Görüş Bildir

HDP'de kim aday, kim değil?

Aday listesini açıklamaya hazırlanan HDP'ye 1500 kişi başvurdu.

HDP'de kim aday, kim değil?

24 Haziran 2018'de yapılacak genel milletvekili seçimine ilişkin olarak  aday adaylığı başvurularının sona erdiği HDP’ye 1500 kişi başvuruda bulundu. Başvuru yapan adayların 250’sinin 18-25 yaş arasında, 750’sinin de kadın olduğu belirtildi. Partinin ‘marjinal sol örgütlerin etkisi altında kaldığını’ öne süren Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın aday adaylığı başvurusunda bulunmadığı HDP’de, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in durumuysa netleşmedi. 24’üncü dönem Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise aday olmama kararı verdi.

BAŞVURANLAR KİMLER?

HDP'ye başvuranlar arasında 25 engelli ve kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilmiş onlarca kamu görevlisi ve akademisyen de var. Abdullah Öcalan’ın yeğenlerinden Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, yeni dönemde aday adaylığı başvurusunda bulunmazken bir diğer yeğen Ömer Öcalan ise başvuruda bulundu. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin eski il başkanı Ömer Öcalan, 2016 yılında tutuklanmış ve bir yıl tutukluluğun ardından serbest kalmıştı.

Kürt seçmen için sembol olarak görülen isimlerden, Demokrasi Partisi’nden (DEP) 19’uncu dönemde Mardin milletvekili seçilen Ali Yiğit yeniden aday adaylığı başvurusu yaptı.

BİLGEN'DEN AÇIKLAMA

Milletvekili başvurularına yönelik tasnif işleminin sürdüğünü belirten HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, adaylıklara ilişkin şöyle konuştu:

“Dosyaların ayrıntısı henüz ortaya çıkmadı. Tek tek kişiler değil, bu zor süreçte Türkiye demokrasi mücadelesinin en güçlü şekilde nereye taşınabileceğinin kaygısı içindeyiz. Dayanışma amacıyla dönemleri dolduğu halde daha zayıf olduğumuz illerde aday olacak arkadaşlarımız da olacaktır. Parti Meclisi, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, bu mücadelenin neresinde olurlarsa olsunlar mutlaka tarafı olacaklardır.”

Bilgen, pazartesi günü hem milletvekilliği hem cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bildirgelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını da duyurdu.

240 CİVARINDA BAŞVURU VAR

HDP il eş başkanı Şerif Camcı, başvurularıın sona erdiğini belirterek 240 civarı aday adayı başvurusu yapıldığını, bunlardan 100’e yakının da kadın aday adayı olduğunu söyledi. Başvuruların toplumun çok farklı kesimlerinden oluştuğunu ifade eden Camcı, 240 civası aday adayından 180’inin Diyarbakır’dan başvurduğunu, 60’ının da genel merkez ya da HDP’nin diğer illerdeki teşkilatlarına başvurduğunu bildirdi.

Camcı, aday adayları ile ilgili bir çalışma başlatıldığnı belirterek, Diyarbakır’da bulunan HDP ve bileşenleri siyasi yapıların, STK’ların yönetimleri düzeyinde bir temayül yoklaması yapılacağını, aday adayları hakkında görüş alınacağını, bu çalışmanın akabinde bir diğer komisyonun incelemesine sunulacağını ifade etti. Merkez yoklaması şeklinde sürecin tamamlanarak, kesin aday listesinin 21 Mayıs’ta YSK’ya sunulacağını ifade eden HDP il eş başkanı Şerif Camcı, Diyarbakır adayalrının 24 Mayıs’ta Diyarbakır’a geleceğini, karşılama töreni düzenleneceğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi