Görüş Bildir

HSK'ye soruşturma çağrısı

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın şüpheli olmadığı soruşturma kapsamında tutuklandığını açıklayan avukatları, Adalet Bakanlığı ve HSK’nin, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, soruşturma savcısı ve tutuklama kararı veren hakim hakkında soruşturma başlatmasını istedi.

HSK'ye soruşturma çağrısı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, “örgüt kurma ve yönetme”, “örgüt propagandası” ve “suç ve suçluyu övme” iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, 3 yılın ardından tahliye kararı verilse de, şüphelisi dahi olmadığı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandı.  Konuya ilişkin Demirtaş’ın avukatları Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezi’nde açıklama yaptı.

‘HİÇBİR KURALLA KENDİNİ BAĞDAŞTIRMAYAN BİR YARGI’

Yapılan açıklama öncesi konuşan Demirtaş’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, “Ankara Cumhuriyet Başsavcısı daha önce Diyarbakır’a gönderdiği, Diyarbakır Savcılığının, Sayın Demirtaş’ın dosyası ile birleştirdiği, Sayın Yüksekdağ hakkında da kapanmış bir soruşturma dosyasından ayrı olarak, Sayın Demirtaş’ın hiç şüpheli olmadığı bir başka dosya üzerinden tutuklanması, bunun bir tarifi yok. Eski cumhurbaşkanlarından Demirel derdi ki ‘Biz çadır devleti değiliz, biz hukuk devletiyiz’. Bugün keşke çadır devleti olsaydık diyorum. Çünkü çadır devletinin töresi vardır, töreyi uygularlar. Bugün hiçbir kurala kendini bağdaştırmayan bir yargı mekanizması ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

‘SİYASİ REHİNE DEMEK DIŞINDA BAŞKA BİR SEÇENEK YOK’

Demirtaş’ın avukatları adına açıklamayı okuyan Mahsuni Karaman, Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere HDP’li vekilleri tutuklamaya götüren sürecin, tutuklanma şekil ve gerekçeleri, yargılama süreçlerinde ortaya konulan siyasi ve yargısal pratik, mevcut tutulma halini “siyasi rehine” olarak niteleme dışında bir seçeneklerinin olmadığını söyledi.

AİHM Büyük Daire’de 18 Eylül’de yapılan duruşma öncesi, çıkacak kararı etkilemeye yönelik olarak Demirtaş’ın 2 Eylül’de tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından tahliye edildiğini hatırlatan Karaman, tutuklu kaldığı sürenin mahsup edildiği gün tekrar tutuklandığını anımsattı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi