Görüş Bildir

Koca açıkladı: Yalman ile ölüm sayısı üçe yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'yi korona virüsüyle ilgili bilgilendirdi. Koca, "Yakında bütün büyük şehirlerde test yapıyor olacağız. 13 bini ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu" dedi.

Koca açıkladı: Yalman ile ölüm sayısı üçe yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de korona virüsü oturumunda konuştu. Bakan Koca, ”Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir” dedi. Koca, yakında büyük şehirlerde korona testi yapılabileceğini söyledi.

Koca, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın korona virüsü nedeniyle öldüğünü de doğruladı. Koca, “Daha önce KOAH tanısı ile takip edilen bir hasta. Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test de negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu, özellikle giderek de yaygınlaşınca; akciğer ve benzeri KOAH olmasına rağmen şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Orduevi olmak üzere, herkes taranıyor. Testleri pozitif çıkanlar oldu, ne zaman dün? Bu durumda böyle bir vakada başta negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz” dedi.

İşte Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları:

DÜŞÜNÜLMEMİŞ ŞEYLERİ DÜŞÜNMEYE İHTİYACIMIZ VAR: Hangi sebeple huzurlarınızda olduğum açıktır. Türkiye ortak iradenin tüm kuvveti ile yüce Melis’te ortaya konmasını beklemektedir. Söylenen her söz başarıya doğru atılmış bir adım gibi olmalıdır. Düşünülmemiş şeyleri düşünmeye ihtiyacımız var. Yüce Meclis tarihi boyunca kritik önemde pek çok olayla karşı karşıya kaldı. Sahada sorunla mücadele eden profesyonellerine gerekli tüm desteği sağladı.

ÖLÜMLER İLERİ YAŞLARDA: Meclis’in iradesi toplumun direnmesinin kat be kat artması demektir. Sizler çekirdekten yetişmiş siyasetçiler olarak toplum psikolojisi çok biliyorsunuz. Ölümler genellikle ileri yaşlarda, diyabet, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalıkları başta olmak üzere gerçekleşti. DSÖ 11 Mart 2020 tarihinde pandemi yani tüm dünyayı etkileyen salgın ilan etmiştir.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ: Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yangın belirtileri ateş öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Daha ilerde böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşmektedir. DSÖ’nün Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait Kovid -19’a ait ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.

            Yalman için açıklama: Korona kanaati oluştu

18 MERKEZDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI: Bugün itibariyle iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkezde çalışmaya başladığını söylemek istiyorum. 10 Ocak tarihinden itibaren ülkemiz hızlı ve aktif davranmıştır. Riskten koruyucu tedbirleri erkenden aldık, sürecin ilk gününden itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyet ve yakından takip etmeleriyle ve Bilim Kurulu ve Bakanlığımızın önerilerinin devreye girmiş olmasının bu başarıda büyük ve en önemli payının olduğunu söylemek istiyorum.

SINIR KAPILARI KAPANDI: Sınır komşularımızın virüsle mücadelesinin zaafiyet içinde olduğunu görerek sınır kapılarımızı kapattık. Vatandaşlarımızı kontrol ve 14 günlük izolasyon ile kabul ettik. Olay 11 Mart’ta pandemi olarak tanımlandı. Atılacak adımlar kamu kurumlarımıza bildirilmişti.

Vermek istediğim bazı bilgiler var. Hava meydanlarında termal kamera uygulamasıyla 4 milyon 603 bin yolcumuzu taramadan geçirdik. Kara hudut kapılarımızda 189 bin yolcudan 1103’ü gözetim altına alınmıştır.

MÜCADELEDE YARDIMCI OLUN: Umre’den dönen vatandaşlarımız izole altına alınmış ve özellikle Umre’den gelen bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek olan vatandaşımızı artık evlerinde değil boş olan öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hızla karar verdik. Paniğe yol açmayı hedefleyen bazı kişiler olduğunu da gözlüyoruz. Uydurma haberler, sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar tümüyle ahlak sınırları dışındadır. Bunlarla mücadelede lütfen bizlere yardımcı olun.

HASTANELERİN DURUMU: Şimdi de hastanelerin durumuna değinmek istiyorum. Hastalığın salgın hali alması halinde 13 bini ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtığımız şehir hastalarına rağmen yatak sayımız Avrupa ve OECD’nin altındadır.

YAKINDA BÜTÜN BÜYÜK ŞEHİRLERDE TEST YAPABİLİR OLACAĞIZ: Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabilir olacağız. Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Antijel üzerinden hızla sonuç veren bu tanı kiti içinde bütün illerimize vererek, pozitif çıktığında bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptığımızı, yarın da geleceğini müjdelemek istiyorum. Hedef de 10 – 15 bin yapabilir hale gelmek istiyoruz. Özellikle yurt dışından gelen 1 Mart itibariyle bugüne kadar gelen kişi sayısı 372 bin kişi olduğunu gördük. Sadece bir günde 132 bin aile hekimlerimiz üzerinde tarama yapıldığını söylemek istiyorum. Başta aile hekimlerimiz olmak üzere tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

SAĞLIK PERSONELİNE ALKIŞ: Sağlık personelinin çalışma düzenlerinde bazı değişiklikler yaptık. Üniversite hastanelerimiz dahil tüm hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz. İki gün önce altı üniversitemize gece yarısı her birine 50 bin maske gönderdik. Riski göğüsleyerek hastalarla doğrudan temas etmesi gereken kişiler sağlık personelimizdir. İzinlerini iptal ettik. Sağlık personelimizin iş yükü, hem de maruz kaldığı risk artmış durumda. Sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece fedakarlık duygularına yönelik bir motivasyon yetersizdir. Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelimizin verdikleri mücadeleye karşı hak ettikleri itibarın milletimizin nezdinde yerini biliyorum.

YALMAN’IN İLK TESTİ NEGATİF ÇIKMIŞTI: Sayın Paşamız Aytaç Yalman Paşa’nın vefatıyla ilgili net ifade etmek istiyorum. KOAH tanısı ile takip edilen bir hasta Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. Ve o dönemde yapılan test de negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu, özellikle giderek de son dönem yaygınlaşınca; akciğer ve benzeri KOAH olmasına rağmen şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Yani orduevi olmak üzere, herkes taranıyor. Bu tarama sürecinde eşi dahil pozitif çıkanlar oldu, ne zaman dün? Bu durumda böyle bir vakada başta negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz. Tersini söyleyeyim. Başta pozitif olup, yine yoğun bakım şartlarında yatan halen üç gün sonra negatif olan, yedi gün sonra pozitif olan vakamız da var. Biz bunu yeni tanıyoruz. Bir pencere dönemi olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu dönemde bizim nasıl hassasiyetle yaklaştığımızı, böyle bir vaka bile beklemeden erken dönemde taramaya çıktığımızı, biz testleri yapıncaya kadar 14 günlük süreyi doldurana kadar hiçbir şekilde temas etmeyin önlemini aldık. Eşi ve yakınlarında pozitif çıkması nedeniyle de geriye dönük, hastanedeki hekim arkadaşlar bunu korona virüs olabilir şeklinde yorumladılar. Dolayısıyla bu anlamda hayatını kaybeden vaka sayımız 3 kişi oldu. Kendilerine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi