Kayıp yakınlarından Görümlü faillerinin beraatına tepki

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınları, bu hafta Görümlü davasında yargılanan faillerin beraat etmesine tepki göstererek, 1990'lı yılarda yaşanan insanlık suçlarının 2000'lerde yargı eliyle aklanmaya çalışıldığını belirtti.

Kayıp yakınlarından Görümlü faillerinin beraatına tepki

M. Emin FİDAN

DİYARBAKIR-İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 334'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eylemde, üzerinde kayıpların fotoğraflarının bulunduğu pankart yere serilerek, kayıp fotoğrafları yakınları tarafından taşındı. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Muhterem Süren, Türkiye'deki yargı pratiğinin failleri yargılamaktan ziyade, devlet ve failleri aklamanın bir yolu haline geldiğini belirtti.

KAYIP YAKINLARI

1993 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü köyünde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 6 yurttaş ile ilgili görülen davada sanık olarak yargılanan Emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve 5 rütbeli hakkında beraat kararı verilmesine tepki gösteren Süren, "Diğer davalarda olduğu bu davada, önce güvenlik gerekçesiyle farklı bir yere alındı. Kamuoyunun bilgisinden uzaklaştırılmaya çalışıldı. Dün sanıklara beraat kararı verildi. Yine Cizre JİTEM davası olarak bildiğimiz davada da tüm sanıklar hakkında beraat talep edildi. Öncesinde de Musa Çitil davasında beraat kararı verilmişti. Tüm bunlar 90'lı yıllarda işlenen sistematik işkence, kaybetme ve cinayetlerin, 2000'lerde yargı eliyle aklanmaya çalışıldığını göstermektedir" dedi.

'İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR ZAMANAŞIMI UĞRATILAMAZ!'

35 yıl önce Çorum'da, 22 yıl önce ise Sivas'ta Alevilere yönelik gerçekleşen katliamlara dikkat çeken Süren, Alevilerin gördükleri baskı ve tehditler nedeniyle halen can güvenliklerinin bulunmadığını söyledi.

Ardından Sivas katliamında yaşamını yitirenler ve tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz