Köyün merası Peşkeş çekildi

Kayapınar'a bağlı Sarıyatak köyündeki mera, ranta dayalı skandal bir kararla köylünün elinden alınarak, Bazalt Taş işletmesine peşkeş çekildi. Köylülerin itirazı ikinci bir skandalı da gün ışığına çıkardı. Tapu Müdürlüğü mera arazinin tümünü hazineye tapu ettiği ortaya çıktı.

Köyün merası Peşkeş çekildi

Başyazarımız Mehmet Ali Altındağ, kamuoyunda uzun süreden beri tartışılan Diyarbakır'daki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ile İlçe Tapu Müdürlükleri arasındaki, "toplulaştırma" ve "hazine arazileri" ile "mera arazilerinin" keyfi uygulamalarla, belli kişilere peşkeş çekilmesini belgeleriyle birlikte köşesine taşıdı.

Altındağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığını da, ortaya koyduğu belgelere ilişkin adlı işlem başlatılması çağrısını yaptığı köşesinde, Kayapınar ilçesine bağlı Sarıyatak köyündeki, mera'nın Bazalt Taş İşletmesine tahsil edilmesine yönelik yapılan keyfi ve hukuk dışı uygulamaya dikkat çekti. Altındağ'ın gündeme getirdiği belgede şu ifadeler yer aldı.

"Evveliyatının mera olan taşınmazın 48700 m2’lik kısmının bazalt işletme ruhsat sahası olarak tahsis amacı değişikliğine karar verildiği, ancak Kayapınar Tapu Müdürlüğü’nce sehven taşınmazın tamamının hazine adına tescil edildiği, bu nedenle gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için Kayapınar Tapu Müdürlüğü’nden talepte bulunulduğu anlaşıldığından."

Altındağ köşesinde, şu ifadelere yer verdi; "O firma orada para kazanıyor da o köylü vatandaş, hayvanlarını nasıl otlatacak, nasıl sulayacak, nasıl barındıracak? Sürülen tarlalar, buğday ve diğer mısır ürünleri o toz duman içinden, o taş ocağının dumanından ne kadar etkileniyor ve ürün sahipleri vatandaşlar nasıl mağdur oluyor, gidin onlardan sorun?

Altındağ, "Bir yandan birileri mağdur ediliyor bir yandan da birileri kalkındırılıyor" diyerek tepki gösterirken, "Halk adına kanunları işleterek kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceklerini belirtti. Altındağ, "Gönül arzu ediyor ki bundan sonra bu hususta seri olarak yazılacak belgeli yazılarımızı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından birer suç duyurusu olarak kabul edilsin" dedi.

Altındağ'ın konuyla ilgili yazısı için tıklayın...

Kaynak: Diyarbakır Söz