İzmir, NATO'nun komuta merkezi oldu

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges,''Türkiye'nin talebi olumlu sonuçlanır ve patriot konuşlandırılması kabul edilirse bu Türk nüfusunu, halkını korumak için yapılacaktır'' dedi.

İzmir, NATO'nun komuta merkezi oldu

İzmir'de NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Oramiral James Stavridis, Türkiye'nin NATO'ya coğrafi konumu, askeri yetenekleri nedeniyle önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

''NATO'nun gittiği her yerde, Türkiye'nin iyi işlerini görmek mümkün'' diyen Stavridis, Türkiye'nin Afganistan, Libya ve Balkanlar'daki NATO varlığına önemli katkı sağladığını vurguladı.

Orgeneral Stavridis, İzmir'in, NATO'nun komuta yapısını birleştiren önemli bir merkez olacağını dile getirerek, ''İzmir'deki yapılanmayı, NATO'nun geleceğinin bir parçası olarak düşünüyoruz'' dedi.

Törende, NATO Kara Kuvvetleri bayrağının açılmasının ardından resmen göreve başlayan NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges ise İzmir'in, NATO'ya üye 28 ülkenin ortak kararıyla seçildiğini belirtti.

Hodges, 28 ülkenin kara kuvvetlerinin İzmir merkezli olarak etkin şekilde operasyon yapabileceklerini, hazırlıklara ilişkin çalışma yürüteceklerini ifade etti.

Törenin ardından basın mensuplarının Türkiye'nin Patriot talebine ilişkin sorularını yanıtlayan Korgeneral Hodges, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin Patriot talebi üzerine ittifak bir haftadan kısa süre içerisinde harekete geçti ve ABD, Almanya, Hollanda ile NATO güçlerinden yetkililerden oluşan değerlendirme ekibi görevlendirildi. Değerlendirme ekibinin birkaç gün içinde çalışmasını tamamlamasını umuyorum. Şunun altını çizmek isterim. Türkiye'nin talebi olumlu sonuçlanır ve Patriot konuşlandırılması kabul edilirse, bu Türk nüfusunu, halkını korumak için yapılacaktır. Bir savunma sistemi olan Patriotların amacı hiçbir zaman uçuşa yasak bölge oluşturmak, ya da saldırı değildir.''

Buca'da bulunan NATO üssündeki törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de bulunduğu çok sayıda askeri ve sivil yetkili katıldı.

Törenle, NATO Müttefik Hava Komutanlığı, yerini resmen Kara Komutanlığı'na bıraktı.

NATO bünyesinde 2004 yılına kadar Avrupa Müşterek Kuvvet Komutanlığı olarak hizmet veren tesisler, bu tarihten sonra NATO Müttefik Hava Komutanlığı'na dönüştürülmüştü.

Yeni komutanlık, NATO kara kuvvetlerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesi, hazırlık, yeterlilik ve standardizasyon ile NATO Müttefik Harekat Komutanlığı'nca emredildiğinde kara harekatının icrasından sorumlu karargahların temelini oluşturacak.

PROTESTO EDİLDİ

Bu arada, NATO Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın İzmir'e taşınması nedeniyle, İşçi Partisi (İP) İl Başkanlığı tarafından protesto eylemi düzenlendi.

Şirinyer İZBAN İstasyonu yakınında toplanan partililer, NATO Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kurulacağı Vecihi Akın Kışlası'na kadar yürümek istedi.

Polisin izin vermemesi üzerine çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan İP Genel Başkan Yardımcısı Tugay Şen, ''NATO, eninde sonunda bu topraklardan atılacaktır'' dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz