KCK davasına devam

KCK davası kapsamında Prof. Dr Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 193 şüpheli bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.

KCK davasına devam

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak 132'si tutuklu 23'ü yakalamalı 193 şüphelinin yargılanması Silivri Cezaevi Kampüsü yanında yer alan duruşma salonunda yapılacak. İlk kez hakim karşısına çıkacak sanıklardan Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 19 ile 38,5 yıl arasında hapis istenirken, Ragıp Zarakolu'nun ise ''PKK/KCK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapsi talep ediliyor.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen tarafından hazırlanan iddianamede diğer sanıklar hakkında ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek ile 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 39 ile 118,5 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

 

PKK'NIN KURULUŞ YAPISI

KCK'nın İstanbul'daki üst yönetiminin anlatıldığı iddianamede örgütün Murat Karayılan'dan sonra gelen üst düzey yöneticileri Ali Durç ve Kudbettin Yazbaşı da sanıklar arasında yer alıyor. Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede PKK'nın kuruluşu, yapısı, örgüt adına gerçekleştirilen eylemlere de yer veriliyor.

KCK sözleşmesi, toplantılar ve Siyaset Akademisi'ne yer verilen iddianamede, Prof. Dr. Ersanlı'nın da ders verdiği akademinin "PKK'nın şehirdeki ideolojik eğitim merkezi" olarak kabul edildiği ifade ediliyor. İddianamede şüpheliler arasında yer alan yayıncı Ragıp Zarakolu'nun PKK/KCK terör örgütünün şehir merkezindeki yapılanmalarına ve dağ kadrosuna eleman yetiştirme merkezi gibi işlev gören siyaset akademisinde ders verdiği ve Zarakolu'nun PKK/KCK terör örgütü ve onun uzantıları tarafından lehte propaganda amacıyla kullanıldığı belirtiliyor.

KAOS VE KARGAŞA YARATMAK

PKK'NIN üst yapılanması olan ''KCK Türkiye Meclisi''nin ''İstanbul İl Yürütmesi'' tarafından BDP İstanbul il ve ilçe başkanlığı binalarında toplantılar yapıldığı ve bu toplantılara örgütün İstanbul'daki üst düzey yöneticileri ile örgütü sevk ve idare eden çekirdek kadronun katıldığının öğrenilmesi üzerine mahkeme kararıyla ortam dinlemesi yapıldığı kaydedilen iddianamede, PKK ve KCK terör örgütlerinin toplumda kaos ve kargaşa oluşturma genel stratejisi kapsamında İstanbul'da yapılan tüm yasa dışı eylemlerin bu toplantılarda karara bağlandığı, eylem kararlarının bazen toplantılarda gün, ay, katılacak gruplar, icra tarzı gibi detaylara kadar belirlendiği, kentin değişik yerlerinde ve farklı zamanlarda yapılan tüm terör eylemlerinin planlı olduğu, hatta bu eylemlerde kullanılan örneğin molotofkokteyli, bez afiş ve benzeri şeylerin masraflarının dahi bu yapılanma tarafından karşılandığı öne sürülüyor.

''KCK Türkiye Meclisi Sorumlusu''nun halen Avrupa'da bulunduğu anlaşılan Sabri Ok olduğu, OK'a bağlı olarak ''KCK Yürütme Kurulu''nun sanıklar Nihat Oğraş, Kutbettin Yazbaşı ve Ali Durç'tan oluştuğu, bu yürütmeye bağlı olarak ''KCK İstanbul İl Yürütme Sorumlusu''nun ise Mümtaz Aydeniz olduğu 2400 sayfalık iddianamede yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz