Görüş Bildir

İkinci dalga!

FETÖ'cülara yönelik operasyonun Diyarbakır ayağında gözaltıda ikinci dalga başladı. İki rektör adayı ve rektör yardımcılarının da aralarında bulunduğu 38 akademisyen gözaltına alındı.

İkinci dalga!

Darbe girişimiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Diyarbakır genelinde yürütülen soruşturma yayılırken, Dicle Üniversitesi ayağında ise önceki gece ikinci dalga gözaltı operasyonu başlatıldı. Çoğunluğu akademisyenlerden oluşan 55 kişiden 38'i gözaltına alınırken, 17 kişi ise aranıyor.

REKTÖR YARDIMCILARI

Vekaleten atanan Rektör Gülfettin Çelik'in görevden aldığı rektör yardımcılarından Prof. Dr. Sabri Eyigün, Prof. Dr. Aslan Bilici ve Genel Sekreter Mustafa Tuna'da gözaltına alınanlar arasında yer alıyor. Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan'da dün gece gözaltına alındı.

İKİ REKTÖR ADAYI VAR

FETÖ terör örgütü kapsamında gözaltına alınan ve sorgulamalarına başlanan Prof. Dr. Bilici ile Prof. Dr. Alan, 12 Temmuz'da gerçekleştirilen rektörlük seçiminde, rektör adayı olmuşlardı. Bilici seçimde en fazla oy alan aday olurken, Alan ise en düşük oy alan Rektör adayı olmuştu.

BİN 186 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Diyarbakır’da darbe girişimine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında bin 186 kamu personeli açığa alındı. Gözaltına alınan 500’e yakın kişiden sorgu aşaması tamamlanan 314 kişiden 108’i sevk edildikleri mahkemelerce tutuklandı, 62’si hakkında adli kontrol kararı alınırken, 144’ü serbest bırakıldı. Haklarında gözaltı kararı bulunan firari 86 kişi ise aranıyor.

Darbe girişimiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Diyarbakır genelinde yürütülen soruşturma yayılırken, Dicle Üniversitesi ayağında ise önceki gece ikinci dalga gözaltı operasyonu başlatıldı. Çoğunluğu akademisyenlerden oluşan 55 kişiden 38'i gözaltına alınırken, 17 kişi ise aranıyor. Gözaltına alınanlar arasında rektör yardımcıları Prof. Dr. Sabri Eyigün, Prof. Dr. Aslan Bilici ve genel sekreter Mustafa Tuna da bulunuyor.

38 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Alınan bilgiye göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında yakalama kararı çıkarıldıktan sonra Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan 55 kişiden 38'inin emniyetteki işlemleri sürüyor. 17 firarinin yakalanması için çalışma devam ediyor.

REKTÖR YARDIMCILARI

Gözaltına alınan 38 kişi arasında görevden alınan rektör yardımcıları Prof. Dr. Eyigün, Prof. Dr. Bilici, genel sekreter Tuna, eski rektör yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır ile Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan da yer alıyor.

İKİ REKTÖR ADAYI VAR

Prof. Dr. Bilici ile Prof. Dr. Alan, 12 Temmuz'da gerçekleştirilen rektörlük seçiminde aday olmuştu.

SARAÇ TUTUKLANMIŞTI

YÖK tarafından "yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından" görevden uzaklaştırılan, ardından da FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, dün çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

DİYARBAKIR BİLANCOSU

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının darbe girişiminin bertaraf edilmesinin ardından Diyarbakır’da başlatılan soruşturma kapsamında bin 186 kamu personeli açığa alındı.

Diyarbakır Başsavcısı Kamil Erkut Güre başkanlığında, 5 Başsavcı vekili, 10 cumhuriyet savcısınca FETÖ soruşturması çok kapsamlı olarak yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınan bin 186 kişiden, aralarında asker, polis, öğretmen, akademisyenlerin bulunduğu 460 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerden de sorgu aşamaları tamamlanan 314 kişi mahkemelere sevk edildi.

ÖNCEKİ GECE  AÇIKLAMA

İşte ayrıntılar; Emniyet Müdürlüğünde terör örgütü FETÖ ise bağlantısı olduğu gerekçesiyle aralarında emniyet müdür yardımcılığı görevlerinde bulunanların da bulunduğu 401 polis görevden uzaklaştırıldı. Bu polislerden 86’sı hakkında başlatılan soruşturmalar kapsamında gözaltı kararı verilirken, sorgu aşaması tamamlanan 57 emniyet mensubundan 39’u tutuklandı, 18’i hakkında da adli kontrol kararı verildi. Gözaltına alınanlarından 39’unun ise sorguları sürüyor. 7 polis hakkında da gözaltı kararı bulunurken, firarda olan bu kişilerin aranması da sürüyor.

Diyarbakır Adliyesi’nde yürütülen soruşturmada; 72 hâkim ve savcı görevden uzaklaştırıldı. Gözaltına alınan ve emniyet ve savcılık sorguları tamamlanan 53 yargı mensubu mahkemelere sevk edildi. 41’inin tutuklanırken, 12’si hakkında da adli kontrol kararı uygulanmasına karar verildi. Firarda bulunan 19 hakim ve savcı hakkında da yakalama kararı çıkartıldığı belirtildi.

MİLLİ EĞİTİM'DEKİ OPERASYON

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli müdür, öğretmen, eğitim uzmanı ve az sayıda personel olmak üzere toplamda 238 kişi açığa alındı. Dicle Üniversitesi’nde ise rektör ve üniversite yönetimindeki isimler, görevli akademik ve idari personelinde içinde bulunduğu 56 kişi açığa alındı. Üniversite’nin fakültelerinde görevli dekanlarda daha önceden YÖK tarafından görevden alınmıştı. Görevden alınan ve gözaltına alınan Rektör Ayşegül Jale Saraç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Haklarında gözaltı kararı bulunan ve firarda olan aralarında profesör, doçent gibi akademisyenlerinde bulunduğu 55 kişinin de aranması sürüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde 95 personel görevden uzaklaştırıldı. Diyarbakır Ticaret İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlıklarında 16 personel de görevden uzaklaştırıldı. Yine Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde 15 kişi görevden uzaklaştırılırken, Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde görevli 19 personel de açığa alındı.

KAPATILAN KURUM VE OKULLAR

Kentte OHAL’in ilk kararnamesiyle aralarında 1 üniversite, okul, dernek ve vakıfların bulunduğu 56 kurum kapatılırken, 2 okulun kapatılma kararlarının ise daha sonradan geri alındığı bildirildi.Yapılan incelemelerde ve baskınlarda çeşitli kurumlarda, bilgisayarların hard disklerini bozmaya çalıştığı belirlenen bazı personellerinde gözaltına alındığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi