktadır. Kasım 2015 seçimleri ile karşılaştırıldığında, toplamda oy artışımız 725 bindir. İstanbul ve İzmir'de 7 Haziran 2015 seviyesinin üzerine çıkılmış ve HDP üçüncü parti olmuştur. Keza diğer batı metropollerinde ve illerinde de ya 7 Haziran'ın ya da 1 Kasım'ın üzerinde sonuçlar alınmıştır. 1 Kasım'da vekil kaybettiğimiz Antalya ve Kocaeli'nde bu kayıp telafi edilmiş, ilk kez vekil çıkardığımız Hatay'da büyük bir başarıya imza atılmıştır. Hala HDP'nin bir Türkiye partisi olamadığı iddiasında bulunanlara bu tabloya bakmalarını salık veririz."

- "120 bin civarında bir oy kaybımız oldu"

Temelli, Doğu ve Güneydoğu illerindeki oy oranlarına ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "İstenen düzeye erişilememiş ve 120 bin civarında bir oy kaybımız olmuştur." dedi. Oy kaybının büyük bölümünün iç göçlerden kaynaklandığını ileri süren Temelli, buralarda başarılı bir sonuç elde edememiş olmalarını eksiklik olarak görüp buna ilişkin değerlendirme yapacaklarını anlattı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Buldan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisini arayıp aramadığına ilişkin bir soru üzerine, "Bakan Soylu'nun dün kendisini aradığını, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Yanyurt Köyü'nde yaşanan olayla ilgili HDP'yi hedef gösterip, tehdit ettiği" iddiasında bulundu.

Bunun, "talihsiz" bir konuşma olduğunu savunan Buldan, söz konusu olayın kim ve kimler tarafından yapıldıysa ortaya çıkarılmasını ve bu kişilerin cezalandırılmasını istedi. Temelli ise Ağrı'daki olayı kınadıklarını belirterek, Soylu'nun seçim kampanyası süresince HDP ile uğraştığını öne sürdü.

Seçimlere 15 gün kala kararsızların sayısının çok yüksek olduğunu belirten Temelli, HDP'nin bu kararsızlardan ve batıdan oy aldığını savundu. HDP'nin etkin olduğu bölgelerdeki MHP'nin oy artışına ilişkin de Temelli, "Ben buna 'garnizon etkisi' diyorum. Garnizon bölgelerinde oyların arttığını görüyoruz. Bunun da ayrıntılı çalışmasını yapacağız." ifadesini kullandı. Temelli, sandıklara itirazlar olup olmadığına ilişkin bir soruya da Hakkari başta olmak üzere itiraz ettikleri sandıklar olduğunu, bunlarla ilgili de hukuki prosedürün sürdüğünü anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi