Görüş Bildir

Kayım eylemi!

DTK, HDK ve HDP eşbaşkanları Diyarbakır'da yaptıkları kitlesel basın açıklaması ile HDP'li belediyelere yönelik operasyona tepki gösterisinde bulundu.

Kayım eylemi!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine kayyım atanmasıyla ilgili Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP eşbaşkanları dün Diyarbakır’da kitlesel basın açıklaması için bir araya geldi.

Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde yapılması planlanan açıklama öncesi polis yoğun önlem aldı. Açıklamanın yapılmasına izin vermeyen polis ile HDP’li milletvekillerinin görüşmesi sonrası Sanat Sokağı’nda toplanan kitle, polis kordonu altında AZC Plaza’nın önüne kadar yürüdü.

Açıklamaya, HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli, HDP Miletvekilleri Leyla Güven, Berdan Öztürk, Gülistan Koçyiğit, Murat Çepni, Saruhan Oluç, Fatma Kurtalan, İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, Meral Danış Beştaş, Filiz Kerestecioğlu katıldı.,

TEMELLİ: ABLUKALARI YIKACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Biz abluka altında yaşamayacağız. Ablukaları yıkacağız. Bizler burada halkımızla birlikte sokaklardayız. Bu kent bizim kentimiz. O yüzden Amed, Mardin ve Van ‘Ya me ye’ diyoruz. Hakikatin sesini asla kısamayacaklar.

Parlamentoya uyarı ve protesto mesajı verdik. Ülkenin kentlerine kayyım atanırken, parlamentonun duyarsız ve kayıtsız kalması kabul edilemez. Parlamento öncelikle bu saldırıyı kendisine yönelik kabul etmeli ve inisiyatif almalı. Kayyum şiddettir, zülümdür. Bir faşist düzendir. Bu düzene her şeyden önce parlamenterler karşı çıkmalıdır. Bu yüzden 3 günlük eylemimizle tüm milletvekillerine çağrımızdır; bu zulme sessiz kalmayın. Kürt halkı arkanızdadır. Yasalardan aldığınız güçle gereğini yapın. Yapmazsanız bilin ki, kayyım size de atanmıştır. Kayyım şiddetiyle arkadaşlarımızı tutukluyorlar. Bir kişi bile kalsak bu düzene karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” iddiasında bulundu.

GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit : “Burayı yok etmek üzerine kurulan siyasete karşı buradayız. Bugün Şark ıslahat planı güncellenmiştir. Siz içeride de dışarda da Kürtlerle savaşıyorsunuz. Kürtler bütün demokratikleşmek istiyorlar. Tıpkı bizim burada yaptığımız gibi eşit yurttaşlık, anayasal haklar istiyoruz. Peki siz buna izin veriyor musunuz? Sizin Kürtleri yok sayan anlayışınıza karşı dün direndik bu gün de direniyoruz, yarın da direneceğiz.”

SEÇİLMİŞLERE YÖNELİK OPERASYON

TİP Genel Başkanı Erkân Baş: “Seçilmişlere dönük zorbalığa karşı onlarla omuz omuza olduğumuzu söylemek için buradayız. Türkiye emekçilerine, yoksullarına seslenmek istiyoruz. Burada bizi ablukaya alanlar kayyım atayan, seçilmişlerimizi tutuklayanlar, bizi yoksullaştıranlar, kadınlarımızı katledenler, çocuklarımızı geleceksiz bırakanlardır. Türk ve Kürt kardeşliğini bozabilecek hicbir güç yoktur. Mutlaka barış, kardeşlik, özgürlük kazanacaktır.”

TEMELLİ SANAT SOKAĞI’NDA YÜRÜDÜ

Kayyım protestosu eylemi sona erdi. Eylemin ardından Temelli milletvekilleriyle birlikte Sanat Sokağı’nda yürüdü. Destek olan bir kısım vatandaşla selamlaşan Temelli ile kitlenin ardından polis de Sanat Sokağı’na girdi ve kitleye dağılın uyarısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi