Görüş Bildir

İTT zirvesinde konuşan Erdoğan: İsrail bir haydut devletidir

Filistin'deki katliam sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin liderleri İsrail'e karşı atılacak adımlar için dün İstanbul'da bir araya geldi.

İTT zirvesinde konuşan Erdoğan: İsrail bir haydut devletidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrailli haydutlarca katledilen Filistinliler için harekete geçmek, tüm dünyaya insanlığın halen ölmediğini göstermek için buradayız" dedi.

İsrail'in Gazze katliamından sonra Türkiye'nin çağrısıyla toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi İstanbul'da başladı. Zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 56 ülkeden temsilciler buluştu. Zirveye İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı.

"ABD ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ SÜRECİNİ TAHRİP ETMİŞTİR"

Zirvenin açılışı Kuranı Kerim okunmasıyla yapıldı.  Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalıyız, birlik olmalı ve başka ülkerin ABD örneğini takip etmelerini önlemeleyiz. ABD'nin adımı ortadoğu barış sürecini tahrip etmiştir, ABD yönetimi elçiliğini Kudüs'e taşıyarak büyük bir provakasyona imza atmıştır, İsrail'in işgal ve şiddet politikalarının son bulmasının sonu gelmiştir. Hesap vermelerini sağlamalıyız, Başta BM olmak üzere uluslarası kuruluşların bu konuda gereğini yapması gerekir. Filistinli kardeşlerimize ekonomik olarak da destek vermemiz gerekiyor" dedi.

İİT GENEL SEKRETERİ USEYMİN: İSRAİL BUNU ÖZELLİKLE YAPTI

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin de zirve dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti. Useymin, "Filistin halkına da teşekkür ederim. Onlarca kişi yaralandı. Çok kişi katledildi. Kudüs'ün ne kadar değerli olduğunu tekrar belirtmek isterim. İsrail bunu özellikle yaptı. Stresi arttırarak yapmış olduğu çok kötü katliamı gördük. İsrail, ABD elçiliğinin açılmasıyla bunu vesile olarak gördü" şeklinde konuştu.

İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamın kabul edilebilir olmadığını söyleyen Useymin, "İnsan hakları mahkemelerinin bir araştırma konseyi oluşturmaları gerektiğini burada belirtmek istiyoruz"  dedi.

"KUDÜS ORTAK HAFIZADIR"

Zirve katılımcılarına Erdoğan da hitap etti. Erdığan acil toplantı çağrısına icabet ettikleri için liderlere teşekkür etti. Erdoğan, "Bizler bugün bölgemizi kan ve göz yaşına boğmak isteyenlere ’dur’ diyoruz. Buradaki toplantımızda, Filistinli kardeşlerimizin mücadelelerinde asla yalnız olmadıklarını haykırıyoruz. Bir kez daha şu gerçeğin herkes tarafından bilinmesini istiyorum; Kudüs davası tüm Müslümanların davasıdır, Kudüs elinde on binlerce masum Filistinlinin kanı olan bir terör devletinin insafına bırakılmayacak kadar mukaddes bir mübarek beldedir" diye konuştu. "Açık ve net söylüyorum İsrail’in yaptığı haydutluktur, vahşettir, devlet terörüdür" diyen Erdoğan, "Kudüs kararıyla İsrail’in katliamlarına zemin hazırlayan ABD’nin eline, masum Filistinlilerin kanı bulaşmıştır" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maalesef adaletin tecellisi için atılan her adım Güvenlik Konseyi’nde Amerikan yönetimi tarafından veto ediliyor. Meseleyi yine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na götürecek, inşallah burada tüm İslam ülkelerinin ve vicdan sahiplerinin desteğini alacağız" dedi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi