Hizmet Güzel İşçilik Sıfır!

Geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, trafiğe açtırılan Melikahmet Caddesi, S.O.S veriyor. Milyonlarca lira harcanarak döşenen bazal taşlar, geçit vermez hale geldi. Yerinden çıkan, kırılan ve sökülenler bölge esnafını isyan ettirdi.

Hizmet Güzel İşçilik Sıfır!

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti sırasında açılışını yaptığı Melikahmet Caddesinde yollara döşenen bazal taşlar yerinden çıkmaya, kırılmaya başladı. Duruma vatandaşlar tepki gösterirken, kullanılan malzemelerin iyi olmasına karşın, işçiliğin kötü olmasına bir anlam vermediklerini dile getirdiler.

Vatandaşların hizmetine yaklaşık 1 ay önce açılan ve baştan aşağıya süslenen Melikahmet Caddesindeki çalışmalar, makyajdan öteye geçmedi. İnşaatta yaklaşık 7 ay kalan ve bu sırada cadde esnafının zaman zaman işlerinden dolayı mağduriyet yaşadığı muhitte beklentiler bir türlü karşılanamadı.

BAZALT TAŞLARA 4 MİLYON HARCANDI

Edinilen bilgiye göre, yolda kullanılan bazalt taşlara 4 milyon lira harcandığı öğrenilirken, kötü işçilik nedeniyle döşenen taşlar yerinden çıktı. Bu duruma tepki gösteren cadde esnafı ve mahalleli, müteahhit firmanın yeterince denetlenmediği için bu halin ortaya çıktığından şikayet etti.

“YAZIK DEĞİL Mİ BU HARCANAN PARALARA”

Duruma tepki gösteren cadde esnaflarından Abdurrahman Dayı, çalışmalara katılan işçilerin yeterli olmadıklarını belirterek, “Buradaki çalışmalardan hiç de memnun kalmadık. Bundan 25 sene önce Belediye Başkanı Ahmet Bilgin zamanında yapılan kaldırımlar, yeni yapılan kaldırımlardan bin kat daha iyi ve sağlamdı. Buraya yapılan masraf boşu boşuna. Burada yol yapımında çalışan işçiler hepsi çobandı. Usta değillerdi. Usta olsalardı bu durum böyle mi olurdu. Şu döşenen taşlara bakar mısınız?, hiç biri hizalı değil. Hepsi yerinden çıkmaya başladı. Yazık değil mi bu harcanan paralara” dedi.

“HERKES TOPU BAŞKASINA ATIYOR”

Harun isimli esnaf da, caddenin kötü şekilde yapıldığını ve şimdiden sıkıntılar yaşadıklarını kaydederek, “Bu caddedeki yenileme çalışmalarından hep şikayetçiyiz. Döşenen taşlar hep yerinden oynuyor. Hiç memnun değiliz. Bakın buralara hep su altında kalıyor. Yağmur yağdığında defalarca hem belediyeyi hem de DİSKİ’yi aradım. Ama hiç ilgilenen yok. Sorumlu yok. Herkes topu başkasına atıyor. Yazın bu su gitmezse buralar hep kokacak” diye konuştu.

“BURADA İHALELERİ VEREN İNSANLAR HEP SORUMLU”

Mehmet Yiğiter ise, araçların durmalarının yasak olmasından dolayı işlerde durgunluk olduğunu savunarak, “Cadde çok güzel oldu. Dükkanların camekanları yenilendi. Tebrik ediyoruz, gerçektende güzel şeyler yapıldı. Ancak eski caddenin hali zamanında daha fazla iş yapıyorduk. Cadde trafiğe açıktı ve park edebiliyorlardı. Esnaf iş yapabiliyordu. Şimdi ise araç park edilmiyor, bu yüzden esnaf iş yapamıyor. Şuan bir araç dursa ve içinden çıkan biri alış veriş için dükkana girdiği sırada trafik hemen ceza kesiyor. Bundan dolayı kimse burada ceza vermemek için durmuyor ve gidip AVM’lerden alışveriş yapıyor. Buradaki küçük esnafın hali ne olacak? Yola döşenen taşlar şimdiden yerinden çıkmaya başladı. Eksiklerimiz çok. Burada ihaleleri veren insanlar hep sorumlu. Bir insan bir iş yaptığı zaman gerek ki sağlam yapsın, eksik yapmasın. Burası inşaat sırasında belediye başkanı tarafından 3-4 günde denetleniyordu. Ancak durum ortada. Buraya cadde üstüne çeşme yapılmasını istedik. Ne bizim yapmamıza izin verdiler, ne kendiler yaptı. Diyarbakır suyuyla meşhur bir kent ama biz susuzuz” şeklinde konuştu.

“MALZEME GÜZEL AMA İŞÇİLİK SIFIR!”

Adil Aydın isimli esnafta kullanılan malzemelerin kaliteli ancak işçiliğin kötü olduğunu beyan ederek, “Burada çok ciddi bir proje yapıldı. Aydınlatma, taşlar her şey güzel. Ancak yapı olarak kontrol yapılmadığı için şuan görüyorsunuz taşlar yerinden kalkmaya başladı. Biz buna yazık diyoruz. Bu devlet, bu memlekete verdiği hizmeti muhakkak birilerinin gözetiminde yapması gerekir. Bu cadde tekrar yetkililer tarafından yeniden incelenmeli ve eksiklikler için gereği yapılmalıdır. Burayı yapan firma yeniden buradaki taşları yeniden döşemelidir. Malzeme güzel ama işçilik sıfır!

Kaynak: Diyarbakır Söz