İllaki Diyalog, Silahlar Sussun

Sayar, "Türkiye'nin en önemli sorunu olarak kabul edilen Kürt sorunun güvenlikçi politikalar ile veya sadece sosyal ekonomik politikalar ile çözüleceği yaklaşımı, geçmiş 40 yıllık dönemde sorunu çözmediği gerçeği ortadır" dedi.

İllaki Diyalog, Silahlar Sussun

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Diyarbakır'da Çatışma ve Diyalog Süreci Değerlendirme Çalıştayı düzenlendi. Kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile akademisyenlerin katıldığı çalıştayda son dönemlerde artan terör olayları başta olmak üzere, ekonomik sorunlar ve diyalog ortamının oluşması konuları tartışıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, zor ve olağanüstü bir sürecin yaşandığını ifade ederek, çözüm sürecinden sonra başlayan çatışmaların başka bir boyuta ulaştığını söyledi.

ZOR BİR SÜRECTEN GEÇİYORUZ

Yaşanan çatışmalı ortamda ekonominin ağır darbe aldığını anlatan Sayar, "Şehir içi çatışmalar, yaşanan can kayıpları, yaşanan göçler, okula gidemeyen çocuklar, tahrip olan yakılan yapılar, ağır darbe alan ekonomi ile her yönüyle ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Ekonomik boyutunda baktığımızda, aylarca süren sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle binlerce işyeri açılamamış, sadece Sur İlçesi'nde 10 binin üzerinde çalışan kişi işsiz kalmıştır. Şehrin genelinde iş hacimlerinde yüzde 50'e varan kayıplar yaşanmakta, firmalar küçülmeye gitmekteler. İflas erteleme kavramını daha fazla duyar hale geldik maalesef. Önümüzdeki aylarda ekonomik tahribat daha net ortaya çıkacaktır" dedi.

MÜZAKERE DIŞINDA BAŞKA ŞANS YOK

Sayar, çatışmalı sürecin devam etmesi siyasi, ekonomik, sosyolojik, psikolojik anlamda geri dönülmez tahribatların yaratacağını belirterek şöyle devam etti: "Tüm bu yaşananların Türkiye halkları açısından toplumsal bir kopuşu ve kutuplaşmayı derinleştireceğine dair kaygımız bu dönemde daha çok artmıştır. Türkiye'nin en önemli sorunu olarak kabul edilen Kürt sorunun güvenlikçi politikalar ile veya sadece sosyal ekonomik politikalar ile çözüleceği yaklaşımı, geçmiş 40 yıllık dönemde sorunu çözmediği gerçeği ortadır. Sürekli dile getirdiğimiz üzere, Türkiye halkları olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve müzakere ile çözmek dışında bir şansımızın olmadığını tekrar ifade etmek isterim.

SİLAHLARIN SUSMASI GEREKİYOR

Silahların susması, ölümlerin durması ve barış adına gerekli tüm argümanların bir an önce devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Çalıştayda bu dönemde yeniden ve daha güçlü bir şekilde toplumsal sorunları, ekonomik sorunları konuşmak, tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek, yine sivil toplum kuruluşları olarak, çatışmaların sona ermesi, toplumsal barışın gelişmesi için bugüne kadar yapılan çalışmalardan farklı neler yapabiliriz konuşmak istiyoruz" dedi. Çalıştay, açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz