Görüş Bildir

"Her 6-7 Ekim'de o acıyı hissediyoruz"

Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'te düzenlenen izinsiz gösterilerde iş yerleri yakılan veya tahrip edilen esnaf, maddi zararı telafi edilse de olayların acı izlerini hala hafızalarında taşıyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine 2 yıl önce 6-7 Ekim'de yaşanan, 2 polisin şehit olduğu ve 31 kişinin hayatını kaybettiği izinsiz gösterilerde tahrip edilen mekanlar, devletin sağladığı imkanlarla onarıldı. Esnaf, olayların maddi zararı telafi edilse de gönüllerinde açtığı yaranın hala kapanmadığını belirtiyor.

- "Olayların acısı ölene kadar geçmeyecek"

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde esnaf Salih Aslan, 6-7 Ekim olaylarında PKK yandaşlarınca iş yerinin ateşe verildiğini söyledi.

İş yerinin yakıldığını duyduğunu ancak izinsiz gösterilerden dolayı iş yerine dahi gidemediğini ifade eden Aslan, "İş yerimizdeki Kur'an-ı Kerimleri dahi yakmışlardı. Bölgemize yatırım yapmak isteyen iş adamları 6-7 Ekim olaylarından dolayı bırakıp gittiler. İnşallah böyle olaylar bir daha yaşanmaz." dedi.

Yaşananların ders olmasını dileyen Aslan, hem can kayıplarının hem de esnaf olarak uğradıkları zararın acısını derinden hissettiklerini belirtti. Aslan, "Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala olaylar zihnimizdedir. 6-7 Ekim olaylarının acısı herhalde ölene kadar da geçmeyecek." diye konuştu.

- "Mağdur olduk"

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki izinsiz gösterilerde restoranı ateşe verilen İrfan Çiftçi, 6-7 Ekim'de yaşanan saldırılardan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Tek tesellilerinin o gün iş yerlerinde can kaybının yaşanmaması olduğuna işaret eden Çiftçi, şiddeti onaylamadıklarını vurguladı.

"Türkiye'nin her yeri bu ülkede yaşayan vatandaşlara ait. Birlik ve beraberlik içerisinde herkes mutlu bir yaşam sürebilir." diyen Çiftçi, o dönem iş yerleri zarar gören çok sayıda esnafın büyük sıkıntı yaşadığını vurguladı.

Çiftçi, bu tür olayların yeniden yaşanmasını istemediğini belirterek "O dönem mağdur olduk. Sebep ne olursa olsun hiç kimse şiddete başvurmamalı." dedi.

- "Her 6-7 Ekim'de o acıyı hissediyoruz"

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde izinsiz gösterilerde iş yeri yakılan esnaf Zeynettin Karaalp, iki yıl önce gerçekleşen olaylardan duydukları üzüntüyü anlattı.

Saldırılarda birçok yerin tahrip edildiğini dile getiren Karaalp, bir daha bu tür olayların yaşanmamasını diledi.

Karaalp, saldırılarda bütün bölgenin zarar gördüğüne işaret ederek şöyle konuştu:

"O zaman bizim de İslami kimliğimizden dolayı iş yerimiz yakıldı. O süreçten sonra Allah razı olsun devlet de zararımızın bir kısmını ödedi. Bu olaylar son bulsun. Halkın da buna duyarlı olmasını istiyoruz. Bölgeye saadetin, huzurun, refahın getirilmesini istiyoruz."

Esnaf Metin Kavan da olaylarda iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini aktardı. Devletin verdiği destek ile iş yerini yeniden açabildiğine dikkati çeken Kavan, "Olaylarda iş yerim yakıldı. Her 6-7 Ekim'de o acıyı hissediyoruz. Kınadığımız bu olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz." dedi.

- "Allah o günleri bize bir daha göstermesin"

Siirt'te esnaflık yapan Fuat Eroğlu, 6-7 Ekim'de terör örgütü yandaşlarınca kuyumcu dükkanının yağmalandığını belirtti.

Eroğlu, iş yerinin yağmalandığını dükkandaki alarm sistemi sayesinde öğrendiğini, iş yerine geldiğinde saldırganların yandaki iş yerine girdiğini gördüklerini söyledi.

Polis ekiplerince iş yerinde inceleme yapıldığını, 2 kilograma yakın altının çalındığının belirlendiğini dile getiren Eroğlu, devlet tarafından zararlarının karşılandığını kaydetti.

Eroğlu, göstericilerin kendilerine silah doğrulttuğunu ifade ederek o günleri bir daha yaşamak istemediklerini sözlerine ekledi.

Kuyumcu Hüseyin Erçelik de gece komşusundan iş yerinin ateşe verildiğini öğrendiğini anlatarak dükkandan mallarını çıkarırlarken askerlerin güvenliklerini sağladığını vurguladı.

"Devletimizden Allah razı olsun, zararımızı karşıladılar. Epey zararımız oldu fakat mal kaybından ziyade dükkanımız bir yıldan fazla kapalı kaldı." diyen Erçelik, büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi.

Erçelik, insanların uzun bir süre yaşadıkları tedirginlikle evlerinden çıkamadığına dikkati çekerek "Saldırılar sonucu toplumsal bir tahribat oldu. Allah o günleri bize bir daha göstermesin." ifadelerini kullandı.

- 6-7 Ekim olayları

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.

Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi