Kanalizasyondan çıkan suya esnaftan tepki

Diyarbakır'da iş yerlerinin yoğunlukta olduğu yerde patlayan kanalizasyondan çıkan kirli su, esnafı canından bezdirdi.

Kanalizasyondan çıkan suya esnaftan tepki

Bağcılar Mahallesi Karaca Caddesi Gıda Toptancılar Sitesi'nde kanalizasyon sularının kendilerini oldukça rahatsız ettiğini ve işlerini engellediğini belirten esnaf, yetkililerin bir an önce harekete geçmelerini istedi.

Özellikle yağmur yağdığı zaman patlayan kanalizasyondan çıkan kirli suyun kendilerini zor durumda bıraktığını söyleyen esnaf, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (DİSKİ), özel mülkiyetteki boruları değiştirip belediyeye ait alandaki gider borularını değiştirmediği için tekrar sıkıntı yaşadıklarını savundu.

Kanalizasyondan çıkan suya esnaftan tepki

Esnaftan Mehmet Şirin Genel, "Biz buraya geleli 4 yıl oldu. Geldiğimizden beri bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Özellikle kışın yağmur başladıktan sonra kış bitene kadar hemen hemen her gün logar patlaması yaşanıyor. Bunun sebebi, gider borularının dar oluşudur. Boru, yağan yağmuru kaldıramadı, ondan dolayı buradan patlıyor. Belediyeye her müracaatımızda gelip vidanjörle açıyorlar, 2 gün sonra tekrar tıkanıp patlıyor. En son ısrarla üzerinde durduk. Bunların değişmesi gerektiğini söyledik. Gelip tespitini yaptılar, boruların dar olduğunu söylediler. Bu özel alana giren kısmını değiştirdiler ama belediye alanına giren boru kısmını değiştirmeyip, öyle bırakıp gittiler. Biz itiraz ettik, onlar da 'Gelip onu da yapacağız.' dediler ama 6 aydır gelen giden yok. Bu sorunun giderilmesi için özel alandan itibaren belediye kısmına giren alandaki boruların da değişmesi lazım. O borular genişletilmediği sürece bu sorun devam edecek. Bu logar suyudur, bu patlamadan çıkan kirli su, Gıda Toptancılar Sitesi'nin içerisine de giriyor. Bütün esnaflar etkileniyor. Biz burada sabahtan akşama kadar bu kokuyu çekiyoruz, bizim sağlığımız açısından tehlikelidir. Bu binanın çocukları balkona çıkınca kokudan etkileniyorlar. Yetkililerden ricamız, bir an önce gelip bu sorunu halletmeleridir." dedi.

"Tıkanma bedeli için bize 15 bin TL biçtiler"

DİSKİ'nin, daha önce gelip tıkanan boruları açtığını ve karşılığında kendilerinden 15 bin TL aldığını bildiren Mehmet Başoğul, şunları söyledi:

"Burayı 2015'te devraldım. Geldiğimden beri bu pisliğin içindeyiz. Burada Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) var ve cami girişidir. Bu kadar esnaf gelip gidiyor. Rezilliği görüyorsunuz. O kadar itiraz etmemize, her hafta telefon açmamıza rağmen DİSKİ bir araç gönderdi, tıkanan kısmı açtı. Ertesi gün aynı şekilde tıkanma oldu. Geçtiğimiz yaz geldiler, yaptılar. Bize bedeli için 15 bin TL biçtiler. Ondan sonra aynı sorun devam ediyor. Onlara ait olan kısmı yapmadılar, paralı olan yeri yaptılar. Sabahtan beri iki seferdir telefon açmışım, halen de sorun çözülmemiş. Biz yetkililerden buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz."

"Kokudan rahatsız oluyoruz"

Kanalizasyon suyunun patladığı Mehmet Zülküf Apartmanı'nın yöneticisi Hacı Mustafa Özbilmez ise "Bu patlama 6-7 senedir devam ediyor. Yağmurların yağmasıyla birlikte bu patlama meydana geliyor. Bu, belediyenin logarlarının dar oluşundan kaynaklanıyor. Biz belediyeye başvurduk, belediye geldi ve sözde bu logarları genişletti. Bizden 15 bin TL aldılar. Aynı tas aynı tarak, patlaklar yine devam ediyor. Ben, DİSKİ İçme Suyu Daire Başkanlığından Mehmet Bilgin'in yanına gittim. Beni aldı yanına, konuşturdu ve başka yere havale etti. Başka yerde de beni başka yere havale ettiler. Beni böyle oyaladılar ve yapmadılar. Biz kokudan ve sağlık açısından rahatsız oluyoruz. Caddemiz de sular altında kalmış. Tuvaletin bütün suları, pislikleri yolun üstündedir. Yetkililer tekrar gelsinler, kontrol etsinler. Buranın ne halde olduğunu görsünler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz