Kent turizmine uçak darbesi!

Bu yıl 3 milyon turist ağırlamak üzere yola çıkan Diyarbakır "uçak seferlerinin" düşürülmesi bu hedefe sekteye uğradı. İş adamları ve turizimciler büyük tepki gösterdi.

Kent turizmine uçak darbesi!

Ekonomik ve sosyal alanda değişim ve dönüşümü hedefleyen Diyarbakır, yaz döneminde 3 milyon turisti ağırlamayı hedeflerken Havalimanındaki pist bakımı ile Anadolu Jet başta olmak üzere diğer uçak firmalarının uçuş sayılarını düşürmesi, adeta bir darbe oldu. Yüzde 20'nin üzerindeki azalma, yolcu trafiğini büyük ölçüde etkilerken, uçak biletleri ise fahiş oranda yükseldi.

UÇAK BİLETLERİ FAHİŞ FİYATLA

Gün ve saate göre uçak biletleri 400 ila bin liraya varan oranda satılırken, THY'nin bir alt şirketi olan Anadolu Jet'in uçuş sayısını ve uçaklardaki koltuk sayısındaki azaltma, Bölge İ Adamları ile Turizimcilerin tepkisine yol açarken, bazı acentaların Diyarbakır seferlerini iptal etmeye başladığı öğrenildi.

UÇAK SEFERLERİ BİR DARBE

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 6 bin 600 uçak seferi yapılan Diyarbakır'da 2019 yılının ilk altı ayında ise bu rakamın 5 bin 500'e düşürüldüğünü söyledi. Yolcu sayısının da 2018 yılının ilk altı ayında 1 milyon 30 bin iken 2019 yılının ilk altı ayında 870 bine düşerek 160 bin yolcu kaybı yaşandığını anlatan Yeşil, bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerektiğini söyledi. Kent turizminin gelişmesi, iş adamlarının iş görüşmeleri ve vatandaşlar için uçuşların çok önemli olduğunu ifade eden Yeşil, "İş insanlarımız ticari görüşmeleri için Şanlıurfa, Elazığ gibi illerimizden batıya seyahat etmek zorunda kalmıştır.

BÖLGE İLLERİNDE ARTARKEN

Artan uçuş ücretleri nedeniyle vatandaş Avrupa uçuşu bedelinden fazla para ödemekte, bunlar kabul edilecek bir durum değil. Diyarbakır- Paris ile Diyarbakır- İstanbul uçuş bedeli arasında bir farklılık bulunmamaktadır. İstanbul uçuş ücreti Paris uçuş ücretinden daha pahalı, bu yanlış politikadan bir an evvel dönülmesi gerekiyor. Aksi taktirde kent turizmi, yatırım ve ihracatımız ciddi anlamda zarara uğrayacaktır. Diyarbakır Havalimanı, uluslararası uçuşların da yapıldığı modern ve yıllık 2 milyon yolcu sayısına ulaşmış bir havalimanıdır. İlimizin ve bölgemizin potansiyeli göz önünde bulundurularak iş ve dış hat seferlerinin çeşitlendirilmesi, ek seferlerin ilave edilmesi gerekmektedir. Yetkililerin bu konuya acil bir çözüm bulması gerekmektedir" dedi.

GÜNLÜK 35-40 SEFER OLMALI

TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Mehmet Akyıl ise 3 milyon turist hedefi olan bir kentte günlük en az 35-40 seferin yapılması gerektiğini söyledi. Akyıl, Diyarbakır'ın bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde adeta bir turizm merkezi konumuna geldiğini belirterek, "Diyarbakır'daki uçuş sayısı Adana, Trabzon, İzmir gibi illerimizdeki uçuş sayıları kadar olmalıdır. Kentte gelen her uçakta turist grubu bulunmaktadır. Uçuş sayılarının düşük kalması otomatikman fiyatların yükselmesine neden oldu. Diyarbakır'dan yapılan seyahatlere sefer yetersizliği ve yolcu yoğunluğu nedeniyle yüksek fiyat çıkmaktadır. Yüksek fiyatta kente olan ilgiyi azalmaktadır. Bu nedenle acilen ilimize tüm uçak firmaları ek seferler çıkarılıp uçuş sayılarını da arttırmalıdırlar" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz