Kepenk kapattırma kararları KCK'nın kent meclislerinde alınmış

Doğu ve Güneydoğu’da esnafa kepenk kapattırma kararlarını, Şırnak’ta KCK bünyesinde faaliyet gösteren kent meclislerinin aldığı ortaya çıktı.

Kepenk kapattırma kararları KCK'nın kent meclislerinde alınmış

Belediye binalarında haftalık toplantılar düzenleyen kent meclisinin eylemlerle ilgili kararlar aldığı iddia edildi. KCK bünyesindeki 'kent meclisleri'ne yönelik 23 Eylül 2011 tarihinde Şırnak ve ilçelerinde düzenlenen operasyonda yakalanan ve Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ile çok sayıda BDP yöneticinin aralarında bulunduğu 68 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklarla ilgili suçlamalar ile dosyadaki delillerin okunmasına devam edildi. Tutuklu yargılanan Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal örgüt yöneticiliği suçlamalarını reddetti. Uysal, katıldığı toplantıların KCK’nın olmadığını, parti çalışmaları olduğunu iddia etti. Mahkeme heyeti, sanık Sabri Ürkmez’in de örgüt üyeliğinden yargılandığını hatırlatarak, şahsın Şırnak’ta yapılan KCK’ın 5 ayrı kent meclisleri toplantısına katıldığı, öldürülen örgüt militanları için saygı duruşunda bulunduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, Ürkmez’e KCK toplantılarının yapıldığı salona giriş-çıkışlarının da fotoğraflarını gösterdi. Ürkmez ise toplantıların üyesi olduğu parti çalışmaları olduğunu savundu. Mahkeme heyeti Şırnak kırsalında terör örgütü adına faaliyet gösterirken güvenlik güçlerine teslim olan Şindar kod isimli Fatma Başçı’nın karakolda verdiği ifadesini de okudu. Başçı’nın ifadesinde Sabri Ürkmez’in KCK yapısı içinde faaliyetlerde bulunduğu ve gençleri dağa çıkarma çalışmaları yaptığı belirtildi. Mahkeme heyeti sanık Fırat Bilir’in evinde ele geçirilen belgede Ürkmez’in komisyonda görevli olduğu, Asli Atılgan isimli kişiden de ‘Kepenklerin kapatılması’ talimatı aldığı belirtildi.

AMAÇ: ETNİK KİMLİK ÜZERİNDEN ÖRGÜTSEL GÜCÜ MUHAFAZA ETMEK

Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kent meclisinin, örgüt elebaşılarının talimatları doğrultusunda kurulduğu belirtiliyor. Operasyonlarda ele geçirilen 'kurucu kent meclisi, ilçe meclisleri ve mahalle meclisleri' adlı yönetmelik taslaklarının gele geçirildiğine dikkat çekilen iddianamede, bu belgelerde yapılanmaya legal görünüm kazandırmak amacıyla BDP Danışma Meclisi ifadesi kullanıldığı belirtiliyor: "BDP Danışma Meclisleri (Demokratik Kent Meclisi) Program ve Tüzük Taslağı" adlı yazılı bir doküman hazırlanmıştır. Bu şekilde KCK kadrolarının aktif olarak barındırıldığı yapıların önümüzdeki süreçte şehir merkezlerindeki illegal tüm faaliyetlerin temel dinamiği haline geleceği anlaşılmıştır."

MAHALLEDE KONFERANS VERİLDİ

İddianameye göre, kent meclisleri 45 günde bir toplanıyor, altı ayda bir ara dönem toplantısı yaıyor. Yılda bir mahalle konferansı ile kendini yenileyen kent meclisi kendi içinde komiteler tarzı görev dağılımı yapıyor. İddianamede demokratik kent meclislerinin en önemli amacının 'toplumda etnik kimlik üzerinden örgütsel gücü muhafaza etmek' olduğu belirtiliyor. Dosyada yargılanan 44 tutuklu, 10 tutuksuz ve 14 firari olmak üzere 68 sanık hakkında 10 ile 20 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları isteniyor. 910 sayfalık iddianamede, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Balveren Belde Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız, Kumçatı Belde Belediye Başkanı Mehmet Demir ve BDP Şırnak İl Başkanı Agit İke'nin de aralarında bulunduğu 68 sanık, ''Terör örgütüne üye olma", "Terör örgütünün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetmek" ve "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarını işledikleri belirtiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz