Görüş Bildir

HDP'li Baydemir: Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA PAR ile ittifak yapıp, yapmayacaklarına ilişkin "Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Eğer biz, bunu başarırsak Türkiye'nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın anlamı olur" dedi.

HDP'li Baydemir: Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım

HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir, Eş Genel Başkan Pervin Buldan başkanlığındaki heyetle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'e gitti. Burada IKBY eski Başkanı Mesut Barzani ve Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşen HDP'li Baydemir, Rudaw'a açıklamalarda bulundu. Kürtlerin 'ulusal ittifak' kurması gerektiğini savunan Baydemir, "Bizim 'ulusal ittifak'tan kastımız; 'Hepimiz toplanalım, tek bir parti olalım' değildir. Hepimiz toplanalım ve ortak bir paydada, Kürt halkının da diğer halklar gibi eşitçe, özgürce, kendi kaderini diğer halklarla beraber tayin edebileceği adil düzenin kurulması için 'Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor?' sorusuna ortak yanıt verebilmek. Bölük pörçük olursak kimse bizimle barış masasına oturmaz; ancak Kürt halkının haklı davasında tek vücut olursak ve ortak stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman haklı taleplerimiz kabul görür" diye konuştu.

Bahsettikleri ittifakın aynı zamanda korunma zırhı olduğunu da kaydeden Baydemir, "Bir kez daha söylüyorum. Kürtler arası ittifak, Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar. Bu Fars halkı için de geçerli; çünkü Kürt halkının statüsünü kazanması demek, Ortadoğu coğrafyasına barışın gelmesi demek. Kürtler, özgür olmadığı müddetçe Ortadoğu’ya demokrasi gelmez" dedi.

'ÖNCELİĞİMİZ KÜRT PARTİLERİN İTTİFAK KURMASI'

HDP'li Baydemir, 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA PAR ile ittifak kurup, kurmayacaklarıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Birinci önceliğimiz, Kürt partilerin hatta ve hatta şahsiyetlerin kendi aralarında ittifak kurması. Önceliğimiz, bu olmak durumundadır. Bunu başarmak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur. Eğer biz, kendi içimizde ittifakı kurmazsak bunu başaramazsak diğer güçlerle yapacağımız ittifakın da kapı açma imkanı çok zayıf olur."

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Irak Kürdistanı’ndaki temaslarına ilişkin konuştu Konuşmasına, birlik için çok geç kaldıklarını belirterek başlayan Buldan şunları söyledi: “Erbil’de başladığımız görüşmelerimiz sürüyor. 3 günlük programımızın ilk gününde Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani ile diğer siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimizde olumlu izlenimler aldık. Kürtler arasında bir an önce birlik ve beraberliğin sağlanıp, ulusal kongrenin toplanması gerekir. Görüşmemizde Kürt halkının birliği için ‘çok geç kaldık’ denildi. Bu sözler, Kürt halkı için birliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”

‘KÜRT HALKININ GELECEĞİ İÇİN İTTİFAK ŞART’

“Bir ittifaktan bahsediyoruz. Bu ittifak Kürt halkının geleceği, özgürlüğü için önemlidir. Bu görüşmelerimizin amacı elbette ittifaktır. Kürt halkının geleceğini, yüz yılını belirleyecektir. Bu ittifakın çok önemli olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Komünist Parti ve yöneticileriyle de yaptığımız görüşmede buna dikkat çektik. Bu diyalogun sürmesi gerektiğini söyledik.”

‘YENİ BİR SÜREÇ YOK ANCAK BAŞLAMASI GEREKİR’

Buldan’a Türkiye’de yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağı da soruldu. Buldan konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağını bilemem ama yeni bir sürecin başlaması gerekir. Türkiye’deki huzurun sağlanması gerekir.  Türkiye tecridi kaldırmalı ve yeni bir süreci başlatmalıdır. Sadece Türkiye için de değil, Ortadoğu’nun da barışa ihtiyacı var. Görüşme, diyalogla sorunların çözümü sağlanmalıdır. Müzakere ile sorunların çözümü mümkündür. Türkiye’de de Ortadoğu’da da diyaloğa ihtiyaç vardır. Diyalog ortamını daha fazla geliştirmemiz gerekir.”

‘DİYALOGU GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM’

Birlik çabalarını sürdüreceklerini belirten Buldan’ın ardından DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk konuştu. Öztürk şunları söyledi: “Kürdistan’ın dört parçasında diyalogu güçlendirmemiz lazım. Eleştirilerimiz olsa da diyalogumuzu sürdürmeliyiz. Sadece Başur değil, Rojava, Rojhlat partilerini de ziyaret etmeliyiz. Ulusal birlik çalışmalarımız çok önemlidir. Bu görev ve sorumluluk bize düşüyor. Biz de bu çalışmalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.”

‘HDP’YE DESTEK OLMAMIZ GEREKİR’

Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Kawa Mahmut, Türkiye’de şartların ağır olduğunu belirterek, “Türkiye’de binlerce HDP’li cezaevlerine atıldı. Kürt partileri olarak HDP’ye destek olmamız gerekir. Kürt partileri ulusal birlik için ortak bir ağ oluşturmalıyız. Adımlar atılıyor ama daha fazla konuşup çözüm geliştirmemiz gerekir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi