Kani Beko: 1 Mayıs ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’de saat 11.30’da yapılan basın açıklamasında Kani Beko; “ Uluslararası Birlik Dayanışma ve Mücadele gününü, tabii ki 1 Mayıs’a yakışan bir şekilde İstanbul’da da kutlamak istiyorduk. Ancak Şişli ve Beşiktaş’ta bir araya gelen arkadaşlarımıza karşı yapılan faşist saldırılar sonrasında birçok arkadaşımız yaralandı. 300’e yakın işçi arkadaşımız gözaltına alındı. 1 Mayıs ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Kani Beko: 1 Mayıs ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız

“İstanbul’da yaşayan 15 milyona yakın insana işkence yapan, yani tabiri caizse kendi halkına işkence yapan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Dün biz türkülerle, şarkılarla, yan yana omuz omuza demokratik, siyasi sosyal taleplerimizi, demokratik bir şekilde hakkımız olan, işçilerin anasının ak sütü gibi hakkı olan Taksim alanında 1 Mayıs kutlaması yapmak istiyorduk. Ama faşizan bir tutumla karşı karşıya kaldık” diyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko sözlerini şöyle sürdürdü:

“DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK SARAYIN SOYTARILARINA DA LAZIM OLACAK”
"Ama benim buradan saray soytarılarına bir hatırlatmam olacak. Bir gün mutlaka demokrasi, adalet, özgürlük sarayın soytarılarına da mutlaka lazım olacak. 30 Nisan günü bu ülkenin Başbakanı Taksim’in karanfillerle gelenlere açık olduğunu söylemişti. O Başbakan’ın polislerinin, yüzlerce karanfilden oluşan 1 Mayıs çelengini postallarıyla nasıl çiğnediğini ise tüm dünya izledi. Yerde yatan insanlar bile coplandı, tekmelendi. Polis şiddetine maruz kalan bir insana şefkatle yaklaşan bir sokak köpeği dahi o tekmelerden nasibini aldı. Biz biliyoruz ki, Taksim yasaklandıkça Türkiye özgür olamaz. Taksim işçilere kapalı oldukça Türkiye demokratik olamaz. Bu nedenle Taksim 1 Mayıs alanından vazgeçmemizi bekleyenler boşuna beklemesinler. Çünkü biz özgürlükten de demokrasiden de vazgeçmeyiz. AKP hükümetinin ve tüm sorumlu yöneticilerin tüm bu yasadışı engelleme ve uygulamalarıyla ilgili hukuksal mücadelemiz de sürecektir. İşçi sınıfına, emekçilere ve halkımıza 1 Mayıs’ta uyguladıkları baskı ve şiddet yanlarına kalmayacaktır” dedi

1 MAYIS’TA ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARI VE PLASTİK MERMİLERİ GÖSTERDİ

Beko “Öncelikle sayın Başbakan televizyondan bir çağrı yaptı. Dedi ki, ‘1 Mayıs günü Taksim’e ellerinde karanfilleriyle olan işçiler Taksim’de 1 Mayıslarını kutlayabilirler’ dedi. Biz de tabii ki, Başbakan, sözünün eridir diye karanfillerimizi aldık. Gelsinler, karanfillerini koysunlar dedi. Bu konuşmayı 30 Nisan günü yapmıştı. Ve karanfilleriyle yola çıkan arkadaşlarımızın sonu böyle”, diyerek 1 Mayıs günü çekilen fotoğrafları gösterdi.
DiSK Genel Başkanı Kani Beko “Bakın size kısa bir hatırlatmada bulunayım. O gün polisin bize karşı kullanmış olduğu bu silahların içinde, bu görmüş olduğunuz bu kimyasal bir madde var. Bunlar iler ki günlerde eli değen, soluyan insanlarda kanser olma ihtimali var. Bunlar bu ülkenin işçilerine, kamu çalışanlarına, mühendislerine, hekimlerine, öğrencilerine ve emeklilerine dolayısıyla sizlere atıldı. Düşünebiliyor musunuz? Bu kadar acımasız bir siyasi iktidar. Yani Taksim’in kapılarını açtınız, türküleri söyledik. Anmamızı yaptık. Şarkıları söyledik. Peki ne olacak. Ben de soruyorum şimdi. Sayın Başbakan’a; Sözünün eri ol. Yani çıkıp orada yıllarca taşeron olarak çalışan, yıllarca asgari ücretle çalışan bu insanların yıllarca vermiş oldukları bir hukuksal mücadele var. Kazanılmış hakları var” dedi.

“BİZ POLİS VE JANDARMA İLE ÇATIŞMAK İSTEMİYORUZ”

TKP’yi Taksim Meydanı’na makul sayı ile çıktığı için kutladığını söyleyen Kani Beko, "Sonucunu gördünüz. Beşiktaş’ta müdahale olmadan önce Vali beyle görüştük. Görüşme aynen şöyle. Sabahın erken saatlerinde hem Şişli, hem Beşiktaş’ın meydanlara çıkan tüm yollarını kapatmışsınız. Onlarca telefon aldım. İşçiler buralara gelemediler. Önce biz emniyetten Beşiktaş’ta etrafa sarılan barikatların kaldırılmasını talep etti. Onlar da kabul ettiler. Barikatlar açıldı. Daha sonra üç bine yakın kişi geldi. Gelen arkadaşlarımızla bir değerlendirme yaptık. Biz oraya gelen arkadaşlarımızın polis veya jandarma ile çatışmasını istemiyoruz. Son bir kez Vali beyle de görüştük. Ben bunları kendisine anlattım. Burada en fazla üç bine yakın arkadaşımız var. Barikatları açın da arkadaşlarımızla beraber, türkülerle, şarkılarla, karanfillerimizle 1 Mayıs alanına gidelim dedim. Anladığım kadarı ile elbette kendisi de istiyordu bana göre öyle" diye konuştu.

“SON TALİMATI SAYIN CUMHURBAŞKANI VERİYOR”

Kani Beko, “Ama her zaman söylediğim gibi, direk konuşmakta fayda var. Bu kararların son talimatını veren sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

ANONS YAPILMADI

Müdahale öncesi uyarı anonsu yapılmadığına dikkat çeken Kani Beko, “Üç bin kişi de olsa, Taksim’e çıkış yok talimatı alındı ki, biz oradan ayrıldığımız da kurum temsilcileri ile bir değerlendirme yapacaktık ki, anons yapılmadan, ikaz edilmeden biber gazı, polis saldırısı. Kolumuzu. Kanatlarımızı kırdılar. Çiçekleri parçaladılar” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

"1 Mayısla ilgili suç duyurusunda bulunacak mısınız?" sorusu üzerine, Kani Beko, “Biz bu basın toplantısında sonra kurum temsilcileri ile biraraya geleceğiz. Elimizdeki verileri topladıktan sonra bu yıl da dava açmayı düşünüyoruz. Türkiye’deki mahkemelerde hukuk tükenirse AİHM’ye kadar başvuracağız” diye konuştu.

“AKP DÖNEMİNDE ÖLEN 15 BİN İŞÇİNİN HESABINI SORACAĞIZ”

Kani Beko, “13 Mayıs’ta Soma katliamının yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara çıkacağız. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alınmadığı için AKP iktidarı döneminde ölen 15 bin işçinin hesabını soracağız. İş cinayetlerinin sona ermesi için taleplerimizi ifade edecek, bu cinayetlerin gerçek sorumlularını karşı ayağa kalkacağız. 16 Mayıs’ta Soma’da düzenleyeceğiz mitingde buluşacağız. İkinci görevimiz seçimlere dairdir. Hergün ama hergün bulunduğumuz her yerde milyonlarca işçiyi, kamu çalışanını, mühendisi, hekimi, emekliyi, işsizi, emekten, eşitlikten barıştan, özgürlükten demokrasiden yana partilere oy vermeye çağıracağız” dedi.

Kaynak: DHA