Görüş Bildir

“Kudüs, bir iman meselesedir”

Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu, Kudüs'a dair karar alan ABD’ye ve İsrail’e tepki gösterdi. Cuma Namazı sonrası yapılan açıklamada; "Kudüs bir iman meselesidir" denildi.

“Kudüs, bir iman meselesedir”

Diyarbakır ve çevresinde faaliyetlerde bulunan Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu, ABD’nin Kudüs Kararı ve İsrail’in Filistin’de yaptıkları zulümlere tepki olarak Diyarbakır’da Cuma namazı sonrası basın açıklamasında bulundu.

Mescidi Aksa’nın Hz. İbrahim, İshak ve daha onlarca peygamberin tevhid mücadelesinin yükseldiği yer olduğuna dikkat çeken Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) Başkanı M. Tayyip Elçi, Mescid-i Aksa’nın aynı zamanda Hz. Muhammed (as) ile beraber İsra ve Miraç mucizelerin yaşandığı yer olduğunu söyledi.

“Mescid-i Aksa, bir iman meselesedir”

Mescid-i Aksa’nın sadece Arapların bir sorunu olmadığını ifade eden MEDAV Başkanı M. Tayyip Elçi, sadece Filistinlilerin bir sorunu olmadığını da ekleyerek, Mescid-i Aksa’nın ümmeti Muhammed’in bir iman meselesi olduğunu dile getirdi.

“Aman ha!”

MEDAV Başkanı Elçi, “Allah bizleri ikaz ederek kâfirlerle dost olunmayacağını söylüyor. Aman ha Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Kim onları dost edinirse o da onlardandır. Allah bu konuda bizleri tehdit ediyor.” dedi.

“Tefekkür etmeliyiz!”

Elçi konuşmasının devamında, “Biz ne kadar onlarla stratejik ortaklarımız var desek de, anlaşmalarımız var desek de neticede Allah bize şöyle buyuruyor; ‘Sen onların dinine uymadıkça Yahudi ve Hıristiyanlar senden hoşnut olmazlar. Siz onları sevseniz de onlar sizi sevmez. Ümmet olarak, ferd olarak, toplum olarak, devlet yöneticileri olarak bu ayeti kerimeleri önümüze koyup tefekkür etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Zihinsel ve kültürel olarak işgal altındayız”

Elçi konuşmasının devamında, “Bugün sadece Kudüs işgal altında değil, hakikatte bugün bölgemiz bugün Diyarbakır, bugün ümmetin her tarafı işgal altındadır. Zihinsel ve kültürel olarak işgal altındadır. ABD ve İsrail önce zihnimizi ve kalbimizi işgal etmiştir. Bizim giyinimimiz, ahlakımız, sosyal yapımız, olaylara yaklaşımımız İslami ve Muhammedi değildir. Onlar önce bunları işgal etmişlerdir. Biz ne zaman sosyal yapımızı, aile yapımızı, kendimizi özgürleştirirsek ancak o zaman da Kudüs’ü özgürleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Ümmetin kurtuluşu Aksa’nın kurtuluşuna bağlıdır”

Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu koordinatörü Abdulvasi Yaz, “Bizler birleşmedikçe, ittifak olmadıkça küfre karşı dimdik olmadıkça ne Beyt-ül mukaddes azat olur ne de İslam ülkeleri hiç biri Amerika’dan azat olur. Bizim kurtuluşumuz Mescid-i Aksa’nın kurtuluşuna bağlıdır. Ümmetin kurtuluşu Aksa’nın kurtuluşuna bağlıdır.” dedi.

“İslam ülkeleri olarak amborgo koymalıyız”

Yaz, “Bugün Amerika’nın bütün kirli faaliyetleri ortadadır. Bizler evimizde istirahat yaparak Mescid-i Aksa’yı kurtaramayız. İslam coğrafyalarındaki bütün liderler Amerika’dan kurtulmalıdır. Aksi takdirde kurtuluş olamaz. Hep birlikte İslam ülkeleri olarak amborgo koymalıyız. Arap şeyhleri İsrail ve Amerika’ya petrol taşıdığı müddetçe Amerika kurtulmaz. İslam coğrafyasında ağlamayan ev bırakmayan, kanın akmadığı toprak bırakmayan zalimler Ortadoğu’yu terk etmedikçe özgürlük gelmez.” şeklinde konuştu.

Kardeşlik birliği temsilciliği

Öte yandan, Türkiye Kardeşlik Birliği (TURKAB) Diyarbakır İl Başkanlığınca Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezin’de düzenlenen, "Kardeşlik Hukuku ve Kardeşlik Hududu Kudüs" konulu konferans Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Refah Partis iRize Milletvekili Şevki Yılmaz, konferansta Kudüs'ün, Müslümanlar için önemini anlattı. Konferansa TURKAB Genel Başkanı Sait Ali Arslan, Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, AK Parti Diyarbakır Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Evsen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi