Görüş Bildir

Kemikler 100 yıllık!

Savcılık, "Ölüm nedenini açıklayacak bulgu yok. Bulunan kemikler en az 100 yıllık, bir kısmı hayvan kemiği. Bütünlüğü bozulmamış kemiklerin üzerinde herhangi bir yanıcı alet, silah lezyonuna rastlanmamıştır" denildi.

Kemikler 100 yıllık!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu'nca İçkale'deki kazılarda çıkarılan kemiklerde yapılan incelemede, "en az 100 yıl toprak altında kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiğini, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığını" bildirdi.

KEMİKLERİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yazılı açıklamada, 11 Ocak 2012'de Diyarbakır'ın Sur ilçesi İçkale mevkisindeki eski cezaevi yanında, Diyarbakır Müze Müdürlüğünce yapılan alt yapı çalışmaları sırasında insan kafatası parçaları ile insana ait olduğu değerlendirilen çok sayıda kemiğin bulunduğu belirtildi.

Bunun üzerine soruşturma başlatıldığı, elde edilen insan kafatası ve kemiklerinin, yürütülmekte olan faili meçhul cinayetlerle bağlantılı olabileceği değerlendirildiğinden soruşturma evrakının Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin soruşturma sırasına kaydedildiği vurgulanan açıklamada, soruşturma kapsamında bölgede yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda kafatası parçası ve insana ait olduğu değerlendirilen kemik parçalarının çıkarıldığı ifade edildi.

100 YILLIK KEMİKLERDİR

Kazı çalışmalarında elde edilen kemiklerin, "DNA'larının tespitinin mümkün olup olmadığı ve ölüm tarihlerinin belirlenmesi" için 17 Ocak 2012 ve 24 Ocak 2012 tarihlerinde Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

SAVCILIĞIN AÇIKLAMASI

"İnceleme sonucunda, tanzim edilen raporda özetle, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığı, bütünlüğü bozulmamış kemik dokuları üzerinde herhangi bir ateşli silah, kesici, delici, ezici alet veya herhangi bir patlayıcı oluşması muhtemel lezyon görülmediği, mevcut kemiklerde en az 100 yıl toprak altında kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildi. Kemikler çok uzun süre gömülü kalmaya bağlı olarak bütünlüğünü kaybetmiş, küçük kemik parçaları halinde olduğundan kaç kişiye ait oldukları, ölenlerin cinsiyet, yaşı gibi kimlik özelliklerinin morfolojik olarak tespit edilemediği, gönderilen kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait kemik ve diş örneklerinin bulunduğu, alınan diş örnekleri üzerinde moleküler genetik inceleme devam ediyor." Açıklamada, yapılan incelemenin tamamlanmasından sonra ek raporun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderileceği belirtilerek, soruşturmanın devam ettiği vurgulandı.

ADLİ TIP KURUMUNUN AÇIKLAMASI

Buarada, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nın incelenmesi sonucunda hazırlanan 5 maddelik raporda, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgunun saptanamadığı ve bütünlüğü bozulmamış kemik dokuları üzerinde herhangi bir ateşli silah, kesici, delici, ezici alet ya da patlayıcıyla oluşmuş bir lezyon görülmediği bildirildi. Kemiklerin en az 100 yıldır toprağın altında olduğu vurgulanan raporda, kemik parçaları arasında farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneğinin de bulunduğu belirtildi.

KİM KEMİKLERLE İLGİLİ NE SÖYLEMİŞTİ

 

 Bazı çevreler tarafından, kemiklerin TSK ya da devlet içinde örgütlenmiş gizli güvenlik örgütlerinin işlediği faili meçhul cinayetlerin kanıtları olduğu iddia edilmişti.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Diyarbakır'da çıkan kemiklerden de MHP rahatsız. Hani haktan, hukuktan bahsediyordunuz. Bunlar dün her şeyi hasıraltı ediyorlardı. Şimdi de bu zihniyet kemiklerin çıkmasından rahatsızlık duyuyor. Hasır altı yaptıkları yetmiyormuş gibi şimdi de toprak altı yapmak istiyorlar... Failli meçhullerin araştırılmasından memnun olmuyorlar. Toprak altındaki cesetler araştırılınca bir ucu Ergenekon'a diğer ucu PKK'ya ulaşacak...

KÜLTÜR BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY:

Bir mezarlık forumu yok. Hıristiyan veya Müslüman mezarlığı gibi gözükmüyor. Bir toplu Gömü yapılmış olabilir. Bunun izleme amacıyla mı, katliam amacıyla mı veya çevredeki buluntuların bir araya getirilmesi amacıyla mı yapıldığı adli tıp incelemesi sonucunda ortaya çıkacak. Kemikler 90'lı yıllara ait ise bunları bir şekilde resmeder ve hafızalara çakarız. İçkale eğer gerçekten bir katliam merkezi olarak kullanılmışsa elbette o acı hatıranın küllenmesini istemeyiz. 'İbret olsun' diye orayı koruyacak ve hafızalara kazıyacak düzenlemeyi düşünebiliriz. İçkale 12 Eylül darbesinden sonra sıkıyönetim savcılığı ve nezarethane olarak kullanıldı. O dönemdeki ürkütücü tablo hala hafızamda. 90'lı yıllarda da JİTEM merkezi olarak kullanıldığını biliyoruz.

TARIM BAKANI MEHDİ EKER

Benim izlenimim, dini bir gömülme tarzı pek görünmüyor. Böyle rastgele atılmış gibi. İncelemeden sonra çıkacak.

"PKK İTİRAFÇISI" ABDÜLKADİR AYGAN

 

Kafatasların bulunduğu yer daha önceden JİTEM'in merkezi olarak kullanılmıştı.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ŞUBE BAŞKANI RACİ BİLİCİ

 

Kemik ve kafataslarının çıktığı yer daha önce JİTEM'in sorgulama yeri olarak kullanıldı. Katliamların, faili meçhullerin, yargısız infazların yapıldığı yerdi burası. ve birçok sivil burada kaybedildi. Şu anda burada yapılan kazı çalışması sonucu insan kemiklerine rastlandı. İlk yapılan tespitte 6 tane insana ait kafatası olduğu belirlendi. Bize başvuran ailelerin başvuruları doğrultusunda kemiklerin çıktığı yere geldik ve savcıyla görüştük. Bazı aileler, yakınlarının buraya kaçırıldığını dile getirdi. Onların başvurusunu alıp DNA testi için resmi işlemlerde bulunacağız, umuyor ve diliyorum ki bazı başvuran aileler kemiklerine kavuşmuş olurlar, belki bir mezar taşına sahip olurlar.

MİLLETVEKİLİ GALİP ENSARİOĞLU

90'lı yılların, karanlık dönemlerin tanığıyız. Faili meçhuller, bunların iki bini aşkın ölümle sonuçlandı 3 binin üzerinde yakılan köy... 3 milyona yakın göçe zorlanan insan ve yüzbinlerce işkence... İçkale'de bulunan kemikler şikayet üzerine ortaya çıkmadı. İçkale mıntıkasında üç dört yıldır devam eden resterasyon çalışmaları var. Tesadüfen bulunmuş kemikler. O döneme ait olmadığı kayıplara ya da faili meçhullere ait olup olmadığı bilinmiyor. Cezaevinin yapılış tarihi 1880. Bulunan kemikler o tarihten sonraya ait. Bulunan kemikler mezarlık düzeni içinde tespit edilmiş değil. Üst üste atılmış cesetler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi