Görüş Bildir

Kepenk kapatma zulümdür

Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Turgay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kepenk kapatma ve buna benzer olayların insanların yaşamına zarar verdiği için kul hakkı olduğunu belirterek, yapılanların halka zulüm olduğunu söyledi.

Kepenk kapatma zulümdür

Turgay, esnafa kepenk kapattırmanın kul hakkı ve büyük zulüm olduğunu ifade etti. İnsanların malı, canı, nesli, aklı, namusu, inancı fikri ve düşüncesinin saygıdeğer olduğunu anlatan Turgay, şöyle konuştu: "Hepsine kendimize duyduğumuz saygıyı duymamız gerekiyor. Ben kendi maddi ve manevi değerlerime tanıdığım hak, hukuku ve malıma, canıma, namusuma, dinime, kültürüme tanıdığım hak ve hukuku eşit düzeyde tüm insanlara tanımadığım zaman ne imanım olur ne İslam'ım olur. Peygamber efendimiz ‘kendin için ne istiyorsan bütün insanlar için istemedikçe Müslüman olamazsın’ diyor. Bu çizgileri net ve kalın bir şekilde belirlemek lazım. İman ve İslam sadece sözle değil, insan hakları açısından da dikkatli olmamızı gerektirir."

"İNSANLARA ZARAR VERMEK KUL HAKKIDIR"

İnsanlara zarar vermenin kul hakkı olduğunu belirten Nurettin Turgay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu duygularla konuşmak ve hareket etmek gerekir. Bunu böyle belirttikten sonra şunu söylemek istiyorum. Sokağa çıkma yasakları, kepenk kapatma ve buna benzer çeşitli olaylar ne olursa olsun başka insanlara zararlı olmak, kul hakkıdır, günahtır ve zulümdür. Hangi insan olursa olsun, hangi inanç, hangi ırka, hangi cinse mensup olursa olsun fark etmez. İnsan insandır. Söylediğim gibi Allah, alemlerin rabbidir. Allah kadının da, erkeğin de, Müslümanın da, gayrimüslimin de tüm insanların Rabbidir. İnsanların hakkına hukukuna yararlı olmak, zararlı olmamak gerekir. Zararlı olduğumuz zaman günaha, vebale giriyoruz. İslam dünyasında bu ölçü yapılmadığından dolayı Kur'anın pek çok ayetinde dile getirilen adalet uygulanmadığından bu problemler yaşanıyor. İslamsızlık var. Lafta İslam var uygulamada yok.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi