JİYAN'DA RANT MI?

Jiyan Semt Pazarı'nda çalışan kadınlar haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle Bağlar Belediyesi önünde eylem yaptı. Belediyenin kendilerine erkeklerle çalışma şartı koşarak birilerine rant temin etmeye çalıştığını iddia etti.

JİYAN'DA RANT MI?

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan ve 2013 yılında kadınlara istihdam oluşturmak amacıyla açılan Kadın Semt Pazarında çalışan kadınlar, kurdukları iki pazar arasına erkeklerin pazar kuracağını belirterek, söz konusu duruma tepki gösterdi.

Bağlar ilçesinde kadınlara istihdam oluşturmak amacıyla 2013 yılında açılan Kadın Semt Pazarında çalışan kadınlar, Bağcılar semtinde bulunan ve haftanın belirli günlerinde kurdukları iki pazarın arasına erkek pazarı kurulacağını ve mağdur edileceklerini ileri sürerek basın açıklaması yaptı. Bağlar Belediyesi önüne gelen ve basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar, polis izin vermeyince Jiyan Kadın Pazarı’nda açıklama yaptı.

“Arkadaşlarımızın tezgahları kapatıldı”

Kadınlar adına açıklama yapan pazarcı Nurdan Saltık, kendilerine karşı yıldırma politikası uygulandığını ileri sürerek, “Bir çok arkadaşımızın tezgahı hiçbir gerekçe yokken 10 gün süre ile kapatıldı. Sebepsiz şekilde birçok arkadaşımıza para cezası verildi. Herkes ne olursa olsun her gün pazara gelmek zorunda denilerek haksız ve ayrımcı bir uygulama başlatıldı. Buradakilerin çoğu anne ve evlerinde sorumlulukları var. Çocukları nedeniyle bazen pazara gelemiyorlar ve erkek pazarcılara uygulanmayan para cezası kadınlara uygulanıyor. Belediye Başkanı bize sözler verdi. O sözlerden biri de biz burada olduğumuz sürece Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecekti. Maalesef şuanda bize verilen sözler tutulmuyor. Bizim bölgemize erkek pazarcılar girerse büyük bir mağduriyet yaşarız. Biz kadınlar en fazla 70-100 kilogram eşya alıp satarken erkekler tonlarca meyve sebze satmaktadır” diye konuştu.

“Kadınları etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar”

Saltık, Bağlar Kaymakamlığının “Belediyeye erkeklere pazar yeri verin” diye yazı yazdığını ifade ederek, “Sadece yer verin demiş. Gidin kadınların ekmeğiyle oynayın dememiş. Bize verilen sözlere rağmen erkekleri Bağcılar alanına sokarak kadınları etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Görüşmeler sonucunda bizim kesin kararımız ‘pazar alanında erkek pazarının kurulmaması’ yönündedir. Belediye başkanı ve zabıta müdürü ile bir görüşme daha yaptık. Bu görüşmede çıkan sonuç kesinlikle cumartesi gününün erkeklere verildiği hususudur. Bu konu bizi mağdur edecek adımların ilkidir. Bize 400 erkekle aynı alanda çalışma şartı koştular. Biz 400 erkek arasında pazarın içinde çalışmayı kabul etmiyoruz. Erkeklere ne şartlar, imkanlar sağlanıyorsa biz de onu istiyoruz. İki pazar yerimiz çamur ve tozun içinde. Belediye’ye defalarca bildirmemize rağmen hiçbir şey yapılmadı. Bizim pazardan bir kadın arkadaşımız kocası tarafından silahla vuruldu ve şuanda yatalak olarak evde. Bana bu pazar meselesi nedeni ile satırla saldırdılar. Daha önce bıçakla ortağımı yaraladılar. Bu konu nedeni ile yolumuzu kesip bize karşı tehditlerde bulunuldu. Halen pazar konusu nedeni ile tehdit alıyorum. Bunun için asla erkekle çalışmayı kabul etmiyoruz. Gerek müdür il gerekse belediye başkanı ile yaptığımız tartışmalardan dolayı bir kaç arkadaşın yerinin iptal edilmesi söz konusu oldu" ifadelerini kullandı.

“Ortada rant var, pazarlık var”

Dernekleşmek istediklerini dile getiren Saltık, şunları kaydetti: “Biz dernekleşmek istiyoruz ve buna hep engel oldular. Aramızdan zabıtanın çıkmasını istiyoruz. Buradan kaymakam beyden kararlarını geri çekmesini istiyoruz. Belediye suçu şuan kaymakama atıyor. 'Yazıdan dolayı bunu yapmak zorundayız' diyorlar. Halbuki bu durum gerçeğe aykırıdır. Biz buna inanmıyoruz. Ortada rant var, pazarlık var, bizi bitirme düşüncesi var. Biz haklıyız sonuna kadar hakkımızı savunacağız. Duyarlı olan tüm kesimlere çağrımız var. Yanımızda olun, bu oyunu birlikte bozalım ve mağdur olmamıza engel olun.”

Bağlar Belediyesinden açıklama

Bağlar Belediyesi ise söz konusu iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Belediyemiz şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi için Kadın Jiyan Semt Pazarını büyük bir proje sonucu hayata geçirdi. Bu kadar önemli bir proje hayata geçirildikten sonra ve birçok kadının önemli bir geçim kaynağıyken bunu bertaraf etme gibi bir durum söz konusu değildir, asla da olmaz. Bağcılar Mahallesi Türkiye’nin en büyük mahallelerinden biridir. Bu mahallemizin pazar ihtiyacını karşılamak belediyemizin görevidir. Geçtiğimiz günlerde Kaynartepe Mahallesi'nde bulunan erkek pazarı resmi gerekçelerden dolayı kaldırıldı. Bizlere mahalle sakinleri ve erkek pazarcılardan gelen yoğun talepten dolayı Bağcılar Mahallesi’nde erkek pazarcılara yeni bir yer verilmesi konusu yönetimimiz tarafından gündeme alınmıştır. Bizler mahallenin durumu ve kaldırılan erkek pazarcılarının mağduriyetini gidermek için Kamışlo Bulvarı üst tarafı ile Nevruz alanı alt tarafından bulunan yeni bir noktaya sadece Cumartesi günleri karma bir pazar kurulması için karar aldık. Fakat kadın pazarcılar hiçbir şekilde erkek pazarcıların Bağcılar Mahallesi’ne girmesine izin vermeyeceklerini ve bu mahallenin kendilerine ait olduklarını dile getirerek halkın ve erkek pazarcıların mağduriyetini göz ardı ettiler. Basında yer alan Jiyan Semt Pazarına erkeklerin de dahil edildiğine dair haberlerin tamamıyla asılsız olduğunu halkımıza açıklamak istiyoruz. Hiçbir pazar güzergahının kadınların elinden alınması söz konusu dahi olamaz. Bu tür haberleri basına servis eden, belediyemizi ve yönetimini karalamaya çalışan bir grubun kirli bir iftirasından başka bir şey değildir. Belediye olarak hakkımızda bu tür karalama haberleri yapan kişi ve kurumlarla ilgili hukuki işlem başlatacağız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz