Görüş Bildir

Kadın cinayetleri artıyor!

Ekim ayında erkekler tarafından 40 kadın öldürüldü, 32 çocuk istismara uğradı. 2017 yılının Ekim ayına kadar geçen süre zarfında toplam 339 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetleri artıyor!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan 2017 Ekim Raporu'nda, ekim ayında erkekler tarafından 40 kadının öldürüldüğü, 32 çocuğun istismara uğradı bilgidi yer aldı. Geçen yıla oranla rakamlarda ciddi artışların görüldüğü rapora göre, 2016 'da toplam 328 kadın öldürülürken, 2017 yılının ekim ayına kadar geçen süre zarfında toplam 339 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun sitesinde yer alan haber şöyle:

Ekim ayında 40 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde geçtiğimiz yıla oranla ciddi atış var. 2016 yılında toplam 328 kadın öldürülmüşken, 2017 yılının daha Ekim ayına kadar toplam 339 kadın cinayeti oldu. Şimdi 2017 yılında bir ay çerisinde kadın cinayetlerinde en yüksek rakamı görüyoruz.

Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller: İstanbul’da 8; Antalya’da 4; Aydın, Adana, Gaziantep, Tekirdağ, Manisa ve Yozgat’ta 2 kadın öldürüldü.  Kadınların 28’i kendi evlerinde, 2’si arabada ve 1’i sığınma evine bağlı servise öldürülürken; diğerleri sokakta, arazide, tarlada, sulama kanalına veya denize atılarak öldürüldü.  Ekim ayında öldürülen kadınlardan biri Alman uyruklu, 3’ü Suriyeliydi.

"32 çocuk istismara uğradı"

Ekim ayından istismar uğrayan çocuklar en çok okullarında, okul çıkışında, parklarda istismara uğruyorlar. Tekirdağ’da Ogün Ö., farklı zamanlarda gittiği parklarda, çocukları çikolata ve şekerle kandırıp cinsel istismarda bulunduğu çevredekilerin fark etmesiyle açığa çıkartıldı. İhbar üzerine gözaltına alınan Ogün Ö’nün 12 çocuğa istismarda bulunduğu açığa çıktı. Samsun’da İlkokulun kantininde çalıştığı 65 yaşındaki A.A.’nın 8 yaşlarındaki 2 kız çocuğuna kantinde bedava sakız ve şeker vererek kandırıp tacizde bulunduğu öğrenildi. A.A. ;çıkarıldığı nöbetçi mahkemede“çocuğun cinsel istismarı”suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'de istismarına uğramış çocuk oranı yüzde 33, son 10 yılda sadece cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı 250 bin civarındadır. Yine bu araştırmaya göre çocuk istismarında dünya üçüncüsüyüz.

"25 kadına cinsel şiddet uygulandı"

11 kadın en yakınları tarafından ( eski nişanlısı, sevgilisi, eşi, akraba, öğretmeni, komşusu) , 14 kadın tanımadığı erkekler tarafından cinsel şiddete maruz kaldı. 10 kadın tecavüze uğradı, 15 kadın taciz edildi. Bu ay cinsel şiddet uygulanan kadınların 3’ü engelliydi, 2 kadın yabancı uyrukluydu. İstanbul’da öğrenci Elmira yol tarifi sorduğu kişi tarafından tecavüze uğrarken, Bodrum’da Ukraynalı Y.B. güneşlenirken iki kişi tarafından taciz edildi. Afyon’da, zihinsel engelli 17 yaşındaki K.C.'ye tecavüz ettiği iddia edilen 6 kişi tutuklandı.

Tecavüze direnen kadınlar işkencelere maruz kalabiliyor, öldürülebiliyorlar. Samsun’da R.P.; Azerbeycan uyruklu Arzu İsmayilova’ya  cinsel saldırıda bulunmak isteyince İsmayilova buna kaşı koydu ve saldırgan tecavüz edemeyeceğini anlayınca yüzüne kezzap döktü.  Aydın’da Eylem Kanık tecavüze direndiği için öldürüldü.

"Kayıpları bulmak için öldürülmesi gerekmiyor"

Ankara'da 14 yaşında Yükseköğretim Sınavına Giriş Formu almak için evden çıkan Melike 7 yıldır kayıp. Bu süre zarfında 17 mezar açılırken; 14 yaşındayken kaçırıp, 20 gün bir evde alıkoyduğu tespit edilen ve cezaevine konulan sanıklar M.A., O.M. ve C.Y., kısa sürede tahliye edilerek tutuksuz yargılanıyorlar.

Kocaeli'de 2016 yılından bu yana kayıp olan E.A.’nın cesedi Marmara Denizi'nde bulundu. Olayın kadın cinayeti olduğu anlaşılmasıyla polis, 1 kişiyi gözaltına aldı.

"Kadın cinayetlerinde yaş aralığı düşüyor"

Ekim ayında öldürülen kadınların %20’sini 19-24 yaş aralığındaki kadınlar oluşturuyor. Geçtiğimiz Eylül ayına göre bu oran %10 artış göstermiş durumda. Lisede okuyan 17 yaşındaki Helin Palandöken “ilişki teklifini reddettiği için” okuldan çıktığı sırada Pendik tren istasyonunda tüfekle öldürüldü.Ekim ayında öldürülen kadınların %20’sini 19-24 yaş aralığındaki kadınlar oluşturuyor. Geçtiğimiz Eylül ayına göre bu oran %10 artış göstermiş durumda. Lisede okuyan 17 yaşındaki Helin Palandöken “ilişki teklifini reddettiği için” okuldan çıktığı sırada Pendik tren istasyonunda tüfekle öldürüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi