İlker Başbuğ'u terleten soru?

İnternet Andıcı davasının tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a savcılık sorgusunda Ergenekon terör örgütüne üye olup olmadığının sorulduğu öğrenildi.

İlker Başbuğ'u terleten soru?

Savcı Cihan Kansız, Başbuğ'a şu soruları da yöneltmiş: "Cunta örgütlenmesi ile irtibatınız var mı, Osman Paksüt ile AK Parti'nin kapatılması hususunda görüştünüz mü?, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine etki etme girişiminiz oldu mu?"

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki iddianamenin ekleri açıklandı. Belgeler arasında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından Başbuğ'a sorulan sorular da yer aldı. Başbuğ'a, Ergenekon'a üye olup olmadığı, AK Parti'yi kapatma davası sürecinde yaptığı görüşmeler ve cumhurbaşkanlığı krizi için özel çalışmaları da soruldu. 'Darbeye teşebbüs ve terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilen Başbuğ, sivil yargıya hesap veren ve tutuklanan ilk Genelkurmay başkanı olmuştu.

Başbuğ'a sorulan sorular arasında 'Cunta örgütlenmesi ile bir irtibatınız var mıdır? Ve Dursun Çiçek'e planı hazırlama emrini kim verdi?' gibi sorular yer aldı. Başbuğ'a, karargahta belge temizleme emrini kimin verdiği de soruldu. Savcı Cihan Kansız, İlker Başbuğ'a 'Belge imha emrini Mustafa Bakıcı'ya doğrudan siz mi verdiniz?' şeklinde sordu. İnternet Andıcı'ndaki imzayla ilgili de soru soran savcı, "Söz konusu andıç Hasan Iğsız'ın parafından sonra size sunuldu mu? Onayladınız mı? Andıcın hazırlanması emrini siz mi verdiniz?" dedi. Başbuğ'a, yayınlanan sitelerin içeriklerine müdahale edip etmediği de soruldu. Sitelerin kayıtlarının silinmesiyle ilgili, "Arşiv kayıtlarında ne tür rahatsız edici yayınlar yer almaktaydı ki, bu sitelere ait yıllardır tutulan arşiv kayıtları bir gecede silindi?" şeklinde bir soru yöneltildi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a sorulan en çarpıcı soru ise şu oldu: "Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi misiniz? Bu örgüt içerisinde faaliyet yürüttünüz mü?" Başbuğ'a ayrıca savcı ve Emniyet'teki değişiklikler için birileri ile temas kurup kurmadığı da soruldu. Başbuğ'un 'boru' açıklamasıyla ilgili de "Bu şekilde açıklama yapmanız hususunda herhangi birisinden emir aldınız mı?" şeklinde bir soru geldi. Başbuğ'a, soruşturma dosyasının tamamını incelemediğini de belirtmesine rağmen tüm iddianamelerin gizli tanık ifadelerinden ibaret olduğunu belirtmesi de soruldu: "Gerçeğe muhalif beyanlarınız ile yürütülen soruşturmaları ve hazırlanan iddianameleri itibarsızlaştırma gayretinizin sebebini açıklayınız."

ORUÇ REİS FİRKATEYNİ BİR MESAJ MIYDI?

Başbuğ'un basın toplantısı için Oruç Reis Firkateyni'ni seçmesinin özel nedenini de soran Savcı Kansız, "Verilmek istenen mesaj nedir?" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki faaliyetleri de sorulan İlker Başbuğ'a "Nuran Yıldız aracılığı ile Erkan Mumcu'ya ulaşarak cumhurbaşkanlığı seçim sürecine etki etme girişiminiz oldu mu?" denildi. Başbuğ'a, AK Parti'nin kapatılması için yaptığı özel çalışmalar da soruldu: "Osman Paksüt ile AK Parti'nin kapatılması hususunda görüştünüz mü?" Balyoz planıyla ilgili kendisini iknaya yönelik bir girişimin olup olmadığını da soran Kansız, komutanlığın emrine muhalif olarak 'Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'nun oynanmasına karşı ne yaptırım uyguladığını da sordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz